Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkoła Podstawowa w Czuryłach Tradycyjny polski przepis Polish Traditional Recipe PIEROGI - DUMPLINGS Comenius Project One tale one game one dance one.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkoła Podstawowa w Czuryłach Tradycyjny polski przepis Polish Traditional Recipe PIEROGI - DUMPLINGS Comenius Project One tale one game one dance one."— Zapis prezentacji:

1 Szkoła Podstawowa w Czuryłach Tradycyjny polski przepis Polish Traditional Recipe PIEROGI - DUMPLINGS Comenius Project One tale one game one dance one recipe and lots of friends

2 Pierogi Pierogi to tradycyjna potrawa z regionu Podlasia i wschodniego Mazowsza. Są to krążki z ciasta, które następnie nadziewa się różnego rodzaju farszem. W niniejszym przepisie zaprezentowane zostaną pierogi z nadzieniem z soczewicy, ziemniaków oraz białego sera.

3 Dumplings Dumplings are the traditional food of Podlasie and east Mazovia region. They are round pieces of dough, that can be stuffed with different kinds of filling. In this recipe three kinds of possible stuffing will be presented: dumplings with lentil, potatoes and sweet cottage cheese.

4 Ingredients/składniki Dough: 350g flour / 350g mąki A glass of water/szklanka wody 3 types of possible stuffing / trzy rodzaje farszu: Potatoes /ziemniaki 2) Lentil/soczewica 3) cottage cheese/twaróg

5 PREPARING LENTIL FILLING/ PRZYGOTOWANIE FARSZU Z SOCZEWICY Cook 500 g lentil in a salted water till it is soft / w osolonej wodzie ugotuj 500 g soczewicy do miękkości Next melt it with a blender into smooth mass adding pinch of salt and pepper/ następnie zmiksuj blenderem dodając szczyptę soli i pieprzu.

6 PREPARING THE POTATO FILLING Prepare 1 kg potatoes and one onion/ Przygotuj 1 kg ziemniaków i jedną cebulę Peel the potatoes and wash them/ Obierz i umyj ziemniaki

7 Next grate them/ następnie zetrzyj je na tarce when potatoes are grated, add a pinch of salt and pepper/ po starciu dodaj szczyptę soli i pieprzu Such prepared mass pour into frying pan and fry. Remember to toss it often, as it can be burn easily/ przygotowaną masę usmaż, pamiętaj o częstym mieszaniu by nie przypalić.

8 Peel the onion and chop it/ obierz i posiekaj cebulę melt a bit of butter in a small pan and add chopped onion/ rozpuść niewielką ilość masła na patelni i dodaj posiekaną cebulę Fry it till it is transparent and add to the still frying potatoes and toss/ Zeszklij cebulę a następnie dodaj do smażących się ziemniaków

9 When the mass is stiff, leave it to cool down/ Po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.

10 PREPARING SWEET COTTAGE CHEESE FILLING/ PRZYGOTOWANIE FARSZU Z TWAROGU Prepare 250g of cottage cheese/ Przygotuj 250g twarogu Melt it with blender or fork, adding two spoons of sugar and two spoons of cream/ Zmiel blenderem lub widelcem dodając po dwie łyżki cukru i śmietany

11 When the filling is ready… Kiedy farsz jest już gotowy…

12 IT IS TIME FOR MAKING THE DOUGH/ CZAS PRZYGOTOWAĆ CIASTO Pour water into flour and knead the dough till it is smooth/ Wlej wodę do mąki i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie. It should be not too tough, just good enough to be rolled out/ Powinno być na tyle elastyczne by można je było rozwałkować.

13 On a slightly floured surface roll out the dough till it is about 3 mm thick (1/8- inch)/ Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm Then using a glass cut out circles/ następnie używając szklanki wytnij koła

14 Place a bit of filling on the dough circle/ Na każdym z kół umieść nieco farszu Fold dough over filling to create a half-moon shape/ Zwiń ciasto w kształt półksiężyca tak, by farsz znalazł się w środku. Press edges together, sealing and crimping with your fingers/ Zaciśnij brzegi ciasta przyciskając palcami.

15

16 Bring a deep pot of salted water to a rolling boil. Reduce to a simmer and drop 10 pierogi at a time to water. Stir once so they don't stick to the bottom. When they rise to the surface, cook 3 minutes/ w głębokim garnku zagotuj wodę, wrzuć 10 pierogów i zamieszaj, po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotuj jeszcze ok.3 min Then remove them with a spoon/ następnie wszystkie wyłóż łyżką na talerz.

17 Serve with melted butter, or sugar and cream (for sweet fillings)/ polej roztopionym masłem lub śmietaną z cukrem (do pierogów na słodko) Enjoy your meal!/ Smacznego!


Pobierz ppt "Szkoła Podstawowa w Czuryłach Tradycyjny polski przepis Polish Traditional Recipe PIEROGI - DUMPLINGS Comenius Project One tale one game one dance one."

Podobne prezentacje


Reklamy Google