Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

SPIS TREŚCI: 1.Krótko o Bawarii 2.Kuchnia bawarska 3.Przepisy 4.Restauracje.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "SPIS TREŚCI: 1.Krótko o Bawarii 2.Kuchnia bawarska 3.Przepisy 4.Restauracje."— Zapis prezentacji:

1

2 SPIS TREŚCI: 1.Krótko o Bawarii 2.Kuchnia bawarska 3.Przepisy 4.Restauracje

3 Bawaria to największy pod względem powierzchni i najlepiej rozwinięty gospodarczo kraj związkowy Niemiec. BAWARIA Herb Bawarii Flaga Bawarii

4 KUCHNIA BAWARSKA To regionalna kuchnia niemiecka, charakterystyczna dla Bawarii, w tym zwłaszcza Monachium. Uchodzi za oryginalną w swojej prostocie.

5 Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu. Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu.

6 Najsławniejszym daniem spożywanym do południa jest biała kiełbasa, parzona i podawana na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy lub chrzanu oraz precli i popijana pszenicznym piwem.

7 Popularne są również dania takie jak: - pieczeń wieprzowa ze skórą (Krustebraten )

8 - golonka (Haxe) - rolada z boczku w sosie pieczeniowym (Spießbraten) - wątróbka cielęca z cebulką i jabłkami (Leber Berliner Art)

9 -zapiekany pasztet -zapiekany pasztet wątrobiany (Leberkäse) - nerki cielęce w sosie musztardowym

10 Innymi popularnymi daniami lokalnymi są przetwory mleczne, zarówno krowie, jak i kozie, czy owcze. - Obazta z preclem, paluszkami i piwem

11 Specyficzne dla kuchni bawarskiej jest to, że do większości potraw i sałatek dodaje się ocet winny, co nadaje potrawom kwaśny lub winny posmak. Jej cechą charakterystyczną jest również wykorzystywanie podrobów.

12 Do picia podaje się zwykle wysokogatunkowe piwa lokalnych browarów. Specjalnością są piwa pszeniczne.

13 PRZEPISY Sałatka ziemniaczana po bawarsku Składniki: 1kg ziemniaków 5 ogórków konserwowych 1 cebula 1/8 litra bulionu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanych ziół 150g boczku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plasterki. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Przygotować bulion. Do gorącego dodać ocet, oliwę, trochę soli, pieprzu i musztardę. Wymieszać. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać boczek, cebulę i ogórki. Zalać gorącym bulionem, dodać zioła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. (Można dodać jeszcze szczyptę cukru). Schłodzić.

14 Rosół z naleśnikiem Składniki : 2 litry wywaru na kości 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 łyżka Vegety 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa 100ml mleka trochę posiekanej pietruszki 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę, seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa ugotować na wywarze z 1 łyżką Vegety. Rosół doprawić solą i pieprzem do smaku. Mleko, jajko, mąkę i natkę pietruszki, szczyptę soli i gałki muszkatołowej wymieszać na gładką masę. Usmażyć na oleju (lub bez) 2 naleśniki. Naleśniki pociąć w cienkie paski. Kawałki naleśników dodać do zupy.

15 Sposób przygotowania: Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dalej miksując dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Na końcu dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na 20 minut. Bulion zagotować. Mokrymi rękami formować z masy kluseczki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. Kluski jeszcze napęcznieją podczas gotowania) i wrzucać je do gotującego się na małym ogniu bulionu. Zupę gotować na małym ogniu przez 20 min. Przed podaniem zupę posypać pietruszką. Bawarski rosół z kluskami Składniki: 40g masła 80g kaszy manny 1 jajko sól, gałka muszkatołowa 1l bulionu wołowego (ugotowanego na mięsie wołowym z warzywami: marchew, pietruszka, por, seler i doprawionego) 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

16 RESTAURACJE

17 Restauracja i bar Adler Restauracja i bar Adler Mokotowska 69 Warszawa

18 Restauracja Bawarska Restauracja Bawarska Św. Wojciecha 3 Jemielnica

19 Dom Bawarski Restauracja Hutnicza 70 Tychy

20 Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "SPIS TREŚCI: 1.Krótko o Bawarii 2.Kuchnia bawarska 3.Przepisy 4.Restauracje."

Podobne prezentacje


Reklamy Google