Www.wsse.katowice.pl. ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY 1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 2. Bądź.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA” Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY 1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. 3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. 10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat zmniejsza się tempo wzrostu, mniejsze zapotrzebowanie energetyczne, mniejsze łaknienie, dziecko powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie, stopniowa zmiana konsystencji pożywienia, wprowadzanie szerszego asortymentu produktów spożywczych i pożywienia, dominująca metoda gotowania, stopniowe wprowadzanie potraw duszonych z małym dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego bezerukowego, nie zaleca się potraw smażonych. urozmaicanie jadłospisu pod względem doboru produktów, różnorodności smaku, konsystencji i barwy, nie ograniczać tłuszczu, nie pojadać miedzy posiłkami, zwłaszcza słodyczy. zieci&hl=pl&gbv=2&tbm=isch&tbnid=1JNoiFt2_GkaBM:& imgrefurl= dziecka/&docid=0HiySAinyfCiZM&imgurl= rowiutko.info/wp-content/uploads/2011/07/jadlospis- dla-dziecka.jpg&w=320&h=180&ei=myc- T5HjOsSA0AWzmvGrDw&zoom=1&iact=hc&vpx=116&vp y=328&dur=1569&hovh=144&hovw=256&tx=118&ty=73 &sig= &page=3&tbnh=144&tbn w=211&start=30&ndsp=16&ved=0CPkBEK0DMCo&biw= 1024&bih=695

Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym aktywny rozwój fizyczny i umysłowy, duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowane, energia i składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, 4-5 posiłków, wszystkie potrawy z ograniczeniem ciężko strawnych, bardzo tłustych, smażonych, wzdymających, białko podawać w postaci mleka i różnych jego przetworów, chudego drobiu, ryb, pokrycie energii powinno wynosić 1400 kcal na dzień, woda na poziomie 1700 ml na dobę

Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, optymalny model - 5 posiłków w ciągu dnia, najlepiej o stałych porach, Przerwy między posiłkami nie dłuższe niż 3-4 godziny, ostatni posiłek - nie później niż 2-3 godziny przed snem, II śniadania w szkole, urozmaicenie posiłków z podstawowych grup: produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, drób, wędliny i jaja oraz owoce i warzywa w postaci sałatek i surówek, tłuszcze wskazane są w ograniczonej ilości z przewagą tłuszczów roślinnych.

Podział procentowej wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej Nazwa posiłku Liczba posiłków 45 I śniadanie20-25% II śniadanie15-20% Obiad35-40% Podwieczorek-5-10% Kolacja15-20%10-15%

Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków I ŚNIADANIE Powinno być obfitym posiłkiem zupa mleczna pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao. II ŚNIADANIE produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek. sniadanie&hl=pl&gbv=2&tbm=isc h&tbnid=Q- H0RwNCFxei8M:&imgrefurl=http: //metamorfozadiety.blogspot.co m/2011/12/duze-sniadanie-nie- pomaga- schudnac.html&docid=LRt9ZGanR _hwIM&imgurl= pot.com/- YMIzZip9_W8/Tvy1tKxgnvI/AAAA AAAAAfQ/faFw2G5y6hE/s1600/ss _sniadanie.jpg&w=500&h=366&e i=mBE- T__lIcip0QWD6MirDw&zoom=1& iact=hc&vpx=719&vpy=342&dur= 1842&hovh=192&hovw=262&tx= 143&ty=87&sig= &page=1&tbnh=138&tbn w=200&start=0&ndsp=13&ved=0 CGQQrQMwCA&biw=1024&bih=6 95

Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków OBIAD najbogatszy w energię (kalorie) posiłek, wysokoenergetyczny, powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy), powinien się składać z dwóch dań: – pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców; – drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki, powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki, jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. jeżeli nie pokrywa zalecanego zapotrzebowania kalorycznego, tj. ok. 35% całodziennej racji pokarmowej, powinien być uzupełniany deserem (podwieczorkiem). s?q=obiad&hl=pl&gbv=2&tb m=isch&tbnid=viH7- CCsPw1beM:&imgrefurl=htt p://wycieczki.arbiter.pl/zdjec ie/11364.Obiad.niedobry&do cid=0XebpVpzq8W6ZM&img url= pl/files/g/2_ _IM G_9541_.jpg&w=655&h=491 &ei=nRI- T_nRFcO40QXW_fmrDw&zo om=1&iact=hc&vpx=312&vp y=216&dur=1332&hovh=194 &hovw=259&tx=174&ty=90 &sig= &page=1&tbnh=144&tbn w=194&start=0&ndsp=12&v ed=0CF0QrQMwBQ&biw=10 24&bih=695

Obiad: ZUPY na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu. DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane). artykul.html&docid=Z71omyl25PrDqM&imgurl= T_nRFcO40QXW_fmrDw&zoom=1&iact=hc&vpx=310&vpy=175&dur=107&hovh=183&hovw=275&tx=141&ty=92&sig= &page=1&tbnh=145&tbn w=198&start=0&ndsp=12&ved=0CG4QrQMwCQ&biw=1024&bih=695 ad%C5%82ospis+dla+dzieci&hl=pl &gbv=2&tbm=isch&tbnid=teOm3 dil0cwbVM:&imgrefurl= w.przepisy-dla- dzieci.pl/&docid=sBTAT4EY2mYqJ M&imgurl= dla- dzieci.pl/Content/Img/Home/Slide - show/3.jpg%253Fv%253D2&w=45 0&h=300&ei=myc- T5HjOsSA0AWzmvGrDw&zoom=1 &iact=hc&vpx=101&vpy=158&dur =694&hovh=183&hovw=275&tx=1 62&ty=91&sig= &page=1&tbnh=148&tbnw =201&start=0&ndsp=12&ved=0CE EQrQMwAA&biw=1024&bih=695

Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków PODWIECZOREK Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno-owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie. KOLACJA spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok godziny przed snem, pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego, zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.

Ogólne zasady układania jadłospisów Planować jadłospisy na dłuższy okres dni. Jest to wskazane ze względu na racjonalną gospodarkę produktami oraz na organizację pracy związaną z przyrządzaniem posiłków. Planowanie zapewnia zorganizowanie sprawnego zaopatrzenia w potrzebne artykuły żywnościowe. Pozwala też uniknąć błędów powtarzania tych samych potraw lub niewłaściwych zestawień, itp. Planować jadłospis w zależności od potrzeb organizmu. Każdy jadłospis powinien być odpowiednio dostosowany do wieku, płci i stanu zdrowia człowieka, np. dla dzieci wskazane jest planowanie większej liczby posiłków.

Ogólne zasady układania jadłospisów Uwzględniać produkty z każdej grupy i wykorzystywać produkty sezonowe. Im większy asortyment produktów, tym większa możliwość zaopatrzenia organizmu we wszystkie składniki odżywcze. Uwzględniać różną technikę sporządzania potraw. Należy dbać nie tylko o urozmaicenie posiłków lub potraw pod względem doboru produktów, lecz także sposobu ich przyrządzania. Powoduje to, że dania smakują lepiej i pobudzają apetyt.

Ogólne zasady układania jadłospisów Uwzględniać odpowiedni dobór barw, smaków, zapachów i konsystencji. Nieprawidłowością jest podawanie w jednym posiłku dwóch potraw słodkich, kwaśnych lub ostrych bądź o podobnej barwie, gdyż posiłek staje się wówczas mało apetyczny i nieatrakcyjny. W planowaniu jadłospisów należy uwzględniać porę roku, temperaturę otoczenia itp. Zaleca się również możliwie najszerzej wykorzystywać sezonowość produktów, szczególnie warzyw i owoców. Dostosować jadłospis do możliwości finansowych. Szczupłym budżetem należy umiejętnie gospodarować, tzn. wybierać z poszczególnych grup produktów, te o niższym koszcie, a jednocześnie o możliwie najwyższej wartości odżywczej.

Ogólne zasady układania jadłospisów Dostosować jadłospis do możliwości techniczno- organizacyjnych. Ważny jest stopień wyposażenia kuchni w sprzęt i urządzenia oraz liczebność pracującego w niej personelu. Przy nielicznej obsadzie kadrowej oraz małym zmechanizowaniu prac kuchennych warto kierować się zasadą, że nie powinno się planować jednocześnie kilku potraw skomplikowanych i pracochłonnych. Druga potrawa powinna być łatwa i szybka do przyrządzenia. Trzymanie się tego założenia daje gwarancję przygotowania posiłku na czas. url= bkADsHpdUM&imgurl= T5HjOsSA0AWzmvGrDw&zoom=1&iact=hc&vpx=356&vpy=171&dur=56&hovh=224&hovw=225&tx=107&ty=143&sig= &page=1&tbnh=160&tbnw=160&start=0&ndsp=12&ved=0CGcQrQMwCQ&biw=1024&bih=695

Choroby związane z nieprawidłowym żywieniem Wady w sposobie żywienia człowieka obejmują zarówno niedożywienie jak też nadmierne spożywanie żywności. Dzieci niedożywione są apatyczne, łatwo męczą się psychicznie i fizycznie, wykazują niezdolność do koncentrowania uwagi i słabsze postępy w nauce. Długoterminowe niedostarczanie choćby jednego ze składników odżywczych powoduje niedożywienie organizmu. Niedożywienie jest procesem wynikającym z niedostosowania podaży pokarmu do potrzeb i możliwości organizmu. hl=pl&gbv=2&tbm=isch&tbnid=pEQIP19SKVjbcM:&imgrefurl=http: //linemed.pl/nhealth_guide/details/id,982&docid=bJ0q_O9DnDg0 GM&imgurl= 88XSmall.jpg&w=328&h=366&ei=nRc-T- 21CcrL0QWd28mrDw&zoom=1&iact=hc&vpx=769&vpy=277&dur= 10&hovh=237&hovw=212&tx=130&ty=156&sig= &page=2&tbnh=158&tbnw=140&start=13&ndsp=19&ved= 0CI0BEK0DMBE&biw=1024&bih=695

Choroby związane z nieprawidłowym żywieniem Objawy i skutki niedożywienia są szczególnie groźne dla młodzieży gdyż może ono spowodować zaburzenia wzrostu, dojrzewania płciowego, rozwoju funkcji poznawczych i emocjonalnych, dojrzewania centralnego układu nerwowego. Należy zadbać o to, aby dieta dziecka zaspokajała potrzeby żywieniowe odpowiednie dla wieku. =oty%C5%82os%C4%87+u+dzie ci&hl=pl&gbv=2&tbm=isch&tbn id=PPSOxT7yTwrCyM:&imgrefu rl= zenia/1216/Otyle-dzieci-beda- odbierane- rodzicom.html&docid=IPSW9Bs OwmRuaM&imgurl= lot1.mykmyk.pl/img/660/0/dzie cko_03.jpg&w=300&h=418&ei= nRc-T- 21CcrL0QWd28mrDw&zoom=1 &iact=hc&vpx=608&vpy=293&d ur=57&hovh=265&hovw=190&t x=116&ty=126&sig= &page=1&tbnh= 164&tbnw=109&start=0&ndsp= 13&ved=0CF4QrQMwBw&biw= 1024&bih=695

Powikłania otyłości u dzieci Psychosocjalne Neurologiczne Endokrynologiczne Sercowo- naczyniowe Płucne Żołądkowo-jelitowe Nerkowe Mięśniowo- szkieletowe 6dZCE2t15gdmM&imgurl= 21CcrL0QWd28mrDw&zoom=1&iact=hc&vpx=560&vpy=336&dur=2098&hovh=194&hovw=259&tx=141&ty=97&sig= &page=4&tbnh=158&tbnw =199&start=48&ndsp=18&ved=0CJ8CEK0DMDM&biw=1024&bih=695

Normy żywienia (pod redakcją prof. M. Jarosza) Przykładowy jadłospis dekadowy dla dzieci w wieku 4-6 lat o zapotrzebowaniu energetycznym 1400 kcal/dobę