Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zasady zdrowego żywienia
2
Złoty środek
3
Śniadanie Najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu. Brak śniadania powoduje magazynowanie energii dostarczonej wraz z innymi posiłkami. Prawidłowe śniadanie: Szklanka mleka lub kakao 2 kromki chleba razowego z wędliną, serkiem i warzywami. owoc
4
Dlaczego tak lubimy słodycze
Szybko podnoszą poziom cukru we krwi (zaspokajają uczucie głodu), ale również poziom ten szybko spada. Cukry proste podnoszą poziom hormonu szczęścia, niestety na krótko. Są często podświadomie traktowane jako wynagrodzenie lub pocieszenie w trakcie stresu, trudności, nieprzyjemności.
5
Słodycze Popularny baton ma zwykle tyle kalorii ile cały posiłek.
Zawierają szkodliwe składniki: Cukry proste, tłuszcz, barwniki, spulchniacze, emulgatory. Jedzenie słodyczy wywołuje w szybkim czasie nawrót głodu, co prowokuje dalsze jedzenie i prowadzi do otyłości. Cukry proste przyczyniają się do rozwoju próchnicy.
6
Ciekawostki Przemiana glukozy w energię powoduje intensywną produkcję wolnych rodników, które niszczą komórki naszego ciała i przyspieszają tym samym jego starzenie i powstawanie wielu chorób. Długość życia myszy na diecie o połowę mniej kalorycznej może wzrosnąć o 40 proc. Kanadyjscy naukowcy odkryli, że węglowodany proste (te znajdujące się w słodyczach czy cukrze) odkładają się w komórkach. Proces ten fachowo nazywa się glikacją (scukrzeniem) włókien kolagenowych. Polega on na osadzaniu się węglowodanów na kolagenie, co sprawia, że te elastyczne włókna sztywnieją i tracą sprężystość.
7
Ze szkolnego sklepiku…
Chipsy: Duża zawartość tłuszczu Wysoka zawartość soli, która niszczy nerki. Toksyczne związki i rakotwórczy: akrylamid, kwasy tłuszczowe trans. Kolorowe napoje słodzone: W puszcze coli jest aż 7 łyżeczek cukru Barwniki i konserwanty.
8
2 gałki lodów Sorbet 314 kcal 100 kcal 4 ciastka z czekoladą Miseczka owoców 293 kcal 78 kcal Batony Chipsy duża paczka 800 kcal 300 kcal
9
Regularne posiłki Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek
3h Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
10
II śniadanie dla zdrowia
Owoce Źródło witamin i minerałów. Niskokaloryczne Zapobiegają skokom insuliny Źródło błonnika Kanapka Jogurt Produkt Energia [kcal w 100g] Ananas 56 Kiwi Grapefruit 36 Truskawki 35 Maliny 29 Sok owocowy z kartonu 40-52 Sok pomidorowy/wielowarzywny 13-25
11
Cheesburger Kanapka Energia [kcal] 300 140 Białko [g] 16 8 Węglowodany [g] 30 22 Tłuszcz [g] 13 1-2 Błonnik [g] 2 5 Sól [g] 1,7 (34%GDA) 0,5
12
Zdrowe zamienniki śmietana Jogurt naturalny majonez Musztarda, jogurt
białe pieczywo Pieczywo razowe wieprzowina, baranina, konserwy mięsne, tłuste wędliny Drób, ryby Wędliny drobiowe
13
Zamiast słodkich napoi…woda!
Brak wody w organizmie spadek koncentracji, wysychanie błon śluzowych i skóry, bóle głowy, kłopoty z trawieniem , dolegliwości sercowe. Ile pić? min. 2l płynów w tym 1-1,5l wody mineralnej ………………………………………………………………………………………………………… Czym różnią się napoje izotoniczne od energetyków, słodzonych napoi gazowanych?
14
Zużycie energii w 30 min [kcal]
Aktywność fizyczna Sport Zużycie energii w 30 min [kcal] Aerobic 200 Jazda na rowerze 169 Wolne pływanie 120 Wolny bieg Chodzenie 180
15
Stresujące w życiu ucznia
16
Jak rozładować stres
17
Jak rozładować stres…
18
Metoda na stres Ruch Chwila zastanowienia i kilka głębokich wdechów
Jedzenie to nie nagroda ani rekompensata Jedz przy stole starannie przygotowane posiłki Jedz produkty i pij wody bogate w: magnez Pestki dyni, groch, fasola, brokuły, ziarno sojowe, kakao Muszynianka, piwniczanka wit. B Warzywa zielone, strączkowe, kiełki Ruch
19
O co należy zadbać w codziennej diecie ucznia.
20
Najlepsza broń… przeciwutleniacze
Witamina A Marchew, szpinak, sałata, fasolka, koper, śliwki Witamina C Kapusta i ogórki (kiszone), kalafior, brokuły, papryka, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty Witamina E Szpinak, szczaw, sałata, kapusta pekińska, śliwki, dorsz, mleko Pierwiastki- cynk, miedź, selen, kobalt, mangan
21
Przeciwutleniacze… karotenoidy
Marchew, pomidor, czerwona papryka Likopen Pomidory Bioflawonoidy Jagody, papryka, pomidory, brokuły, winogrona
22
Pieczywo i produkty zbożowe
Podstawowe źródło węglowodanów złożonych w diecie i pokarm o stosunkowo dużej wartości odżywczej Produkty zbożowe dostarczają wielu witamin – B1,PP,B6 oraz składników mineralnych – m.in. żelazo, magnez, miedź, cynk Bardzo wskazane jest spożywanie pieczywa razowego, z pełnego ziarna - jest ono bogate w niemal wszystkie niezbędne składniki mineralne. Pieczywo białe jest pod tym względem znacznie uboższe
23
Mleko i przetwory mleczne
Są podstawowym źródłem wapnia w diecie (szczególnie mleko, sery żółte i napoje mleczne) Stanowią źródło białka (np. chude gatunki sera białego i żółtego) Dostarczają również dużą ilość witaminy B2, są obfite w związki fosforu i potasu Zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, miedzi, manganu i kobaltu
24
Mięso i przetwory mięsne
Są podstawowym źródłem białka zwierzęcego o wysokiej wartości odżywczej Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs (wołowina, drób, cielęcina) i wędlin (szynka, polędwica) Zawierają znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi i cynku W większych ilościach występuje w nich witamina B, zwłaszcza kwas pantotenowy oraz witaminy A, D i K
25
Ryby i przetwory rybne Stanowią bardzo dobre źródło białka o najwyższej wartości odżywczej Są źródłem kwasów omega-3 Ryby morskie są podstawowym źródłem jodu Zawarte są w nich witaminy z grupy B, wit. A i D W rybach drobnokościstych - znaczna zawartość wapnia
26
witamina C, E Owoce, bioflawonoidy Warzywa Miesa witamina A, likopen
Przetwarzanie, mrożenie, wysoka temp.
27
Włosy i paznokcie Niezbędne składniki: Co jeść?
Biotyna, wit.A, kwas foliowy, wit.B Żelazo, krzem, cynk, magnez Co jeść? Pomarańczowe, żółte i czerwone owoce i warzywa Tłuste rośliny Nabiał, jajka, ryby, mięsa, przetwory zbożowe Keratyna Włosy Paznokcie Aminokwasy siarkowe: metionina, cysteina
28
Dużo kawy, słońce, tłusta żywność, potrawy przetworzone
Deficyt żelaza, cynku i miedzi zniszczona keratyna, Braki wit. z grupy B
29
Kilka dobrych rad… Regularne posiłki
Owoce i warzywa na drugie śniadanie i podwieczorek Pić dużo wody mineralnej Oliwa z oliwek Wysiłek fizyczny
30
Jak wygląda wizyta u dietetyka
Pani dietetyk: Porozmawia z Toba aby Cię lepiej poznać. Zmierzy, zważy Twoje ciało i określi podstawowe parametry. Zdiagnozuje problem i dopasuje dietę odpowiednią dla Ciebie. Umówi się na kolejne spotkanie
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.