Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBeata Rudnicka Został zmieniony 9 lat temu
3
Ten słodki nektar jest niezwykle bogaty w cukry, stanowiące ok. 70% jego składu, a jedna łyżeczka dostarcza nam około 40 kcal. Miód działa intensywnie antyseptycznie i bakteriostatycznie na bakterie Gram - ujemne i Gram – dodatnie, niszczy grzyby, wirusy i pierwotniaki, głównie poprzez dodawaną przez pszczoły inhibinę. Ponadto charakteryzuje się wysokim ciśnieniem osmotycznym, kwaśnym odczynem i zawartością oksydazy glukozy, lizozymu oraz apidycynów. Wszelkie właściwości lecznicze miodu pochodzą od roślin, z których pszczoły pobierają nektar. Ma więc działanie wzmacniające, uodparniające i regenerujące. W zależności od rodzaju miodu, jego właściwości lecznicze dla poszczególnych schorzeń będą charakteryzowały się różną skutecznością. Warto pamiętać, że jego działanie zdrowotne wzrasta wielokrotnie, gdy rozcieńczy się miód z wodą.
4
Jak wskazuje ekspert ds. apiterapii prof. dr hab. Ryszard Czarnecki z Uniwersytetu Jagiellońskiego, leczenie miodem i produktami pszczelimi jest polecane w przypadku szeregu różnych chorób. Pszczelarze polecają jego spożywanie osobom narażonym na długotrwały stres, cierpiącym na depresje, bezsenność, czy nerwice, gdyż poprawia on nastrój i korzystnie wpływa na sen. Ponadto przynosi ukojenie osobom cierpiącym na schorzenia układu trawiennego, ponieważ reguluje metabolizm, zwiększa apetyt, usuwa toksyny i szkodliwe złogi, wspomaga pracę narządów wewnętrznych i jelit, niwelując zaparcia i biegunki. Osoby narażone na częste choroby układu oddechowego powinny korzystać z właściwości antybiotycznych, wykrztuśnych i przeciwzapalnych miodu. Ten zdrowotny nektar wskazany jest również w przypadku chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, arytmia, a także wszelkich schorzeń układu moczowego, gdyż ma też działanie moczopędne.
5
Miód wielokwiatowy - to najbardziej popularny miód, zwykle o jasnożółtej barwie. Jest lekkostrawny, wpływa korzystnie na działanie systemu nerwowego, zalecany jest w celu wzmocnienia sił witalnych organizmu i odporności. Stosuje się go przy przeziębieniach, alergiach oraz schorzeniach serca.
6
Miód akacjowy - ma bardzo jasną barwę, delikatny smak i przyjemny zapach. Wolno ulega krystalizacji. Stosowany jest w przypadku schorzeń układu pokarmowego, niestrawnościach, wzdęciach, zaparciach oraz nadkwaśności żołądka.
7
Miód spadziowy iglasty - ma lekko zielonkawy odcień, a zapachem przypomina nieco jodłę. Z kolei miód spadziowy liściasty ma barwę brązowozieloną i gorzkawy posmak. Jest niezastąpiony w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, przeziębień, kataru oraz astmy.
8
Miód wrzosowy - o barwie brunatnoczerwonej i nieco gęstszej, niż pozostałe rodzaje konsystencji, ma lekko gorzkawy smak. Krystalizuje się najszybciej z miodów dostępnych w Polsce. Jest skuteczny przy schorzeniach układu moczowego i zapalenia gardła.
9
Miód lipowy- ma zwykle złotą barwę i bardzo silny zapach. Posiada działanie uspokajające i wykrztuśne. Stosuje się go w zapobieganiu bezsenności, kaszlu, a także w przypadku zapalenia oskrzeli, grypy i w przeziębianiach.
10
Miód rzepakowy - ma bardzo jasną barwę i szybko się krystalizuje. Wśród wszystkich miodów zawiera najwięcej aminokwasów. Ma zastosowanie w chorobach serca, naczyń obwodowych i wieńcowych, miażdżycy oraz dróg żółciowych.
11
Miód gryczany - ma barwę koloru mocnej herbaty. Charakteryzuje się mocnym, ostrym i słodkim aromatem, który przypomina zapach kwiatu gryki. Jest bogaty w witaminę C oraz łatwo przyswajalne żelazo. Stosuje się go przy chorobach serca, u chorych na cukrzycę, a także w trakcie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych. Ma on też właściwości wzmacniające i pobudzające proces odnowy po długich i ciężkich chorobach.
12
Miód manuka - powstaje z nektaru krzewu herbacianego, występującego tylko i wyłącznie na terenie Nowej Zelandii i kwitnie zaledwie kilka miesięcy w roku. Głównie składniki tego miodu są odpowiedzialne za działanie antybakteryjne i antyseptyczne i to w stopniu nawet stukrotnie większym niż inne miody. Miód ten wykazuje działanie lecznicze w chorobach układu pokarmowego oraz jelit, a także przy wrzodach żołądka.
13
Jak podkreśla prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, powinniśmy wiedzieć, że ten zdrowotny nektar zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy: A, C, D, H oraz K. Wśród składników mineralnych, obecnych w miodzie, wyróżnić można żelazo, wapń, fosfor, magnez oraz mangan i kobalt. Dodatkowo obecne w nim są bioflawonoidy, olejki eteryczne, barwniki, nukleotydy, fosfolipidy, enzymy roślinne, fitosterole oraz czynniki wzrostu.
14
. Każdy z nas powinien spożywać dziennie około 5 łyżek stołowych miodu rozpuszczonego w wodzie, mleku, czy też jogurcie. Niewskazane jest natomiast podawanie go dzieciom poniżej pierwszego roku życia, jednak starsze mogą już przyjmować kilka łyżeczek dziennie, gdyż skutecznie podnosi on odporność i wpływa korzystnie na rozwój maluchów. Może być ponadto spożywany przez diabetyków, gdyż zawiera cukry proste.
15
Należy pamiętać, iż ten cenny nektar możemy podawać nie tylko drogą doustną, ale także w kuracjach zewnętrznych - nakładając go bezpośrednio na chore miejsce. Miód jest nieoceniony w zwalczaniu zapalenia spojówek, czy jęczmienia, którego przyczyną są gronkowce i paciorkowce. Działa przeciwzapalnie i regenerująco, a nakładany na rany przyspiesza ich gojenie. Stosuje się go także w leczeniu czyraków, owrzodzeń, trądziku, oparzeń i odmrożeń skóry. Najlepszym do tego celu będzie miód wielokwiatowy, obecny powszechnie w kosmetykach do ciała. Ma delikatne działanie nawilżające, odżywia skórę i uelastycznia. Ponadto miód może być także stosowany jako balsam na dziąsła i zęby, tym bardziej, że nie powoduje próchnicy.
16
Musimy wiedzieć, iż aby zachować wszelkie korzystne właściwości miodu, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. Idealnym do tego celu będzie nieprzewiewne, suche i chłodne miejsce, z dala od promieni słonecznych. Dopuszczalna wilgotność powietrza może dochodzić do 80%. Miód, gdy jest zbyt długo przechowywany, ciemnieje i traci swój aromat, jednak zachowuje właściwości zdrowotne i odżywcze. Nie należy przelewać go do naczyń z cynku, żelaza i plastiku, najlepsze będą szklane słoiki.
17
Pokaz na podstawie informacji w Wirtualnej Polsce utworzył Julek Fortuński. Muzyka: Zbigniew Wodecki – Pszczółka Maja.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.