SOLE MINERALNE ORAZ WODA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
MATERIA.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywianie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Woda darem życia.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
SÓL – dobro czy zło?.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Zdrowe Odżywianie.
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Jesteś tym co jesz !!!.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
- życiodajna Substancja
Poznajemy składniki pokarmu.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

SOLE MINERALNE ORAZ WODA

Pierwiastki chemiczne SOLE MINERALNE SOLE MINERALNE - nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pełnią funkcje regulujące i budulcowe. Sole mineralne Pierwiastki chemiczne Makroelementy Mikroelementy Makroelementy - czyli pierwiastki występujące w dużej ilości, które pełnią funkcje budulcowe i są niezbędne do funkcjonowania komórek, np. Fosfor, wapń, magnez Mikroelementy - pierwiastki występujące w małej ilości. Wchodzą w skład enzymów i wpływają na przebieg wielu reakcji chemicznych, np. Żelazo, jod, fluor

PRZYKLADY MIKROELEMENTY Żelazo – składnik hemoglobiny i mięśni. Występuje w wątrobie, rybach, mięsie, jajach, ziarnach zbóż. Jod – składnik hormonu tarczycy. Wpływa na przemianę materii. Źródłem jodu jest wątroba, ryby morskie, sól jodowana. Fluor – składnik zębów i kości. Wzmacnia szkliwo zębów. Występuje w herbacie, rybach morskich, wodzie pitnej.

PRZYKLADY MAKROELEMENTY Fosfor – jest składnikiem kości i zębów. Źródłem fosforu są ryby, mięso, jaja i mleko. Magnez – jest składnikiem kości. Wpływa na prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Pokarmy zawierające magnez to: kakao, orzechy, fasola, groch, chleb razowy, ryby i mleko. Wapń – składnik kości i zębów. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Źródłem wapnia dla organizmu człowieka są: mleko i produkty mleczne, jaja, ryby.

FUNKCJE SOLI MINERALNYCH biorą udział w budowie organizmu, wchodzą w skład cieczy ustrojowych, np. żelazo w hemoglobinie, są elementem enzymów, hormonów i witamin, są niezbędne przy wielu reakcjach zachodzących w organizmie, biorą udział w procesie trawienia, wchłaniania i wydalania, wywierają wpływ na funkcjonowanie niektórych narządów i układów.

WODA - BUDOWA Woda (tlenek wodoru) składa się z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Ma wzór H2O. W warunkach pokojowych występuje w stanie ciekłym. W stanie gazowym jako para wodna, a w stanie stałym jako lód.

ROLA WODY W ORGANIZMIE Reguluje temperaturę ciała Nawilża wdychane powietrze Rozcieńcza trucizny Jest głównym składnikiem tkanek

ROLA WODY W ORGANIZMIE Usuwa zbędne produkty przemiany materii Chroni ważne dla życia narządy Umożliwia transport i przyswajanie substancji odżywczych Pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii

Z CZEGO OK. 1L PRZYJMUJE SIĘ WRAZ Z POKARMEM Dzienne zapotrzebowanie na wodę : 2,5 l Z CZEGO OK. 1L PRZYJMUJE SIĘ WRAZ Z POKARMEM

Przykladowa dieta – Dieta trzech minerałow bogata w chrom, cynk i magnez Produkty zakazane: słodycze, mocna kawa i herbata, produkty z dużą zawartością tłuszczu. Produkty wskazane: produkty bogate w chrom: pieczywo razowe, jaja, wątróbka, ryby, drób, zielony groszek, owoce, produkty bogate w cynk: kasza gryczana, pieczywo razowe, ser żółty, orzechy, ziarna słonecznika, warzywa strączkowe, produkty bogate w magnez: pieczywo razowe, ryż razowy, kasza gryczana