Wpływ wyciągów z czosnku zwyczajnego i sosny pospolitej na proces pleśnienia przygotował: Tomasz Klaus pod opieką: mgr Marii Rubacha.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZGORZEL SIEWEK; SPRAWCY:Phythium ultimum, Botrytis cinerea, Fusarium spp., Rhizoctonia solani, Phomopsis spp. i inne.
Advertisements

Akademia Młodych Biologów
Akademia Młodych Biologów
„Bielenie ozonem dżinsowych wyrobów”
Nowoczesne szczepionki
SYSTEMY ALARMOWE System alarmowy składa się z urządzeń: - decyzyjnych (centrala alarmowa) - zasilających - sterujących - wykrywających zagrożenia (ostrzegawczych-
FLUOREK JAKO CZYNNIK PROZAPALNY I OGRANICZAJĄCY BIODOSTĘPNOŚĆ ATP W KOMÓRKACH MAKROFAGÓW Krzysztof Woźniak Studenckie Koło Naukowe przy Samodzielnej Pracowni.
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Inwestycja w kadry 3 Praca zaliczająca moduł Dr G.Maniak.
Grzyby jadalne i niejadalne
Priorytet 2 Podlaskiego Kuratora Oświaty
Temat: Cechy populacji biologicznej.
Zanieczyszczenia biologiczne
ROŚLINY WSKAŹNIKOWE (BIOINDYKATORY)
NAWOZY SZTUCZNE ZALETY I WADY
Zastosowanie surowców roślinnych w kosmetyce
Akademia Młodych Biologów Lykeion Opieka merytoryczna PRACOWNIA BIOLOGII I CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ PAŁACU MŁODZIEŻY W KATOWICACH.
Akademia Młodych Biologów Lykeion Opieka merytoryczna PRACOWNIA BIOLOGII I CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ PAŁACU MŁODZIEŻY W KATOWICACH.
SSE MOVE: wyniki projektu w obszarze świadczeń z tytułu
Co to są porosty? POROSTY
Biologia jako nauka WsteczWstecz NaprzódNaprzód Strona domowa WyjścieWyjście Informacje ITN – Społeczność Innowacyjnych Nauczycieli Przebieg zajęć Powiązanie.
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
ENZYMY.
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Budowa chemiczna kości
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
ŚWIAT TWORZYW SZTUCZNTYCH
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Jak poznać rośliny nagonasienne naszej dzielnicy?
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
„Kto jest przyjacielem lasu”
„W świecie mikrobów”.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU?
Puszcza Kozienicka, to miejsce piękne, bo stare
ZAKŁAD MIKROBIOLOGII FARMACEUTYCZNEJ w 2013 r. Kierownik: prof. dr hab. Stefan Tyski 3 adiunktów, 1 asystent (urlop zdrowotny), 2 st. wykładowców, 1 wykładowca,
Do wykładu odżywianie mineralne część 3 Do wykładu odżywianie mineralne część 3
ALKINY.
Dokumentacja procesowa i techniczna z oględzin miejsca zdarzenia
SERDECZNIE ZAPRASZAMY II KRAJOWY KONGRES BIOTECHNOLOGII Łódź, czerwca 2003 r.
Zuzanna Bakuła kl.Ia PG w Wachu. W październiku poznawałam faunę i florę. Dowiedziałam się informacji np. o historii kota domowego.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Kwasy karboksylowe Będę potrafił/a m.in.:
Kwaśne deszcze Autor: Krzysztof Wójt, IId G.
1 Zakład Mikrobiologii Stosowanej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski, Warszawa 2 Zakład Mykologii, Katedra Mikrobiologii,
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
NORDIC ICD – Test defibrylacji podczas implantacji ICD – nowe badania firmy Biotronik. Michał Chudzik
WYNIKI DOŚWIADCZEŃ DEMONSTRACYJNYCH NAD ZWALCZANIEM PATOGENÓW GLEBOWYCH W UPRAWIE WARZYW, PRZEPROWADZONYCH W RAMACH PROJEKTU LIFE W ROKU 2011 Czesław Ślusarski.
Główne zadanie StabilurenNu zmniejszenie aktywności enzymu ureazy.
ZMIANY W POPULACJACH MIKROORGANIZMÓW I NICIENI W GLEBIE PO ODKAŻANIU METODAMI KONWENCJONALNYMI I PROEKOLOGICZNYMI P. Sobiczewski 1, B. Meszka 1, H. Bryk.
Rodzaje substancji leczniczych
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1 Budowa fizyczna i chemiczna kości.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Właściwości CH 4 Fizyczne Chemiczne  Gaz  Bezbarwny  Ma gęstość mniejszą od powietrza  Nierozpuszczalny w wodzie  Alkan  Bezwonny.
Wzór dla planistów przestrzennych (poniższa prezentacja może być wykorzystywana i modyfikowana do Państwa potrzeb) Data, autor, tematyka, itd. „Wyzwania.
Instytut Technologii Drewna Poznań, ul. Winiarska 1 tel.: (+48 61) fax: (+48 61)
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Wykrywanie wirusa Y ziemniaka w bulwach i kiełkach
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
GMO.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Konkurs Wydawnictwa Nowa Era PROJEKT Z KLASĄ 2013 r.
PREZENTACJA DLA KLASY 1 SP DO LEKCJI 3
PREZENTACJA DLA KLASY 6 SP DO LEKCJI 9
Kwas askorbinowy .
PREZENTACJA DLA KLASY 1 SP DO LEKCJI 11
Zapis prezentacji:

Wpływ wyciągów z czosnku zwyczajnego i sosny pospolitej na proces pleśnienia przygotował: Tomasz Klaus pod opieką: mgr Marii Rubacha

Świat pleśni Penicillium sp. Mucor sp.

Świat pleśni Aspergillum sp. Wzór strukturalny aflatoksyny B1

Szara pleśń Botrytis cinerea Szara pleśń jest patogenem wielu roślin Na obrazkach widoczne są porażone organy róży. Szara pleśń atakuje latem, kiedy przez dłuższy czas utrzymują się wysokie temperatury przy względnie wysokiej wilgotności powietrza.

Poszukiwanie nowych związków Pinus sylvestrisAllium sativum Zawiera terpeny, pineny i wiele estrów, które nadają sośnie charakterystyczny zapach. Zawiera allinę, która po uszkodzeniu bulw przechodzi w wonną allicynę pod wpływem enzymu allinazy.

Wyniki obserwacji

Przedmiotem mojej pracy badawczej było sprawdzenie właściwości grzybobójczych i fungistatycznych wyciągów z sosny pospolitej (Pinus sylvestris L.) i czosnku zwyczajnego (Allium sativum L.). Jednocześnie podjąłem próbę wykazania w jakich stężeniach charakteryzują się wysoką skutecznością. Przeprowadzone przeze mnie obserwacje potwierdzają antybiotyczne działanie wyciągu z czosnku. Całkowicie uniemożliwiał on rozwój strzępek pleśniaka białego nawet w znacznym rozcieńczeniu (objętościowo 1:14). Wpływ wyciągu z sosny na wzrost grzybów pleśniowych był znacznie słabszy, aczkolwiek wyraźny (wyciąg ten niezależnie od stężenia opóźniał proces pleśnienia).

Propozycje wykorzystania uzyskanych wyników Rośliny transgeniczne sprzężenie nowo wprowadzonego genu kompleksu allinazy i enzymów produkujących jego substraty z genami uaktywnianymi w reakcji obronnej skierowanej przeciwko szkodliwym grzybom Korzyści: - możliwość uzyskania roślin odpornych na choroby pleśniowe - zmniejszenie ilości stosowanych środków ochrony roślin - ochrona wrażliwych owadów (m.in. zagrożonej globalnie populacji pszczół) - oszczędności

Propozycje wykorzystania uzyskanych wyników Nowe preparaty grzybobójcze oparte na modelu związków aktywnych w omawianych roślinach - leki przeciwgrzybiczne - środki ochrony roślin - środki ochrony żywności

Informacje dodatkowe Bibliografia 1. Batko A., Kofta W, Kukier-Wyrwicka M., Werblan-Jakubiec H., Wrzosek M. (1998) Botanika i biologia komórki – Prószyński i S-ka, Warszawa 2. Kohlmunzer S. (1993) Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji – Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 3. Rosa R. (2007) Antybiotyki w warzywach? – Działkowiec, 7:63:63 4. Schulz J., Uberhuber E. (1988) Leki z Bożej Apteki – Wydawnictwo „Znaki Czasu”, Warszawa Praca została opublikowana w: Wszechświat nr 7-8/2008 Biologia w Szkole nr 3/2008 Prezentowany projekt został zgłoszony do Krajowych Eliminacji Europejskiego Konkursu Prac Młodych Naukowców w dziedzinie biochemii. Źródła fotografii wykorzystanych w prezentacji mogą być wskazane przez autora na prośbę. Fotografie prezentujące wyniki obserwacji są własnością autora pracy. Ich wykorzystanie bez jego zgody jest zabronione.