Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBrygida Namysł Został zmieniony 10 lat temu
1
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Witamy w Akademii Wellness! Przedstawiamy Państwu kolejną część szkoleniową dotyczącą produktów, moduł X: Batony Natural Balance
2
Czy znasz przekąskę, która...
świetnie smakuje? jest w 100% naturalna? nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru? nie zawiera sztucznych aromatów, barwników, ani substancji słodzących? zawiera tylko 150 kalorii? jest bogata w białko oraz błonnik? QUIZ TIME! Czy znasz przekąskę, która… Świetnie smakuje? Jest w 100% naturalna? Nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru? Nie zawiera sztucznych aromatów, barwników, ani substancji słodzących? Zawiera tylko 150 kalorii? Jest bogata w białko oraz błonnik?
3
Dowód na to, że słodka przekąska MOŻE być zdrowa!
BATONY NATURAL BALANCE Dowód na to, że słodka przekąska MOŻE być zdrowa! Baton Natural Balance Z kawałkami owoców 25386 Baton Natural Balance Z kawałkami czekolady 25385
4
Dlaczego Batony Natural Balance są dla mnie dobre? Główne korzyści
Bogate w białko Bogate w błonnik W 100% naturalne Niski indeks glikemiczny (IG) Tylko 150 kcal Wyróżniamy pięć głównych korzyści, charakteryzujących Batony Natural Balance. Bogate w białko – zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Bogate w błonnik – zwierają cztery zboża wspomagające trawienie (jęczmień, owies, pszenicę, ryż). W 100% naturalne składniki. Nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów oraz substancji słodzących. Bez dodatku organizmów modyfikowanych genetycznie (non-GMO) Niski indeks glikemiczny (IG) – zwiększa energię i koncentrację. Tylko 150 kcal – równowartość dwóch szklanek odtłuszczonego mleka! NISKI IG
5
Jak działają Batony Natural Balance?
NATURAL BALANCE BARS Jak działają Batony Natural Balance? Batony Natural Balance utryzmuja stały poziom cukru we krwi we względu na NISKI IG, Na czym to polega? Produkty bogate w węglowodany proste Produkty bogate w węglowodany złożone Batony Natural Balance pozwalają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, dzięki niskiemu Indeksowi Glikemicznemu Indeks Glikemiczny (IG) Indeks Glikemiczny pokarmów wskazuje na to w jaki sposób zmienia się poziom cukru we krwi po spożyciu węglowodanów. IG wyraża się w odniesieniu do zmiany poziomu cukru we krwi wywołanej czystą glukozą (IG 100) Produkty o niskim IG (<55) zawierają węglowodany złożone lub „wolne”, które powodują powolny i długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi oraz dostarczają energii na długi czas. Produkty o wysokim IG zawierają węglowodany proste lub „szybkie”, które powodują szybki i wysoki wzrost poziomu cukru we krwi, który równie szybko opada, powodując uczucie braku energii. When eating high GI food: your blood sugar Poziom cukru przy spożyciu produktów o wysokim IG Poziom cukru przy spożyciu produktów o niskim IG When eating low GI food: your blood sugar Wskaźnik tempa wzrostu oraz poziomu cukru (glukozy) we krwi po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany. A measure of how fast and how high blood sugar (glucose) rises after a meal containing carbohydrates.
6
Co sprawia, że Batony Natural Balance są tak wyjątkowe?
NATURAL BALANCE BARS Co sprawia, że Batony Natural Balance są tak wyjątkowe? Trzy źródła białka niemodyfikowanego genetycznie (non GMO) Tylko naturalne składniki Wielozbożowe Opracowane przez szwedzkich naukowców światowej klasy Opracowane przez szwedzkich naukowców światowej klasy Tylko naturalne składniki – więcej informacji na temat wyjątkowych wartości odżywczych znajdziesz na następnym slajdzie! Trzy źródła białka niemodyfikowanego genetycznie - więcej informacji na temat wyjątkowych wartości odżywczych znajdziesz na następnym slajdzie! Wielozbożowe - więcej informacji na temat wyjątkowych wartości odżywczych znajdziesz na następnym slajdzie!
7
Co wchodzi w ich skład? Batony Natural Balance
Białka z 3 źródeł (bez GMO): Soja Zielony groszek Serwatka Ziarna zbóż: Tylko naturalne składniki najwyższej jakości Batony składają się z naturalnych składników takich jak mleko, zielony groszek, soja, jęczmień, owies, ryż i pszenica. Zawierają jedynie naturalne aromaty i barwniki (takie jak proszek z buraka dla batonów z kawałkami owoców lub kakao dla batonów z kawałkami czekolady). Trzy źródła białka pochodzące z zielonego groszku, serwatki oraz soi dla zachowania optymalnego poziomu aminokwasów Większość produktów dostępnych na rynku zawiera tylko jedno źródło białka. Zróżnicowanie źródeł odżywiania przynosi większe korzyści niż czerpanie z jednego źródła. Wegetariańskie źródła białka takie jak zielony groszek czy soja są korzystne zarówno ze zdrowotnego jak i rozwojowego punktu widzenia. Mleko / białko serwatki i izolat białka sojowego posiadają najwyższy możliwy wskaźnik aminokwasów skorygowany względem trawienia białek. Badania wykazały, że izoflawon genisteina pochodzący z soi może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Naturlane bogate w błonnik, zawierające wiele ziaren, o niskim indeksie glikemicznym Batony zawierają błonnik pochodzący z różnych typów ziaren. Posiadają niski indeks glikemiczny - ok. 40 (41 dla batonów czekoladowych, 44 dla batonów z owocami). (Indeks poniżej 55 uważa się za niski), co pozwala na zachowanie stabilnego poziomu cukru we krwi. W zależności od rodzaju ziaren wyróżniamy błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny, pochodzący głównie z owsa i jęczmienia, przyjmuje w żołądku formę żelu, który spowalnia proces jego opróżniania, dzięki czemu mamy poczucie sytości na dłużej. Błonnik rozpuszczalny pomaga również w pozbyciu się nadmiaru cholesterolu. Błonnik nierozpuszczalny pochodzący z ziaren, łączy się z wodą i dodaje produktom objętości, bez dostarczania dodatkowych kalorii. To przyczynia się do uczucia sytości i poprawia trawienie Jęczmień Owies Ryż Pszenica
8
Co wpływa na doskonały smak batonów?
BATONY NATURAL BALANCE Co wpływa na doskonały smak batonów? Bogate, słodkie smaki pochodzą z mieszanki prawdziwych owoców, ziaren kakaowca oraz fruktozy o niskim IG. ZIARNA KAKAOWCA GRANAT BORÓWKA Oby dwa batony zawierają w 100% naturalne aromaty W batonie z kawałkami owoców, aromaty pochodzą z granatu, jagód acai i borówki. W batonie z kawałkami czekolady aromat pochodzi z ziaren kakaowca. Składniki te nie tylko wyśmienicie smakują… znane są również ich właściwości antyoksydacyjne. Jagoda acai znajdująca się w naszym batonie jest jednym z owoców o bardzo pozytywnym wpływie na zdrowie i urodę. Jagoda acai pomaga w odchudzaniu i w oczyszczaniu organizmu, dostarcza nam mnóstwa witamin i minerałów. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe, dużo błonnika i ogromne ilości przeciwutleniaczy. Nic dziwnego, że stała się prawdziwym hitem na świecie. Nasiona owocu granatu zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu szkodliwe „wolne rodniki”, powodujące uszkadzanie i niszczenie komórek. Warto również dodać, że substancje zawarte w owocach granatu mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny oraz serce. Borówka jest również skutecznym przeciwutleniaczem, ale także świetnym źródłem witaminy C oraz skutecznie poprawia wzrok. Ziarna kakaowca są świetnym źródłem minerałów. To najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Są największym naturalnym źródłem żelaza, manganu, cynku, miedzi. Zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy oraz są dobrym źródłem witaminy C. JAGODA ACAI Baton Natural Balance Z kawałkami owoców 25386 Baton Natural Balance Z kawałkami czekolady 25385
9
Skład Jeden baton dostarcza... Batony Natural Balance
Jeden baton zawiera*: • Wartość energetyczna 150 kcal • Białko 8 g • Węglowodany 18.5 g • Tłuszcze 4 g *przybliżone średnie wartości dla oby dwu smaków …tyle BŁONNIKA, ile znajduje się w jednej porcji płatków owsianych … tyle BIAŁKA, ile zawiera jeden omlet …tyle TŁUSZCZU, ile zmieści się na łyżeczce oleju roślinnego Jeden baton dostarcza... …tyle WĘGLOWODANÓW, ile znajduje się w jednej pomarańczy Jeden baton zawiera… Tyle błonnika, ile znajduje się w jednej porcji płatków owsianych Tyle białka, ile zawiera jeden omlet Tyle tłuszczu, ile zmieści się na jednej łyżeczce oleju roślinnego Tak niewielką ilość węglowodanów, jaka znajduje się w jednej pomarańczy Tyle samo kalorii, co garść orzechów …tyle KALORII, co w garści orzechów.
10
Wartość odżywcza batonów
Batony Müsli Białko: 8.1 g w 100 g Błonnik: 5.8 g w 100 g Batony czekoladowe Białko: 10.6 g w 100 g Błonnik: 3.2 g w 100 g Batony Natural Balance są zdecydowanie lepszym wyborem niż przekąski, do których przywykliśmy; zawierają o wiele więcej białka i błonnika. Zawierają o wiele więcej białka i błonnika, który przyczynia się do uczucia sytości i poprawia trawienie. Przekąski takie jak batoniki müsli czy batony czekoladowe zazwyczaj zawierają dużo cukru i tłuszczu, a jedynie 8-10% białka i 3-5% błonnika. Batony Natural Balance proponowane przez Wellness by Oriflame są bogate w białko, mają go prawie 20% i błonnik ok. 10% Więcej białka! Więcej błonnika! Batony Natural Balance Białko: 19.6 g w 100 g Błonnik: 10.6 g w 100 g
11
Często Zadawane Pytania
Od którego roku życia można spożywać Batony Natrural Balance? Jestem osobą ćwiczącą i chodzę na siłownię – czy mogę spożywać Batony Natural Balance zamiast innych batonów proteinowych dostępnych na rynku? Czy Batony Natural Balance nadają się dla cukrzyków? Cierpię na alergie pokarmowe. Czy mogę spożywać Batony Natural Balance? Czy mogę jeść Batony Natural Balance w okresie ciąży lub laktacji? Od którego roku życia można spożywać Batony Natrural Balance? Batony są bezpieczne do spożycia od 3 roku życia. Jestem osobą ćwiczącą i chodzę na siłownię – czy mogę spożywać Batony Natural Balance zamiast innych batonów proteinowych dostępnych na rynku? Batony Natural Balance zawierają węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz ok. 8 gramów białka, co czyni je doskonałą przekąska przed ćwiczeniami. Dostarczają organizmowi dodatkowego paliwa, ale dzięki niskiemu indeksowi gklikemicznemu nie wywołują silnego działania anabolicznego powodowanego przez insulinę Czy Batony Natural Balance nadają się dla cukrzyków? Batony Natural Balance Bar mogą być spożywane przez cukrzyków. Mają one niski indeks glikemiczny o wartości ok. 40. Zawartość węglowodanów w jednym batonie to ok. 18 gramów, z czego 11 gramów to cukry proste. W przypadku bardziej szczegółowych pytań czy wątpliwości zalecamy skontaktowanie się lekarzem. Cierpię na alergie pokarmowe. Czy mogę spożywać Batony Natural Balance? Jeśli jesteś alergikiem lub Twój organizm nie toleruje któregoś ze składników (mleka, soi, glutenu), należy unikać stosowania produktu. Czy mogę jeść Batony Natural Balance w okresie ciąży lub laktacji? Batony Natrual Balance są bezpieczne zarówno dla matki jak i dla płodu/dziecka, gdy spożywane są jako zdrowa przekąska. Czy mogę spożywać Batony Natural Balance zamiast posiłku? Nie, Batony Natural Balance nie stanowią alternatywy dla normalnego posiłku, są zdrową przekąską proteinową. Dlaczego dodano soję, jako jedno ze źródeł białka Batonów Natrual Balance? Odpowiedź: Soja jest źródłem wysokiej jakości białka wegetariańskiego, które posiada wiele korzyści zdrowotnych. Może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszać ryzyko chorób serca. Soja stosowana w Batonach Natural Balance nie jest modyfikowana genetycznie. Które ze składników Batnonów Natural Balance powodują, że są one słodkie? Odpowiedź: Batony Natural Balance zawieraja fruktozę, która nadaje im przyjemny słodki smak, miękkość i teksturę. Fruktoza jest naturalnym cukrem, tak jak glukoza i sacharoza, lecz ma bardzo niski indeks glikemiczny. Czy mogę spożywać Batony Natural Balance zamiast posiłku? Dlaczego dodano soję, jako jedno ze źródeł białka Batonów Natrual Balance? Które ze składników przyczyniają się do poczucia słodkości Batnonów NB?
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.