Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Jak zdrowo się odżywiać?
JEDZENIE Jak zdrowo się odżywiać?
2
Skład chemiczny jogurtu
Mleko Owoce syrop glukozowo-fruktozowy, Syrop glukozowo-fruktozowy – oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór produktów hydrolizy węglowodanów – cukrów prostych (glukozy i fruktozy) Otrzymuję się go z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą. Skrobia ta w dalszej kolejności, z użyciem enzymów lub kwasów, przetwarzana jest do formy syropu, który zawiera 42% fruktozy, 55% glukozy i około 3% innych cukrów.Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy. Zdrowotnie (min.) *powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). *zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi), *podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu), *przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego, * może powodować zaćmę cukrzycową. Poważnym negatywnym zdrowotnie skutkom spożywania syropu glukozowo-fruktozowego, zapobiegać miałaby masowa produkcja syropu zawierającego fruktozę o niskim indeksie glikemicznym. Na razie rozwiązanie to nie jest szeroko stosowane. ( ostatnio zmodyfikowano 21:40, 20 gru 2011.) Cukier Mleko zagęszczone odtłuszczone- produkt uzyskiwany przez odparowanie wody z mleka. Aromat- Żywe kultury bakterii-Żywe kultury bakterii to wyselekcjonowane, szlachetne bakterie kwasu mlekowego, które nie giną po ich spożyciu, ale żywe przedostają się do jelita grubego. Tam osiedlają się i rozmnażają. Bakterie te występują powszechnie w przyrodzie. W produkcji przemysłowej ich najszlachetniejsze szczepy dodawane są do pasteryzowanego, czyli właściwie jałowego, mleka lub śmietanki. Bakterie, o których mowa, są pomocne w odbudowywaniu flory bakteryjnej, np. po kuracji antybiotykowej. Zażywanie antybiotyków narusza równowagę mikroflory układu pokarmowego, dlatego po zakończeniu kuracji dobrze jest sięgnąć po produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego. Jednak nie tylko antybiotyki działają niekorzystnie na florę bakteryjną układu pokarmowego. Zagraża jej także stres. Oznacza to, że każdy, kto się z nim zmaga powinien wzbogacić swoją dietę w probiotyki.
3
Zdrowe odżywianie Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu każdej żywej komórce naszego organizmu niezbędnych do życia i funkcjonowania składników odżywczych. Pokarm, który spożywamy zostaje przetworzony i substancje, które znajdowały się w pożywieniu zostają rozprowadzone za pomocą krwi po całym organizmie. Pięć posiłków dziennie - Zaleca się jeść co najmniej 3 posiłki dziennie, ale najlepszym rozwiązaniem są 4-5 posiłków dziennie. Taka ilość posiłków gwarantuje nam wzrost tempa metabolizmu.. Spożywanie wielu surowych warzyw i owoców. Dieta bogata w produkty nieprzetworzone.
4
Produkty podobne Wyroby seropodobne (ser seropodobny) – produkt spożywczy, substytut sera. Otrzymywany z obróbki mieszaniny mleka z tłuszczem roślinnym, czasami też mlekiem w proszku i skrobią pszenną Konsumenci nie są informowani o tym że w serze tak naprawdę nie ma sera. Naszą czujność powinna wzbudzić jego cena. Możemy więc być pewni, że ser za 12,99 nie będzie serem. Wyrób taki na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się szczególnie na tle produktów które są wyprodukowane na bazie produktów mlecznych. (niekiedy bywa nieco bledszy). Kiedy nie jesteśmy pewni co do produktu który chcemy kupić, warto sprawdzić jego skład. Obecność tłuszczów roślinnych (powinna być w składzie ujęta) informuje nas, że mamy do czynienia z produktem który prawdziwym serem nie jest.
5
Są także produkty, które mimo pozoru nie, zawierają tego, co nam się wydaje. Takim przykładem mogą być niektóre parówki. Być może nie zdajemy sobie sprawy że w niektórych parówkach mięsa jest mniej niż połowa, reszta to sól, chemia i wypełniacze, a także tłuszcz. Przed kupnem takiego produktu warto sprawdzić skład i sprawdzić, co spożywamy.
6
Piramida zdrowego żywienia
Słodycze, tłulszcze Oleje i tłuszcze, nabiały, mięso Warzywa, owoce, orzechy Produkty zbożowe, z pełnego przemiału, tłuszcz roślinny
7
Otyłość Otyłość (łac. obesitas) – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej. Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, obturacyjny bezdech senny, niektóre typy nowotworów, zapalenie kości i stawów i dlatego też skraca oczekiwaną długość życia. Wyjątkowo duża otyłość prowadzi do niepełnosprawności. BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała (podaną w kilogramach) przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). BMI wartość prawidłowa 19-25 nadwaga 25-30 otyłość >30 skrajna otyłość >4 Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu).
8
Otyłość w Polsce Najnowsze dane mówią, że 61 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet w Polsce cierpi na nadwagę lub otyłość. To oznacza, że dość szybko zaczynamy gonić liderów otyłości, czyli USA i Meksyk, gdzie ludzie z nadwagą i otyli stanowią już ponad 70 procent społeczeństwa. Rządy obu tych krajów już prowadzą na szeroką skalę walkę z otyłością, bo ludzie z nadwagą zwykle częściej chorują, a to powoduje wyższe wydatki na leczenie i rehabilitację oraz różne świadczenia społeczne, choćby z powodu inwalidztwa. Ta świadomość już dotarła także do naszego kraju, bo od kilku lat wdraża się różne programy walki z otyłością, np. poprzez propagowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci i młodzieży.
9
Kilka rad na zdrowie i dobre samopoczucie
-spożywać 5 posiłków dziennie, -jeść dużą ilość owoców i warzyw (5 porcji), -dostarczać do organizmu mikro i makro elementy w postaci owoców, warzyw. -starać się uprawiać sport - zamiast windy wybierać schody - zamiast hamburgera zjeść jabłko ;)
10
Źródła alg_id=1729&ph_center_01_page_no=2 ostatnio zmodyfikowano 21:40, 20 gru 2011.) zywienie/218413,Bakterie-w-jogurtach.html 4%87 ostatnio zmodyfikowano 21:18, 13 mar 2012.) /ZDROWIE/
11
Bardzo dziękuje za uwagę
Natalia kl. II C
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.