Grupy produktów żywnościowych: I Produkty zbożowe: *Produkty te są bogate w cukrowce złożone głównie: skrobia i błonnik dlatego pełnią rolę energetyczną.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
ABC – zdrowego odżywiania
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Grupy produktów żywnościowych: I Produkty zbożowe: *Produkty te są bogate w cukrowce złożone głównie: skrobia i błonnik dlatego pełnią rolę energetyczną *Białka jest od 5-10% ale jest to białko niepełnowartościowe. *Produkty te stanowią ważne źródłem składników mineralnych. Dostarczają żelaza, magnezu, wapnia, potasu,fosforu,a także cynku i miedzi. Jednak są one mało przyswajalne a to za sprawa obecności błonnika i kwasu fitynowego. *Przetwory zbożowe są bogate w witaminy z grupy B (głownie B, B i PP) *Przetwory z mak ciemnych (razowych) są bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik

II Mleko i produkty mleczne: *Produkty te mają wysoką wartość odżywczą gdyż zawierają wysoko wartościowe i lekkostrawne białka. *Tłuszcz w mleku występuje w postaci emulsji dlatego jest lekko strawne. *Cukier w mleku to laktoza. *Bogate źródło wapnia i fosforu. *Są bogate w witaminy. Stanowią podstawowe źródło witamin [/b, zawierają również inne witaminy takie jak B, oraz PP.III Jaja: *Białko jaj ma bardzo wysoka wartość biologiczna. Jest bardzo dobrze przyswajalnym białkiem. *Tłuszcz znajdujący się w żółtku jaja zawiera bardzo dużo lecytyny, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. *Jaja, głównie żółtko są dobrym źródłem żelaza, fosforu, wapnia oraz siarki *O wysokiej wartości odżywczej jaj decyduje również obecność znacznych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( A i D ) i witamin z grupy B, głównie B IV Mięso, ryby i ich przetwory: *Są dobrym źródłem białka pełnowartościowego (wyjątek białko z chrząstek i błony np. żelatyna) *Ważne źródło witamin z grupy B zwłaszcza witaminy B i PP. *Są bogatym źródłem żelaza o bardzo wysokiej przyswajalności, cynku i miedzi

V Masło i śmietana: *Źródło witamin: karoten i D. *Zawiera duże ilości cholesterolu. *Masło jest niezbędne w żywieniu dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży ze względu na witaminę A. VI Inne tłuszcze: *Tłuszcze zwierzęce zawierają dużo kwasów Tl. Nasyconych i cholesterol. *Tłuszcze roślinne natomiast zawierają NNKT, nie maja cholesterolu. *Oleje zawierają witaminę E a margaryny A oraz D dodawana podczas produkcji.VII Ziemniaki: *Głównym ich składnikiem jest skrobia *Białka ziemniaków chociaż niepełnowartościowe jest dobrej jakości. *Główne składniki mineralne to potas i magnez. *Ziemniaki są bardzo ważnym źródłem witaminy C, witaminy z grupy B oraz K *Maja małą wartość energetyczna. VIII Warzywa i owoce: *zawierające duże ilości witaminy C *zawierają dużo karotenoidów. XI Suche nasiona roślin strączkowych: *Ich białko ma najwyższa wartość odżywcza wśród białek roślinnych. *Składniki mineralne: fosfor, magnez, potas, żelazo, i cynk. *Występuje duża ilość witamin z grupy B. XII Cukier i słodycz: *Mają bardzo wysokie wartości energetyczne kcal/100g. *Stosowane są ze względu na walory smakowe a nie na wartości odżywcze. *Czekolada wzbogaca posiłki w magnez i witaminy z grupy B

1. Rola białek: funkcja budulcowa (białka, takie jak kolagen, elastyna, keratyna) – wchodzą w skład praktycznie wszystkich tkanek organizmu, m.in. skóry, stawów, ścięgien, naczyń krwionośnych; udział w skurczu mięśni – białka, takie jak miozyna, aktyna; funkcja regulacyjna – do białek zaliczanych jest wiele hormonów, jak choćby insulina; funkcja odpornościowa – przykładem są tu przeciwciała, czyli immunoglobuliny; funkcja transportowa – funkcję tę pełnią przede wszystkim białka będące składnikami krwi: hemoglobina przenosząca tlen, albumina transportująca leki, jony, bilirubinę czy transferyna transportująca żelazo. 2.Rola tłuszczy: biorą udział w budowie błon komórkowych; są ważnym elementem budulcowym układu nerwowego (wchodzą w skład mieliny, tworzącej osłonkę włókien nerwowych); uczestniczą w przekazywaniu sygnałów między komórkami organizmu. 3. Rola węglowodanów: wchodzą w skład materiału genetycznego (kwasów nukleinowych); są materiałem budulcowym (np. błon komórkowych). 4. Witaminy i składniki mineralne: Witaminy są składnikiem regulującym, wpływają na gospodarkę enzymatyczną organizmów wchodząc w skład enzymów. Witaminy wchodzą również w skład substancji syntetyzowanych przez organizm człowieka. Długotrwały brak witamin powoduje powstawanie schorzeń nazywanych AWITAMINOZAMI, natomiast nadmiar witamin może powodować HIPERWITAMINOZY powodujące w efekcie reakcje uczuleniowe organizmu w postaci mocznika.

Zalecenia dla Młodzieży: - Niezbędne jest, aby zapewnić młodzieży spożywanie co najmniej 4 posiłków dziennie z zachowaniem równomiernych przerw między nimi. - Najlepszym sposobem dostarczenia młodym, rozwijającym się organizmom wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest urozmaicone żywienie z wykorzystaniem odpowiednich ilości różnorodnych produktów z każdej z 5 podstawowych grup: produktów zbożowych, mleka i produktów mlecznych, mięsa, ryb, drobiu, wędlin i jaj, owoców i warzyw, tłuszczów roślinnych (w ograniczonych ilościach). - Pożądane jest ograniczanie spożycia tłuszczu w całodziennych racjach pokarmowych z równoczesnym zmniejszeniem spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego), cholesterolu, cukru oraz soli. - Produkty, które powinny być spożywane w ograniczonych ilościach w diecie młodzieży to: frytki (około 48% tłuszczu), hamburgery, cheesburgery (37-47% tłuszczu), pizza (33-39% tłuszczu), chipsy, ciastka, torty, słodycze i inne wysokotłuszczowe produkty. - Pojadanie między posiłkami może pełnić pozytywną rolę w całodziennym żywieniu młodzieży i równocześnie zaspokoić pewną naturalną potrzebę tego wieku do spożywania szybkich posiłków, pod warunkiem zorganizowania zarówno w domu, jak i szkole pełnowartościowej alternatywy dla niepożądanych Fast foodów Pożądane produkty w żywieniu młodzieży, to m.in. owoce, warzywa, soki, jogurty, serki, napoje mleczne, orzechy (bez soli), płatki śniadaniowe, sałatki warzywne z małym dodatkiem olejów roślinnych. - Zwiększenie spożycia mleka i przetworów mlecznych zapewni prawidłowy rozwój i osiągnięcie jak najwyższej szczytowej masy kostnej - Regularne pomiary wysokości i masy ciała są niezbędne dla oceny prawidłowości rozwoju fizycznego. Proporcje masy ciała do wysokości i wieku upewniają nas, że zawartość energii w pożywieniu jest odpowiednia do wieku i stopnia aktywności fizycznej.

Prawidłowe przechowywanie produktów żywnościowych: Właściwe i zdrowe przechowywanie żywności kieruje się 3 głównymi zasadami: właściwy wybór miejsca przechowywania żywności, dobranie odpowiedniej temperatury oraz przechowywanie jedzenia we właściwych granicach czasowych. Termin przydatności do spożycia to dla nas najważniejsza informacja, zamieszczona na etykiecie produktu. Chociaż w wielu przypadkach przekroczenie tej daty nawet o kilka dni nie zrobi dużej różnicy, to w przypadku produktów o krótkim terminie ważności (jeśli chodzi na przykład o jogurty, świeże soki, pieczywo, produkty garmażeryjne, wędliny), daty tej powinno się dokładnie pilnować. Z reguły świeże, surowe lub gotowane produkty najlepiej jest przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Resztki z posiłku można wstawić do lodówki, jeśli planujemy je zużyć w ciągu najbliższych dwóch dni. Jeśli jednak nie mamy zamiaru ich jeść przez ten czas, najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie ich w zamrażarce. Niezwykle ważne jest właściwe ustawienie temperatury w lodówce i zamrażarce. Mięso –od 0 do 2°C,Można je przechowywać do 2 tygodni. Ryby i owoce morza – w lodówce mogą spędzić do 2 dni. Surowe ryby i owoce morza można przechowywać w zamrażarce nawet do ośmiu miesięcy. Nabiał – nie powinien być przechowywany w lodówce dłużej niż kilka dni. Tłuszcze – olej i oliwę przechowuje się w temperaturze 6-7°C do trzech miesięcy. Z kolei tłuszcze w formie stałej należy trzymać w szklanych lub kamionkowych pojemnikach. Produkty zbożowe – mąkę, kaszę i płatki trzymamy w słojach lub plastikowych pojemnikach w szafkach. Pieczywo można również przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy. Owoce i warzywa – można je przechowywać w zamrażalniku nawet przez cały rok.

Najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa: Nieregularne posiłki-nie dostarczenie sobie niezbędnych do pracy mózgu substancji – glukozy, witamin, aminokwasów, składników mineralnych – sprawiają, że w okresie największej aktywności pracujemy na 50-70% własnych możliwości Późna kolacja- niezdrowe przybieranie na masie Brak warzyw i owoców- brak witamin i składników mineralnych w organizmie. zjadanie resztek posiłków- oduczamy swój organizm samoregulacji, zakłócamy jego naturalny sposób pracy. Z czasem rozwijają się problemy z odczuwaniem sytości, dochodzi do rozciągnięcia żołądka – prosty sposób na przyszłą nadwagę. Oraz również: spożywanie zbyt małych ilości wody, czy też innych napoi, używanie zbyt dużych ilości soli, zagryzanie stresów jedzeniem, posiłki przed telewizorem – w trakcie oglądania nie zdajemy sobie sprawy ile zjadamy, częste goszczenie w fast-foodach, zbyt małe ilości produktów mlecznych.

Rodzaje aktywności fizycznej:

Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia: