Pobierz prezentację
1
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA
2
Czym są tłuszcze? zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Ogólny wzór strukturalny tłuszczu
3
Właściwości… Brak zapachu Nierozpuszczalność w wodzie Lżejsze od wody
Odczyn obojętny Dwa stany skupienia
4
Podział tłuszczów… Ze względu na: Pochodzenie: -roślinne -zwierzęce
-sztuczne i modyfikowane Obecność wiązań podwójnych: -nienasycone -nasycone Budowę chemiczną: -proste -złożone -lipidy izoprenowe -pochodne Stan skupienia: -stałe -ciekłe
5
Zastosowanie:
6
Rola tłuszczów w diecie
są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi dostarczają znaczną ilość energii (20 do 35%) są głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K,). biorą udział w syntezie niektórych hormonów tkankowych, m.in. Prostaglandyn
7
Tłuszcze w codziennej diecie:
Kobiety Mężczyźni 10-12 lat - 62 do 74 g 16-18 lat - 72 do 95 g 26-61 lat - 57 do 97 g 10-12 lat - 65 do 81 g 16-18 lat - 82 do 117 g 26-61 lat - 73 do 120 g
8
Negatywne działanie tłuszczów
Spożywanie nadmiaru tłuszczów – zwłaszcza nasyconych – sprzyja jednak chorobom układu krążenia i powoduje nadwagę.
9
Źródła: -Wikipedia -wp. pl -zdrowie. med. pl -gazeta
Źródła: -Wikipedia -wp.pl -zdrowie.med.pl -gazeta.pl Wykonali: Dominika Maciejewska Maria Klimas Monika Kęsy
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.