Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kulinaria.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kulinaria."— Zapis prezentacji:

1 Kulinaria

2 Jedną z najważniejszych cech staropolskiej kuchni było obfite szafowanie przyprawami i ich zaskakującymi nieraz kompozycjami. Do mięs, ryb i drobiu ale także do potraw mącznych i mlecznych oraz jarzyn z upodobaniem dorzucano duże ilości pieprzu, szafranu, imbiru, gałki i kwiatu muszkatołowego, cynamonu, koriandru, kminku, octu, cukru, cytryn, limonek, pistacji, rodzynek i innych przypraw. Matki miały pouczać swe córki napomnieniem tylko pieprzno i szafranno, mościa panno. Zadanie dla Was: umieć rozpoznać te przyprawy!;-)

3 Co i gdzie ustawia się na stole oraz jakie kieliszki do czego służą.
Podstawowa zasada - najpierw używa się krańcowych sztućców i stopniowo następnych „idąc" w kierunku talerza. Najpierw łyżka, potem nóż do ryby i widelec, następnie zwyczajny nóż i widelec. A - Serwetki B - Podstawowy talerz  C - Talerz na zupę na podstawowym talerzu  D - Chleb z masłem z osobnym nożem do smarowania masła  E - Kieliszek do wodę F - Kieliszek do białego wina  G - Kieliszek do czerwonego wina  H - Widelec do ryby I - Widelec do obiadu J - Widelec do sałatki K - Nóż do obiadu L - Nóż do ryby  M - Łyżka do zupy  N - Deserowa łyżeczka i widelec do ciasta


Pobierz ppt "Kulinaria."

Podobne prezentacje


Reklamy Google