Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
mgr inż. Krzysztof Młynarczyk
Advertisements

Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Biologia jako nauka eksperymentalna
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Znaczenie wody dla człowieka i środowiska
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia jako nauka eksperymentalna.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
Jak pietruszka pije wodę?
Nowoczesny uczeń w nowoczesnej szkole.
Każdy powie, że sport to zdrowie!
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Doświadczenie z RZEŻUCHĄ
Doświadczenie CEL: zbadanie zakresu tolerancji ekologicznej róż w stosunku do natężenia światła Maja Sutkowska.
Konkurs Czas na Zdrowie
Doświadczenie z rzeżuchą
Autorka: Julka Jagniątkowska
NISZA EKOLOGICZNA Badanie wpływu działania światła i temperatury na rozwój rzeżuchy, oraz próba odnalezienia jej niszy ekologicznej autor: Igor Stefański.
Charakterystyka tkanek roślinnych - podsumowanie
Skład grupy.
Zapraszamy na obejrzenie
Woda mineralna.
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Jak samodzielnie poznać przyrodę?
Hodowla i uprawa pomidora
Dzień Wody Zajęcia przeprowadzone przez panią Katarzynę Kaczyńską, pracownika Wydziału Środowiska Starostwa Powiatowego w Mrągowie dla klasy I i III.
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Są częścią ekosystemu – jeziora.
Ruchy roślin i różne reakcje na pożywki,
KSIĘGA ZIÓŁ.
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Rośliny.
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
Regularne i zdrowe odżywianie 
Badanie wód jezior lobeliowych
Wpływ nawozów na wzrost fasoli
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Doświadczenie Biologiczne
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Kwaśne opady Wybuchowi Naukowcy.
Badania,doświadczenia i eksperymenty przyrodnicze
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Coca cola Czy ma wpływ na nasze zdrowie?. John Pemberton Twórcą receptury coca coli był John Pemberton amerykański farmaceuta urodzony w 1831 roku.
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
Prezentacja lekcji przeprowadzonej w klasie IVD w Szkole Podstawowej nr 85 w Warszawie im. Benito Juareza Rośliny Się Rumienią Beata Krysiak.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Źródła wiedzy biologicznej.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Jak światło i woda wpływają na rozwój roślin
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Doświadczenie z rzeżuchą
Doświadczenie z RzeŻuchą
Drzewa Jesienią Imię i nazwisko.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin

kształtowanie badawczego sposobu myślenia; Cele projektu:  kształtowanie badawczego sposobu myślenia; pogłębianie zdolności pracy w grupie; zdobywanie wiedzy w dziedzinie biologii, chemii i matematyki; kształtowanie kreatywności i logicznego sposobu myślenia; poznawanie słownictwa typowo badawczego w rożnych językach;

Po co roślinom fotosynteza? Fotosynteza to proces odżywiania u roślin, polegający na wytwarzaniu dla siebie pokarmu z wody, dwutlenku węgla i soli mineralnych pod wpływem światła słonecznego. Co się stanie, jeśli zamiast wody dostarczymy roślinie innych substancji? Czy wpłynie to na jej wzrost oraz rozwój?

Problem badawczy: Szkodliwy wpływ soku pomarańczowego, „Coca Coli” i napoju energetyzującego na wzrost i rozwój fasoli. Hipoteza: Podlewanie fasoli sokiem pomarańczowym, „Coca Cola” i napojem energetyzującym niekorzystnie wpływa na wzrost i rozwój rośliny. Obiekt badań: nasiona fasoli Materiały: osiem pojemników z taka sama ilością gleby, woda destylowana, sok pomarańczowy „Riviva”, „Coca Cola”, napój energetyzujący „BePower”

Próba kontrolna W jednym pojemniku z glebą sadzimy nasiona fasoli i podlewamy je wodą destylowaną. Próba badawcza W pozostałych pojemnikach z glebą sadzimy nasiona fasoli i podlewamy sokiem pomarańczowym, „Coca Colą” i napojem energetyzującym.

Co robimy? – przebieg doświadczenia Przez pierwsze dwa tygodnie (do momentu pojawienia się pierwszych kiełków rośliny) wszystkie pojemniki z nasionami podlewamy woda destylowaną Następnie wyrośnięte rośliny podlewamy wodą, sokiem pomarańczowym, „Coca Cola” i napojem energetyzującym co 3-4 dni i obserwujemy.

Dzień pierwszy

Dzień piąty – nasze fasolki wciąż nie kiełkują

Dzień siódmy – pojawiają się pierwsze kiełki

Dzień dziewiąty

Dzień dwunasty

Dzień piętnasty

Dzień dwudziesty

Długości łodyg napój dzień woda Sok pomarańczowy Coca cola Napój energetyzujący pierwszy 0cm piaty siódmy 2-3cm 1-3cm 3-4cm dziewiąty 4-5cm 5-6cm 4-7cm 5-7cm dwunasty 10-12cm 9-10cm 5-10cm 9-12cm piętnasty 15-18cm 15-16cm dwudziesty 20-25cm 16-20 15-18

Długości najdłuższych łodyg w poszczególnych dniach [cm] dzień

Różnice w wyglądzie liści WODA Liście odpowiednio rozwinięte – średnio długość 5cm, szerokość 4cm SOK POMARAŃCZOWY Liście słabo rozwinięte, poskręcane – średnio długość 2,5cm, szerokość ok. 1cm

NAPÓJ ENERGETYZUJĄCY Liście dobrze rozwinięte, ale lekko poskręcane – długość 3,5cm, szerokość ok. 2cm COCA COLA Liście dobrze rozwinięte - średnio długość 4cm, szerokość 2,5cm

Ilość liści w każdej doniczce także była różna: Fasolka w wodzie miała około 20 dużych liści. Fasolka w soku pomarańczowym posiadała około 10 małych, gnijących i poskręcanych liści. Fasolce podlewanej Coca Colą wyrosło około 12-15 średniej wielkości liści. Fasolka w doniczce z napojem energetyzującym miała około 14-16 średniej wielkości liści.

Korzenie fasolek

Pleśń na powierzchni gleby

Skąd się wzięła pleśń? Przyczyną pojawienia się pleśni jest cukier znajdujący się w wymienianych napojach (z wyjątkiem wody). Najgrubszą warstwą pleśni pokryta była gleba fasolki podlewanej sokiem pomarańczowym, a cieńszą gleba podlewana Coca Colą i napojem energetycznym. „Czysta” powierzchnia była tylko u fasolki, którą podlewano wodą.

Jaki wpływ na roślinę miała pleśń? Ilość występowania pleśni przekłada się na wzrost rośliny. Najwyższa była ta podlewana wodą (brak pleśni), niższe fasolki były podlewane Coca Colą i energetykiem (cienka warstwa pleśni), a najmniej rozwinięta była podlewana sokiem pomarańczowym (grubsza warstwa pleśni).

Różnice między roślinami podlewanymi wodą a napojami słodzonymi napoje słodzone duże, dobrze rozwinięte liście o średniej długości 5cm, małe, słabo rozwinięte, poskręcane liście o średnich długościach od 2,5cm do 4 cm około 20 liści średnio od 10 do 16 liści wysoka roślina w granicach 20-25cm roślina mniejsza od 10 do 20cm „czysta” powierzchnia gleby powierzchnia gleby pokryta pleśnią

Wniosek Rośliny niepodlewane wodą wykazują różnice w długości łodyg, wielkości oraz ilości liści, mogą być niezdrowe ze względu na glebę pokrytą pleśnią, a do tego wiąże się to z niezwykłe nieprzyjemnym zapachem, więc NIE POLECAMY! 

Link do strony internetowej www.projektzmatematyki.net

Opracowały: Bukowska Natalia Mazur Małgorzata Pawlicka Agata Dziękujemy za uwagę Opracowały: Bukowska Natalia Mazur Małgorzata Pawlicka Agata