Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski www.MedycynaPodrozy.com Aleksandra Chylak.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski www.MedycynaPodrozy.com Aleksandra Chylak."— Zapis prezentacji:

1 = Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak

2 W krajach egzotycznych, co roku odwiedzanych
W krajach egzotycznych, co roku odwiedzanych przez coraz większą liczbę Polaków, łatwo zakazić się i zarazić wieloma chorobami. Najczęstsze z nich to zatrucia pokarmowe. Może do nich dojść przez spożywanie zanieczyszczonych lub źle przygotowanych pokarmów, oraz za pośrednictwem wody. Zatrucia pokarmowe dotykają około 50% osób podróżujących do strefy tropikalnej.

3 Co może wywoływać biegunkę podróżnych?
1. Bakterie Escherichia coli Vibrio cholerae Salmonella Shigella 2. Wirusy Norwalk rotawirusy adenowirusy 3. Pierwotniaki Giardia lamblia Entamoeba histolytica

4 Jak można zachorować za pośrednictwem wody i co zrobić, żeby do tego nie doszło?

5 PICIE WODY Pij tylko gorące płyny lub napoje w fabrycznie zamkniętych butelkach, lub przegotowaną albo filtrowaną wodę

6 LÓD Nie używaj lodu do soków i napojów – nie wiesz z jakiej wody został zrobiony.

7 MYCIE ZĘBÓW Do mycia zębów również używaj butelkowanej wody.
Nawet w hotelach woda z kranu może być zanieczyszczona.

8 Sposoby oczyszczania wody
1. Gotowanie 2. Uzdatnianie chemiczne - tabletki - płyny 3. Filtrowanie

9 ŻYWIENIE w Tropikach Joanna Milewska
Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski ŻYWIENIE w Tropikach Joanna Milewska

10 Choroby przenoszone drogą pokarmową mogą być wywołane przez bakterie, wirusy, pasożyty oraz toksyny bakteryjne, chemiczne i toksyny grzybów. Zachorowania przebiegają w postaci zatruć pokarmowych i zakażeń jelitowych.

11 - salmonelozy odzwierzęce; - czerwonka; - cholera;
Najważniejszymi chorobami bakteryjnymi przenoszonymi drogą pokarmową są: - dur brzuszny; - dury rzekome; - salmonelozy odzwierzęce; - czerwonka; - cholera; - zatrucia jadem kiełbasianym oraz toksynami gronkowcowymi; - kampylobakterioza; - jersinioza; - zakażenia patogennymi szczepami Escherichia coli; - listerioza.

12 Najważniejszymi WIRUSAMI przenoszonymi drogą pokarmową są:
rotawirusy; norowirusy; wirusy zapalenia wątroby typu A i E.

13 Najważniejszymi CHOROBAMI PASOŻYTNICZYMI przenoszonymi drogą pokarmową są:
włośnica; tasiemczyce; toksoplazmoza; lamblioza; kryptosporydioza; toksokaroza; bąblowica.

14 Jeżeli lubisz podróżować...

15 Zalecenia w trakcie pobytu:
- pobyt w nowy miejscu potrzebuje kilku dni zaaklimatyzowania dla organizmu, dlatego też należy unikać wysiłku fizycznego, obfitych posiłków, intensywnego opalania Objawy zmian czasowych takich jak: złe samopoczucie, nadmierna drażliwość, bóle głowy, zmęczenie, dezorientacja, trudności w koncentracji i zasypianiu, biegunki. - przestrzeganie higieny osobistej, zwłaszcza mycie rąk (myć ręce po wyjściu z toalety, przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków, przed jedzeniem). - przestrzeganie higieny podczas przygotowywania posiłków (dokładnie myć i parzyć owoce i warzywa zwłaszcza mające kontakt z glebą), używać osobnego sprzętu (desek, noży) do produktów surowych i gotowanych. - utrzymywanie kuchni w czystości (chronienie żywności i kuchni przed dostępem owadów i gryzoni)

16 - nie należy spożywać dań regionalnych sprzedawanych na straganach lub ulicach. - przed spożyciem owoców lub warzyw lepiej je dokładnie umyć i najlepiej obrać. - powinno się kupować produkty fabrycznie pakowane. - nie należy spożywać dań z surowego mięsa lub ryb i owoców morza oraz produktów mlecznych i nabiału (w tym majonezu, sałatek, ciastek, lodów) oraz dań odgrzewanych. - właściwe przechowywanie żywności – w odpowiednio niskiej temperaturze. - przestrzeganiu daty ważności produktów spożywczych. - dokładne podgrzewanie wcześniej przygotowanych potraw (przestrzeganie właściwej obróbki termicznej przygotowywanych potraw). - w przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów choroby nie należy samemu się leczyć tylko zgłosić się do lekarza !!!

17 SZCZEPIENIA przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby A i durowi brzusznemu – osobom planującym wyjazdy do krajów tropikalnych.

18 Dziękujemy za uwagę !!! Aleksandra Chylak: Joanna Milewska:


Pobierz ppt "= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski www.MedycynaPodrozy.com Aleksandra Chylak."

Podobne prezentacje


Reklamy Google