E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź 28.06.2007 Analityczna kontrola produkcji Polarymetria bez octanu ołowiu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Oznaczanie zawartości cukrów w sokach
Advertisements

Krzywe kalibracyjne Anna Kolczyk gr. B2.
Statystyczna kontrola jakości badań laboratoryjnych wg: W.Gernand Podstawy kontroli jakości badań laboratoryjnych.
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Wodorotlenek Potasu KOH.
Chemia w życiu codziennym
Kontrola jakości.
` Eliminacja interferencji izobarycznych selenu, arsenu i antymonu
Elektrochemiczne właściwości metalicznego renu
Polimery CS2 Sonochemia 1 Sonochemiczna polimeryzacja ciekłego CS2:
Program przedmiotu “Metody statystyczne w chemii”
Właściwości i budowa cieczy
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
otrzymywanie i zastosowanie
OŁóW Natalia Kozina 1B.
Budowa, otrzymywanie Zastosowanie, właściwości
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Fermentacja i dojrzewanie c.d.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Prezentacja raportów - uwagi
Projekt edukacyjny: „ZASADY W KAŻDYM DOMU”
Prace zrealizowane przez Instytut Chemii i Techniki Jądrowej w ramach projektu „MODAS” Stan na 27 listopada 2013 r. Spotkanie przedstawicieli zespołów.
Konkurs Czas na Zdrowie
Badanie wody w Bytomce.  Pełni chęci, wiedzy oraz wyposażeni w odpowiedni sprzęt i odczynniki wybieramy się na miejsce badań.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski.
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
Skala ph.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Wykonała grupa uczniów koła fizycznego „Fizykomania” z Gimnazjum nr 8 w Łodzi Czy zawartość CO 2 w napoju C-C wpływa na ocieplenie naszego klimatu? Konkurs.
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Wpływ nawozów na wzrost fasoli
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
WARSZTATY W ZSCH Program kampanii „Zdrowy oddech” obejmował 4 sobotnie spotkania ( ) w ZSCH w celu przeprowadzenia zajęć warsztatowych.
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk.
M.Dobrowolski Pokampanijna konferencja techniczno-surowcowa, STC Dobrowolski Maciej Suedzucker Polska Warszawa styczeń 2007.
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Kampania 2007 w Nordzucker Polska S.A. STC Warszawa 2008 Dateiname: NZP_STC_Vortr-Wawro_ ppt Verantwortlicher: dr inż. P.Wawro Ersteller: dr.
Kampania 2006 w Nordzucker Polska S.A. STC Warszawa 2007 Dateiname: NZP_STC_Vortr-Wawro_ ppt Verantwortlicher: dr inż. P.Wawro Ersteller: dr.
Organizacja kontroli laboratoryjnej i raportowania Aktualne zagadnienia dotyczące problematyki jakości w przemyśle cukrowniczym Zakopane, sierpień.
Dyrektor ds. Techniczno-Produkcyjnych: Jan Pytlewski Kampania 2007 Konferencja Pokampanijna STC Warszawa
STC Stan i perspektywy branży cukrowniczej rok po reformie regulacji unijnego rynku cukru Marcin Mucha - ZPC.
Badanie mieszadeł warnikowych w kaskadowych stacjach gotowania cukru B i C „Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym” Zakopane,
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
KONFERENCJA POKAMPANIJNA STC lutego 2007 Kampania buraczana 2007/08 Grupa British Sugar (Overseas) Grupa British Sugar (Overseas) Józef Klimaszewski.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Jan Pytlewski.
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ANALIZA MIARECZKOWA wykład
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
badanie uwalniania w technologii leków generycznych
ZASADY POBIERANIA PRÓBEK DO ANALIZ CHEMICZNYCH
Zastosowanie kwasu solnego
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Zapis prezentacji:

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Analityczna kontrola produkcji Polarymetria bez octanu ołowiu

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Analityczna kontrola produkcji- - polarymetria bez octanu ołowiu Opis problemu: Poprzez kilka generacji stosowano w analityce soków zawierających cukier do określania jego zawartości (pomiar poaryzacji) jako środek klarujący sole ołowiu. Ze względu na ich toksyczne właściwości i z tym związane zagrożenie dla ludzi i środowiska, są podejmowane od kilku lat starania w celu znalezienia alternatywy. Popularne w międzyczasie (np. Nordzucker/Südzucker) stało się stosowanie do tego celu soli glinu. Również w laboratoriach surowcowych należących do Pfeifer i Langen są one rutynowo stosowane. W roku 2004, podczas kampanii buraczanej prowadzono w laboratorium zakładowym w Elsdorfie intensywne badania w celu całkowitego zastąpienia soli ołowiowych solami glinu do klarowania soków przy pomiarze polaryzacji. Cel: Całkowite zastąpienie soli ołowiu solami glinu jako środka klarującego przy pomiarze polaryzacji.

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Badania prowadzone podczas klarowania solami glinu: Precyzja pomiaru polaryzacji (średnie odchylenie standartowe): każdorazowo 6-krotny pomiar soków z dwóch cukrowni (4 soki) klarowanie solami ołowiu:0,04 klarowanie solami glinu:0,05 Plan czasowy i strumienie produkcyjne: (każdorazowo wielokrotny pomiar, przy takiej samej, optymalnej dawce odczynnika w ciągu dłuższego czasu) A) Soki z produktowni (sok gęsty, Kampania 2004) B) Soki z surowni i brykietki (Kampania 2004)

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Cukrownia Appeldorn Cukrownia Elsdorf Różnice w pomiarze polaryzacji: wytrącanie ołów glin Soki z produkcji Elsdorf / Appeldorn (6-krotny pomiar) Różnica polaryzacji ołów glin doc.mączka II odc. ciemny cuk biały doc. mączka III melas

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Różnice w polaryzacji: klarowanie ołów glin Melas wszystkie cukrownie kamp. 2002/2003 Różnice polaryzacji ołów glin

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Różnice w polaryzacji r-ry klarowanie ołowiem i nieklarowane Soki gęste Elsdorf 2004 Różnice polaryzacji ołów glin Sok gęsty jest w zasadzie badany bez klarowania

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Klarowanie octanem ołowiu, chlorkiem glinu lub r-rami Carreza 1/2 Al/Car odch. st. średn. oznacz. podwójne melas r-r doc. mączka II odc. ciemny cuk. biały II r-r doc. mączka III Klarowanie Al [°S] Klarowanie Pb [°S] Różnica Al – Pb [°S] odch. st. średnie (anal. 2x) woda poprasowa sok surowy woda spławiakowa melas doc. m III doc. m II odc. ciemny cuk.b II s u r o w n i a p r o d u k t o w n i a

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Różnice w polaryzacji: klarowanie ołów glin brykietki i wysłodki melasowane 2004 Różnice w polaryzacji ołów glin 7 pomiarów brykietki wysłodki melasowane przed suszarnią brykietki Appeldorn/Lage klar. tylko Al brykietki Elsdorf/Euskirchen klar. Al + r-r Carreza

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Brykietki, aktualne badania: Klarowanie wyłącznie r-rem Carreza (octan cynku/sześciożelazian potasowy; koloidy białkowe wytrącają się razem z osadem soli cynkowych) Badania z wzrastającą dawką odczynnika Carreza w temperaturze pokojowej (dawka optymalna: 15 ml r-r Carreza) jedna z możliwości: większe rozcieńczenie, albi ½ naważki => po przefiltrowaniu (ok. 3 – 6 min) całkowicie klarowny roztwór => bardzo niewielkie różnice w porównaniu do octanu ołowiu, brykietki z Appeldorn, Elsdorf, Euskirchen, Lage z Kampanii 2004 Aktualnie Poszerzenie badań o brykietki z Kampanii 2001

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Różnice w polaryzacji: klarowanie ołowiem r-rem Carezza Brykietki 2003/2004, r-r Carezza; połowa naważki Różnica w polaryzacji ołów Carrez Brykietki 2003

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Różnice w polaryzacji: klarowanie ołowiem r-rem Carezza Brykietki 2003/2004, r-r Carezza; połowa naważki Różnica w polaryzacji ołów Carrez

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Aktualny stan badań (kwiecień 2005): Badania związane z klarowaniem solami glinu soków z produktowni i surowni zostały zakończone Nie stwierdzono żadnych problemów z sokami z surowni jak również prawie żadnych z innymi sokami. Największe stwierdzone odchylenia (max do 0,4 °S) miały miejsce podczas badań melasu. Metoda dla klarowania brykietek jest w opracowaniu przez ETA: - odnośnie brykietek z Appeldorn, Elsdorfu, Euskirchen i Lage: pozytywne wyniki z klarowaniem r-rem Carreza przy połowie naważki; max. Różnica polaryzacji do ok. 0,4 °S w porównaniu z klarowaniem ołowiem (przeważająco dużo niżej) - konieczność potwierdzenie wyników dla brykietek z innej Kampanii(2001) Alternatywą dla brykietek i soków może być pomiar przy pomocy NIR (konieczność zmielenia brykietek)

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Pasze: brykietki 2002 – wszystkie cukrownie P & L Zawartość cukru [°S] wyniki laboratoryjne w porównaniu z NIR y = 1,0563x-0,9671y ilość: 3,94 korektura = 0,98 wyniki laboratoryjne wyniki NIR

E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Pasze: brykietki 2002 – wszystkie cukrownie P & L Zawartość cukru [°S] Różnica: laboratorium - minus wartość NIR Różnica : lab - NIR Wynik pomiaru ilość: 3,94 odch. st. śr.