Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wielka księga potraw z miodem

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wielka księga potraw z miodem"— Zapis prezentacji:

1 Wielka księga potraw z miodem
Eco Team Tworków

2 Przepis 1 Nalewka na przeziębienie
Dwa centymetry korzenia imbiru starter na drobnej tarce, sok z pół cytryny, pół łaski cynamonu 4 porządne łyżki miodu Wszystko zalewamy w dzbanku przegotowaną letnią wodą. Po zaparzeniu pijesz do woli.

3 Przepis 2 Tort „Dobosz” 14 dkg miodu – roztopić, ostudzić
15 dkg cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 10 dkg orzechów włoskich – starte 1 łyżeczka sody ½ kg mąki 5 dkg masła WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier, orzechy, jajka, żółtko, miód i tłuszcz. Wyrobić ciasto i upiec 16 placków. Piec około 2-3 minuty na złoto w temperaturze około `C. Przełożyć kremem kawowym: 2,5 kostki masła 4 jaja + 5 łyżek cukru -> ubite na parze Masę jajeczną powoli dodawać do miękkiego masła i ucierać jak standardowy krem, na koniec dodać 2 łyżki kawy zaparzonej i paru łyżkach wrzątku.

4 Przepis 3 Syrop na kaszel
Składniki: Cebula Trzy łyżki miodu Wymieszać i poczekać aż cebula puści sok znany i naprawdę skuteczny.

5 Przepis 4 Rafaello z kaszy jaglanej
Składniki na ok. 20 sztuk: pół szklanki kaszy jaglanej szklanka mleka 2,5 łyżki miodu 120 g wiórek kokosowych łyżka maska Wykonanie: 1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka. 2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się. 3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. 4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy. 5. Następnie dodajemy łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie mieszamy. 7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g). 8. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu, deser jest gotowy:)

6 Przepis 5 Miodownik Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki pszennej
200g margaryny 200g cukru pudru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 120g margaryny Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 250g masła 100g cukru pudru 400ml mleka

7 Przepis 6 Pierniczki na miodzie
Składniki:  850 g mąki,  1 płaska łyżeczka sody,  0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  3 łyżeczki przyprawy piernikowej,  230 g masła w temperaturze pokojowej,  230 g brązowego cukru,  2 duże jaja,  350 g miodu,  2 łyżki ciemnego i gorzkiego kakao Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Do powstałej masy, cały czas miksując, dodajemy suche składniki - partiami. Gdy mikser przestanie sobie radzić z ciastem przechodzimy do wyrabiania ręcznego. Ciasto dzielimy je na 4 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując mąką. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy około 1 cm) i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca są lekko miękkie - stwardnieją podczas studzeni

8 Przepis 7 Ciasto z czerwonej fasoli
Składniki  1 puszka czerwonej fasoli (standardowa 400 g) 3 jajka 40 g wiórków kokosowych 50 g masła klarowanego - roztopić 3 spore łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać do 180 stopni Do miski wsypać odcedzoną i przepłukaną w wodzie fasolę, wbić jajka; zblendować na gładką masę.  Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie blendować.  Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i oprószonej mąką i piec około 40 minut, do suchego patyczka Przed krojeniem dobrze ostudzić

9 Przepis 8 Kuleczki z mozzarelli z miodem i migdałami
Składniki: Mozzarella Miód Prażone migdały Kuleczki odsącz z zalewy. Posmaruj miodem z każdej strony. Na oddzielny talerz wysyp płatki migdałów. Obtaczaj kolejno kuleczki mozzarelli w miodzie, a później w migdałach. Następnie nadziej mozzarelle na patyczki do szaszłyków i włóż do naczynia.

10 Przepis 9 Naleśniki z miodem
Składniki: mleko jajko mąka proszek do pieczenia cukier waniliowy miód Wszystkie składniki łączymy razem i miksujemy. Smażymy na oleju. Usmażone smarujemy duża ilością miodu

11 Przepis 10 Ciastka owsiane
 Zmiksować pięć łyżek miodu z ¼ szklanki oleju i ¾ szklanki wody. 4 szklanki płatków owsianych, jedną szklankę bakalli: rodzynek, sezamu, rozdrobnionyc orzechów, wiórków kokosowych. Przełożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę małe porcje ciasta. Uformować ciastka i piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.

12 Przepis 11 Skrzydełka z miodem
Do dużej miski dodać: 3 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 starty ząbek czosnku, łyżeczkę pieprzu według smaku Całość wymieszać. Do marynaty włożyć skrzydełka kurze (ok. jednego kilograma), dokładnie pokrywając płynem. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny, od czasu do czasu przekładając skrzydełka w marynacie. Piec na grillu lub w piekarniku.

13 Przepis 12 Sałatka owocowa z miodem
Do miski dodać: Różne owoce (jabłka, ananas, banan, pomarańcze, kiwi, winogrona) 4 łyżki jogurtu, 2 łyżki miodu Dokładnie wymieszać. Wymieszać delikatnie, przykryć i schłodzić w lodówce przed podaniem.

14 Przepis 13 Pieczone jabłka z miodem
Do dużej miski dać: łyżkę płynnego miodu, łyżkę oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki mielonych goździków, ¼ łyżeczki cynamonu, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dziesięć jabłek obrać, pokroić na duże kawałki Jabłka przekładać do miski, obtaczać tak, aby były pokryte zaprawą. Nagrzać piekarnik do 200°C, jabłka ułożyć w jednej warstwie i piec 10 minut. Następnie jabłka obrócić i piec 5-15 minut do miękkości. Przełożyć na talerzyki, posypać cynamonem.

15 Przepis 14 Pieczywo z miodem
masło miód Tradycyjne, ale najzdrowsze danie. Smarujemy pieczywo dowolną ilością miodu. Sama słodycz. Smacznego!!!

16 Twórcy książki: Klaudia Drajok Suzie Grud Vivien Wądołowska
Alicja Korczok Emilia Domalewska Emila zawadzka Alicja Konieczny Julia Konik Elżbieta Krzykała Opiekun: Justyna Wojda


Pobierz ppt "Wielka księga potraw z miodem"

Podobne prezentacje


Reklamy Google