Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
2
Pokarm spożywany przez człowieka pełni trzy podstawowe funkcje :
energetyczną budulcową regulującą
3
Miernikiem wartości odżywczej artykułów żywnościowych jest zawartość podstawowych składników pokarmowych: białek , tłuszczów i węglowodanów oraz składników uzupełniających: witamin i związków mineralnych. Na wartość odżywczą produktów spożywczych wpływają także : strawność, przyswajalność, obróbka technologiczna i kulinarna.
4
Białka składnik budulcowy (element wszystkich tkanek ustrojowych)
niezbędne do utrzymania życia nie mogą być zastąpione innym składnikiem są też źródłem energii – 1g białka = 4kcl
5
Zapamiętaj! Najbardziej wartościowe białka znajdują się w :
mleku i jego przetworach mięsie rybach jajach soi nasionach roślin strączkowych
6
Tłuszcze największa wartość energetyczna- 1 g tłuszczu = 9 kcal
materiał zapasowy dla organizmu źródło energii podtrzymującej wszystkie czynności życiowe organizmu (np. oddychanie, praca serca, trawienie itp.)
7
Zapamiętaj ! korzystne są tylko te tłuszcze, które zawierają NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są to tłuszcze roślinne– oleje oleje zawierają również witaminy A i E a nie zawierają cholesterolu
8
Węglowodany- cukrowce
najbardziej ekonomiczne i najlepiej przyswajalne źródło energii 1 g węglowodanów = 4 kcal odkwaszają organizm
9
Zapamiętaj! cukrowce proste znajdziesz w owocach i warzywach (uważaj– są łatwo przyswajalne) skrobia– to podstawa żywienia. Szukaj jej w produktach zbożowych i ziemniakach zwróć uwagę na błonnik– nie jest przyswajalny, ale ma duży wpływ na procesy przemiany materii. Szukaj go w pełnoziarnistym chlebie, otrębach, nasionach, warzywach i owocach
10
Witaminy: regulują przemiany zachodzące we wszystkich komórkach,
ich brak w pożywieniu powoduje powstawanie chorób, występują w niewielkich ilościach w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
11
ZAPAMIĘTAJ! Witamina A - to zdrowa skóra i oczy, znajdziesz ją w przetworach mlecznych, maśle, marchewce i pomidorach. Witaminy grupy B regulują wzrost, wpływają na zdrowie psychiczne, zapobiegają anemii - ich źródłem jest razowe pieczywo, rośliny strączkowe, mięso i produkty zbożowe.
12
Witamina C - zwiększa odporność organizmu, wpływa na rozwój kości i zębów - szukaj jej w warzywach i owocach - zwłaszcza jagodowych. Witamina D - przeciwdziała krzywicy u dzieci, reguluje stężenie wapnia we krwi - pij mleko, jedz ryby, jajka i masło. Witamina K -podnosi krzepliwość krwi jest w zielonych warzywach i wątrobie.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.