Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Wpływ żelaza na organizm
← dekapitacja to też wpływ :) Mateusz Kotaś IIa
2
O żelazie słów kilka Żelazo należy do: żelazowców, metali bloku „d” tworzących 8 grupę układu okresowego. Znane już w starożytności żelazo ma wielkie znaczenie dla współczesnej gospodarki i przemysłu. W skorupie ziemskiej metal ten zajmuje czwarte miejsce pod względem rozpowszechnienia.
4
Właściwości fizyczne Metal Srebrzystobiały Kowalny (plastyczny)
Ciągliwy Ciało stałe w temperaturze pokojowej Temperatura topnienia 1535°C
5
Właściwości chemiczne
Żelazo jest aktywne chemicznie Nieodporne na warunki atmosferyczne (wilgotność, duży dostęp tlenu), pokrywa się tlenkiem – rdzą. Ulega pasywacji (pokrywa się tlenkiem FeO, w kontakcie ze stężonymi kwasami o właściwościach utleniających)
6
Żelazo tworzy dwa wodorotlenki: Fe(OH)2 Fe(OH)3
Związki te można otrzymać w wyniku reakcji strąceniowych: Fe3+ + 3OH- ↓ Fe(OH)3 – czerwonobrunatny
7
Fe2+ + 2OH- ↓ Fe(OH)2 – zielonkawy
8
Żelazo, jako pierwiastek aktywny chemicznie, wchodzi w skład następujacych minerałów:
9
Hematyt (gr.haimatites- krwisty; w nawiązaniu do czerwonej barwy tego minerału po jego sproszkowaniu) – pospolity minerał, tlenek żelaza (III) Fe2O3
10
Piryt (gr. pyr = ogień oraz pyrites = iskrzący, gdyż minerał ten iskrzy się pod wpływem uderzeń krzesiwa Siarczek żelaza (II) FeS2
11
Magnetyt tlenek żelaza(II) diżelaza(III) Fe3O4
12
węglan żelaza(II) FeCO3
Syderyt (gr.sídēros = żelazo, nawiązując do składu chemicznego tego minerału, którego głównym składnikiem jest właśnie ten pierwiastek) węglan żelaza(II) FeCO3
13
Żelazo jako mikroelement
Mikroelementy, mikroskładniki, pierwiastki śladowe – pierwiastki chemiczne występujące w bardzo małych (śladowych) ilościach w organizmach żywych. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na dobę. Do mikroelementów zalicza się: żelazo, jod, fluor, bor, kobalt, miedź, chrom, cynk, mangan, molibden, selen.
14
Funkcje żelaza w organizmie
Żelazo jest najważniejszym składnikiem hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi, białka wiążącego tlen i dwutlenek węgla, występującego w erytrocytach – czerwonych krwinkach. Jest również składnikiem mioglobiny występującej w mięśniach. Białko to ma za zadanie magazynowanie tlenu w komórkach narażonych na największy wysiłek. → →
15
Źródła żelaza w diecie Produkty zwierzęce. Wchłania się z nich około 25% żelaza. Są to: chude mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja.
16
Roślinnym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe. Wchłanianie wynosi jedynie 5% Można zwiększyć stopień wchłaniania żelaza, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe; fruktozę: (wszystkie owoce); białko: (mięso zwierząt i ryb) (Nadmiar błonnika, wapnia, cynku i manganu w diecie może przyczynić się do zaburzeń wchłania żelaza w organizmie).
17
Konsekwencje nadmiaru
Zwiększona podatność na choroby nowotworowe Arterioskleroza i miażdżyca Chroniczne zmęczenie Alzheimer Marskość wątroby Problemy psychiatryczne
18
Konsekwencje niedoboru
Obniżenie ogólnej sprawności fizycznej i intelektualnej: spada koncentracja i zdolność zapamiętywania. Pogorszenie nastroju Spadek odporności na przeziębienia i infekcje. Zaburzenia rytmu pracy serca. Spaczone łaknienie – apetyt na produkty niejadalne. Anemia
19
Bibliografia Tradycyjnie: Ciotka Wikipedia i Wujek Google :)
hasła: hemoglobina, żelazo, mioglobina, biologiczne znaczenie pierwiastków 164.html wiedzy/substancje-odzywcze/mineraly l I tym podobne strony wszelakie...
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.