Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Potrawy i przepisy Meksyku
Kuchnia Meksykańska Potrawy i przepisy Meksyku
2
Tu znajdziecie parę przepisów Meksykańskich
potraw np.: Tu znajdziecie parę przepisów Meksykańskich Tortilla Tacos Enchilades Burritos Nachos
3
Przepis na tortille Składniki: - 2 szklanki maki kukurydzianej, - 1 szklanka maki zwyklej, - 1 lyzeczka soli, - 1 lyzeczka masla, - 4 lyzki oliwy, - ok.1/3 szklanki wody. Jak przyrządzić? Wszystkie skladniki (oprocz oliwy)zagniatamy tak aby uformowalo sie ciast.Uformowac kule ,owinac folie i wstawic do lodowki na 30 minut.Piekarnik rozgrzac do 180 stopni,z ciasta uformowac placki jak na nalesniki nastepnie posmarowac z obu stron oliwa i piec na blaszce az sie zarumienia. Nadzienie to juz inna historia. Kazdy moze na swoj sposob.
4
Tortilla
5
Przepis na tacos Skład: 2 piersi z kurczaka Zielona papryka 1 puszka pomidorów Ser żółty 1 cebulka Oliwa Sól, pieprz Papryka mielona, curry 2 muszle taco Sposób wykonania: Posiekana cebulkę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego kurczaka, posolić, popieprzyć, posypać curry i papryką.. dusić ok.15 min. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę i podsmażać jeszcze chwilę. Pomidory posolić i rozgotować na gęsty sos. Można przyprawić ostrymi przyprawami. Do muszli nałożyć kurczaka, polać sosem i posypać startym serem. Jeśli nie jest dość gorące można zapiec chwilę w piekarniku.
6
Taco
7
Przepis na enchilades 8 Placków Tortilla Flavers z mąki pszennej 1 słoiczek sosu do Enchilady łagodny lub ostry 2 piersi z kurczaka, ugotowane i pocięte w paseczki 1/2 kg startego żółtego sera Przygotować sos do Enchilady tak jak w instrukcji na opakowaniu. Podzielić ser na osiem czę?ci. Wymieszać delikatnie paski z kurczaka z 1 czę?ci? sera. Podgrzać placki tortilla przez kilka sekund na każdej stronie. Zanurzyć każdy placek tortilla w sosie do Enchilady. 4 placki wypełnić mieszanką serowo - drobiową. 4 placki wypełnić serem. Każdy placek zawinąć w rulon. Placki położyć na blaszce, polać pozostałym sosem do Enchilady i posypać żółtym serem. Piec w temp 180 C do momentu roztopienia sera. Podawać na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika.
8
enchilades
9
Burritos Składniki: Farsz: 1 pierś z kurczaka 2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej) 1 puszka pomidorów 2-3 cebule 2 ząbki czosnku dkg sera żółtego 1 papryczka chili lub przyprawa chili przyprawa papryka na ostro szczypior pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu oliwa Ciasto: mąka, woda, oliwa
10
Burritos(1) PrzepisFarsz: 1 pierś z kurczaka 2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej) 1 puszka pomidorów 2-3 cebule 2 ząbki czosnku dkg sera żółtego 1 papryczka chili lub przyprawa chili przyprawa papryka na ostro szczypior pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu oliwa
11
Burritos(2) Ciasto: mąka, woda, oliwa Farsz: 1. Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć). 2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu. 3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki. 4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy. 5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy. 6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp. i wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem. Ciasto: 1. Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest osób) z dodatkiem odrobiny oliwy. Ciasto musi być sprężyste, miękkie. 2. Jeśli się klei, dosypujemy mąki. 3. Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek. 4. Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy na drugą stronę. Najlepiej odstawić ciasto na ok. 20 min. i dopiero potem wałkować. Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem. Można jeszcze posypać serem i zapiec 3-5 min. w piekarniku - ale to wersja dla cierpliwych. Można jeść także z ryżem lub z ziemniakami, ale nie będzie to już tak oryginalne. Ta proporcja starcza na 5-6 osób. Można przyrządzać także z innym mięsem. Polecam!
12
Burritos
13
Nachos Składniki: Tortilla: - mąka (najlepiej kukurydziana) - gorąca woda - oliwa - trochę proszku do pieczenia - sól Nachos: - sok z limonek - oliwa - papryka (ostra, mielona) - kminek - sól
14
Nachos(1) Jak przyrządzić? Mąkę wsypać do miski, dodać proszek (zależnie od ilości mąki, na kilo dawałam dwie), dolac oliwę (na kilo jakieś pół szklanki) i sól. Powoli dolewać gorąca wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielic na kulki wielkości piłeczki golfowej. Rozwałkować na cienko (u mnie było widać sęki stolnicy) i smażyć (na teflonowej patelni można bez tłuszczu). Gdy zaczną robic się bąble na ciescie - odwrócić. Ciasto lub usmażone tortille można zamrozić, usmażone mozna przechowywać w jakimś pudełku, jak się ciasto zeschnie to wystarczy je podgrzać - nadal będzie dobre. Nachos: Pokroić usmażone tortille na trójkąty, ułożyć na blasze, posmarować wymieszanymi sokiem, papryką, oliwą, kminkiem i solą. Zapiekać w piekarniku aż uzyskają odpowieni kolor. Jak podawać? W tortille można zawinąć mięsko z różnymi fasolami, nachos są dobre z zupą (np. meksykańską krewetkową) albo do chrupania przed telewizorem. Czas przygotowania: Czas gotowania zależy od ilości ciasta, przy kilogramie mąki siedziałam nad tym 3h.
15
Nachos
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.