Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Zdrowe odżywianie* Czyli jak zachować zdrowie i formę? *Źródło: Podręcznik/Internet
3
PO PIERWSZE AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Aby być zdrowym musimy być aktywni. Można np. uprawiać jakąś dyscyplinę spor- tową lub przespa- cerować się z psem. Niektórzy wolą iść na siłownię albo na fitness. Taniec to także dobra forma aktywnego odpoczynku. Aktywność fizyczna to podstawa zdrowego żywienia.
4
Produkty zbożowe 5-6 porcji dziennie
Grupa produktów zbo-żowych jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, zapewnia-jących energię Twoim mięśniom; białka, wita-miny B1, niacyny, magnezu, żelaza, cynku i błonnika pokarmo-wego. Spożywanie razowego pieczywa reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom.
5
warzywa 4 porcje dziennie
Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych jest niewystarczające spożycie warzyw, tymczasem stanowią one doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego w naszej diecie. Ponadto charakteryzują się dość dużą zawartością wody, co sprawia, że są niskokaloryczne. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu otyłości w różnych grupach wiekowych, w tym także u dzieci.
6
Owoce 3 porcje dziennie Orzeźwiają i sycą. Odchudzają, koją nerwy, oczyszczają i świetnie smakują. Zobacz, co kryją w sobie owoce! Najwięcej witaminy mają jabłka, śliwki, gruszki, maliny. Choć nikogo o tym nie trzeba przekonywać, są tacy, którzy nadal sięgają po nie rzadko. Błąd! Przysmaki z sadów to przecież multiwitaminowa pigułka dostępna przez cały rok. Wzmacnia organizm i łagodzi wiele dolegliwości.
7
nabiał 2 porcje dziennie
Mleko jest najważniejszym źródłem wapnia w diecie. Dwie duże szklanki spożywane codziennie zapewniają prawie wystarczającą ilość wysokowartościo- wego białka i witaminy B2
8
Mięso 1 porcja czerwonego …
Mięso jest nie tylko dobrym źródłem białka ale też cynku, witaminy B1, żelaza, niacyny. Mięso białe (drób) uważane jest za zdrowsze od czerwonego. Należy wybierać chude gatunki.
9
ryby ... lub białego Rybie mięso jest bardzo łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D.
10
Oleje roślinne Sporadycznie
Oleje roślinne są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy E. Są wszechobecne w naszym codziennym życiu
11
Woda Co najmniej 2 litry/na dzień
Woda spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Transportuje tlen i substancje odżywcze do wszystkich tkanek, a jak wiadomo bez tlenu i paliwa, jakim jest przede wszystkim glukoza i tłuszcz, nie ma procesów spalania. Woda odbiera szkodliwe produkty przemiany materii, które uwalniają się w procesach przemian komórkowych i transportuje je do nerek a tam wydala z organizmu.
12
Unikaj nadwagi i otyłości
Możesz to osiągnąć poprzez zrównoważenie ilości spożywanego pożywienia z aktywnością fizyczną
13
Unikaj! alkoholu i innych używek
Alkohol nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, podnosi ciśnienie krwi. Wysokie spożycie alkoholu stanowi ryzyko nagłej śmierci sercowej, a częste jego spożywanie nawet w niewielkich ilościach może doprowadzić do uzależnienia. Ludzie pijący alkohol chorują na marskość wątroby, zwyrodnienie mięśnia sercowego, nowotwory i inne choroby! Brr…
14
Staraj się aby twoje jedzenie było jak najmniej przetworzone
Gotowe jedzenie jest niezdrowe, ma dużo konserwantów i innych nie potrzebnych dodatków smakowych.
15
PODSUMOWANIE Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania
PODSUMOWANIE Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania Pamiętajmy, że najważniejsza jest aktywność fizyczna Starajmy się dostosowywać nasze posiłki do piramidy zdrowego żywienia Pijmy dużo wody Unikajmy nadwagi i otyłości Jedzmy jak najmniej przetworzone jedzenie Unikajmy alkoholu i innych używek Dziękuję za uwagę Wiktoria Nalepa
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.