Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
kształtowanie badawczego sposobu myślenia; Cele projektu: kształtowanie badawczego sposobu myślenia; pogłębianie zdolności pracy w grupie; zdobywanie wiedzy w dziedzinie biologii, chemii i matematyki; kształtowanie kreatywności i logicznego sposobu myślenia; poznawanie słownictwa typowo badawczego w rożnych językach;
Po co roślinom fotosynteza? Fotosynteza to proces odżywiania u roślin, polegający na wytwarzaniu dla siebie pokarmu z wody, dwutlenku węgla i soli mineralnych pod wpływem światła słonecznego. Co się stanie, jeśli zamiast wody dostarczymy roślinie innych substancji? Czy wpłynie to na jej wzrost oraz rozwój?
Problem badawczy: Szkodliwy wpływ soku pomarańczowego, „Coca Coli” i napoju energetyzującego na wzrost i rozwój fasoli. Hipoteza: Podlewanie fasoli sokiem pomarańczowym, „Coca Cola” i napojem energetyzującym niekorzystnie wpływa na wzrost i rozwój rośliny. Obiekt badań: nasiona fasoli Materiały: osiem pojemników z taka sama ilością gleby, woda destylowana, sok pomarańczowy „Riviva”, „Coca Cola”, napój energetyzujący „BePower”
Próba kontrolna W jednym pojemniku z glebą sadzimy nasiona fasoli i podlewamy je wodą destylowaną. Próba badawcza W pozostałych pojemnikach z glebą sadzimy nasiona fasoli i podlewamy sokiem pomarańczowym, „Coca Colą” i napojem energetyzującym.
Co robimy? – przebieg doświadczenia Przez pierwsze dwa tygodnie (do momentu pojawienia się pierwszych kiełków rośliny) wszystkie pojemniki z nasionami podlewamy woda destylowaną Następnie wyrośnięte rośliny podlewamy wodą, sokiem pomarańczowym, „Coca Cola” i napojem energetyzującym co 3-4 dni i obserwujemy.
Dzień pierwszy
Dzień piąty – nasze fasolki wciąż nie kiełkują
Dzień siódmy – pojawiają się pierwsze kiełki
Dzień dziewiąty
Dzień dwunasty
Dzień piętnasty
Dzień dwudziesty
Długości łodyg napój dzień woda Sok pomarańczowy Coca cola Napój energetyzujący pierwszy 0cm piaty siódmy 2-3cm 1-3cm 3-4cm dziewiąty 4-5cm 5-6cm 4-7cm 5-7cm dwunasty 10-12cm 9-10cm 5-10cm 9-12cm piętnasty 15-18cm 15-16cm dwudziesty 20-25cm 16-20 15-18
Długości najdłuższych łodyg w poszczególnych dniach [cm] dzień
Różnice w wyglądzie liści WODA Liście odpowiednio rozwinięte – średnio długość 5cm, szerokość 4cm SOK POMARAŃCZOWY Liście słabo rozwinięte, poskręcane – średnio długość 2,5cm, szerokość ok. 1cm
NAPÓJ ENERGETYZUJĄCY Liście dobrze rozwinięte, ale lekko poskręcane – długość 3,5cm, szerokość ok. 2cm COCA COLA Liście dobrze rozwinięte - średnio długość 4cm, szerokość 2,5cm
Ilość liści w każdej doniczce także była różna: Fasolka w wodzie miała około 20 dużych liści. Fasolka w soku pomarańczowym posiadała około 10 małych, gnijących i poskręcanych liści. Fasolce podlewanej Coca Colą wyrosło około 12-15 średniej wielkości liści. Fasolka w doniczce z napojem energetyzującym miała około 14-16 średniej wielkości liści.
Korzenie fasolek
Pleśń na powierzchni gleby
Skąd się wzięła pleśń? Przyczyną pojawienia się pleśni jest cukier znajdujący się w wymienianych napojach (z wyjątkiem wody). Najgrubszą warstwą pleśni pokryta była gleba fasolki podlewanej sokiem pomarańczowym, a cieńszą gleba podlewana Coca Colą i napojem energetycznym. „Czysta” powierzchnia była tylko u fasolki, którą podlewano wodą.
Jaki wpływ na roślinę miała pleśń? Ilość występowania pleśni przekłada się na wzrost rośliny. Najwyższa była ta podlewana wodą (brak pleśni), niższe fasolki były podlewane Coca Colą i energetykiem (cienka warstwa pleśni), a najmniej rozwinięta była podlewana sokiem pomarańczowym (grubsza warstwa pleśni).
Różnice między roślinami podlewanymi wodą a napojami słodzonymi napoje słodzone duże, dobrze rozwinięte liście o średniej długości 5cm, małe, słabo rozwinięte, poskręcane liście o średnich długościach od 2,5cm do 4 cm około 20 liści średnio od 10 do 16 liści wysoka roślina w granicach 20-25cm roślina mniejsza od 10 do 20cm „czysta” powierzchnia gleby powierzchnia gleby pokryta pleśnią
Wniosek Rośliny niepodlewane wodą wykazują różnice w długości łodyg, wielkości oraz ilości liści, mogą być niezdrowe ze względu na glebę pokrytą pleśnią, a do tego wiąże się to z niezwykłe nieprzyjemnym zapachem, więc NIE POLECAMY!
Link do strony internetowej www.projektzmatematyki.net
Opracowały: Bukowska Natalia Mazur Małgorzata Pawlicka Agata Dziękujemy za uwagę Opracowały: Bukowska Natalia Mazur Małgorzata Pawlicka Agata