Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBarbara Brzozowska Został zmieniony 8 lat temu
1
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA
2
Jabłko- jadalny, okrągły owoc jabłoni
o soczystym i chrupkim miąższu, spożywany na surowo, a także po obróbce kulinarnej.
3
Właściwości odżywcze jabłek
Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają pewną ilość witaminy C, większość innych witamin i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, a także pektynę.
4
Właściwości odżywcze jabłek
Przy obróbce cieplnej jabłek witaminy wodorozpuszczalne ulegają rozkładowi. Świeże jabłka są źródłem węglowodanów i lekkostrawnego błonnika, zatem są zdatne do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hipoglikemię.
5
Właściwości jabłka Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli, z zagłębieniem na szczycie, z którego wystaje ogonek, na którym jabłko rośnie na drzewie, oraz z wylotem gniazda nasiennego u dołu.
6
Właściwości jabłka Przeciętne jabłko waży około 150 gramów. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Po długim przechowywaniu jabłko staje się miękkie i pomarszczone, ale nadal jadalne. Skórka jabłka jest gładka i cienka, ściśle przylegająca do miąższu, dająca się obierać lub polerować.
7
Właściwości jabłka Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a po dojrzeniu również żółci lub czerwieni, często zmieszanych ze sobą. Kolor miąższu jest bardzo jasny, zbliżony do białego.
8
Właściwości jabłka Jabłka mogą ulec obiciu, po czym miejsce obicia staje się miękkie i brązowe, a miąższ pod obiciem zaczyna sie psuć i tracić właściwości odżywcze. Po pokrojeniu lub obraniu z dostępem do tlenu miąższ jabłka zaczyna utleniać się na powierzchni, która zmienia kolor na brązowy. Dojrzałe jabłka wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach.
9
Jabłko to u nas najpopularniejszy i najważniejszy owoc
Jabłko to u nas najpopularniejszy i najważniejszy owoc. Nie ma innego owocu o tylu odmianach, które daje się tak dobrze przechowywać.
10
Odmiany jabłek znane w Polsce lub na świecie to np
Odmiany jabłek znane w Polsce lub na świecie to np. antonówki, koksy, papierówki, renety, Belle de Boskoop, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, McIntosh, Pink Lady.
11
Arlet
12
Boskoop
13
Braeburn
14
Koksa pomarańczowa
15
Elstar
16
Fuji
17
Gala
18
Gloster
19
Golden Delicious
20
Granny Smith
21
Idared
22
Jonagold
23
Arcyksiążę Rudolf
24
Pink Lady
25
Red Delicious
26
Royal Gala
27
Rubinette
28
Topaz
29
Przysłowia i zwroty o jabłkach
"Niedaleko pada jabłko od jabłoni"- popularny w językach europejskich zwrot opisujący cechy rodziców, dziedziczone przez dzieci.
30
Przysłowia i zwroty o jabłkach
"Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka córka"- polski wariant przysłowia o cechach dziedzicznych.
31
Przysłowia i zwroty o jabłkach
"Gdy jabłoń drugi raz w roku zakwita, zięć do domu zawita"- przysłowie polskie, związane z płodnością.
32
Przysłowia i zwroty o jabłkach
"Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko"- synonim zdrowia w języku polskim.
33
Przysłowia i zwroty o jabłkach
"Stłuc kogoś na kwaśne jabłko"- zbić kogoś tak mocno, że będzie tak bezużyteczny jak kwaśne jabłko.
34
JABŁKO
44
PROJEKT JABŁKO zapraszamy
Podsumowując PROJEKT JABŁKO zapraszamy na poczęstunek. Smacznego!!!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.