Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Owoce i warzywa
2
Piramida zdrowego żywienia
3
Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji owoców ,warzyw i soków
Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji owoców ,warzyw i soków. Natura dała nam spory ich wybór . Różnią się one nie tylko smakiem, kolorem czy wyglądem, lecz także zawartością odżywczą.
4
Dlaczego właśnie 5 porcji?
Spożywanie 5 porcji owoców, warzyw i soków jest ważne, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witamin, mikroelementów i substancji odżywczych. Wiele z nich zostaje wypłukanych z organizmu, dlatego, aby utrzymać ich odpowiedni poziom, musimy dbać o „regularne’’ dostawy.
5
5 kolorów dla zdrowia Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: zielona, żółto-pomarańczowa, czerwona, fioletowa i biała. Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji warzyw, owoców lub soku – czerpiąc z każdej z grup kolorystycznych. Taki jadłospis oferuje nam różnorodne witaminy i składniki mineralne. Dlatego mieszając barwy, przyswajamy też witaminy i mikroelementy dostarczane do organizmu.
6
W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła
W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła. Im intensywniejsza barwa, tym więcej korzystnych substancji. Szczególnie dzieci, w trosce o ich zdrowy rozwój, powinny otrzymać codziennie po porcji z każdego koloru, ze względu na ich zróżnicowane właściwości. Jeśli nie lubimy owocu lub warzywa z jednej grupy, możemy zastąpić je innym z tej samej grupy. N p.zamiast szpinaku możemy zjeść sałatę lub kiwi (grupa zielona).
7
Grupa czerwona Owoce i warzywa z tej grupy zawierają naturalne czerwone barwniki, które chronią organizm przed rozwojem różnych typów nowotworów. Ta grupa warzyw i owoców chroni przede wszystkim serce, zapobiega rozwojowi miażdżycy w tętnicach oraz utrudnia powstawanie wielu chorób.
8
Pomidor
9
Jabłko
10
Papryka
11
Granat
12
Truskawki
13
Czerwona porzeczka
14
Czereśnie
15
Grupa żółto - pomarańczowa
Owoce i warzywa z tej grupy są bogate w naturalne żółte barwniki. Ich obecność gwarantuje prawidłową pracę błon komórkowych wszystkich tkanek, w tym gałki ocznej. Ta grupa warzyw i owoców pomaga redukować ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dostarcza ona również witaminy B , C, kwasu foliowego oraz potasu. Odgrywają dużą rolę w wyglądzie włosów, paznokci czy skóry,
16
Banan
17
Cytryna
18
Ananas
19
Brzoskwinie
20
Marchew
21
Pomarańcze
22
Mandarynki
23
Grupa zielona Owoce i warzywa z tej grupy dostarczają substancje do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu nowotworów, są źródłem witaminy B oraz kwasu foliowego. Chronią serce i naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy i nadciśnienia. Są źródłem witaminy C, a także A, E, K i minerałów. Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii.
24
Sałata
25
Kiwi
26
Ogórek
27
Szpinak
28
Agrest
29
Brokuły
30
Brukselka
31
Grupa biała Owoce i warzywa z tej grupy stanowią naturalną ochronę przeciwbakteryjną i przeciwwirusową. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają wahaniom ciśnienia tętniczego, redukują ryzyko raka żołądka i chorób serca na tle miażdżycy. Są źródłem potasu, który potęguje ich ochronną rolę w nadciśnieniu.
32
Por
33
Czosnek
34
Cebula
35
Kapusta pekińska
36
Grupa fioletowa Owoce i warzywa z tej grupy mają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu. Zawierają cenne składniki, które poprawiają funkcje mózgowe, pozwalające łatwiej i trwalej zapamiętywać zdobywane informacje, zapobiegają szybkiemu starzenie się organizmu.
37
Winogrona
38
Bakłażan
39
Porzeczki
40
Aronia
41
Warzywa, owoce i soki 5 razy dziennie
Pamiętajcie o 5 porcjach owoców, warzyw i soków dziennie. Porcją może być średniej wielkości owoc, warzywo lub sok (szklanka). Starajcie się wybierać warzywa, owoce i soki z różnych grup kolorystycznych. Bez względu na to czy warzywa, owoce są surowe czy gotowane, ważne jest, aby towarzyszyły każdemu posiłkowi. Podjadajcie warzywa i owoce oraz pijcie soki między posiłkami.
42
Spożywanie 5 razy dziennie owoców i warzyw nie oznacza, że mamy żywić się tylko nimi. One mają być ważnym dodatkiem do całodziennej diety, np. do pierwszego i drugiego śniadania – owoc, sałatka warzywna do obiadu, sałatka owocowa zaś na podwieczorek, a do kolacji sok. Pamiętajmy, iż warzywa i owoce można spożywać pod różną postacią, np. zup warzywnych, suszonych owoców czy mrożonek.
43
Dziękuję za uwagę Marta Bartosiewicz - Grześ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.