Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
Lekcja otwarta z chemii w klasie II A. Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
2
Cele lekcji: Uczniowie znają: Nazwy systematyczne kwasów.
Wzory sumaryczne kwasów beztlenowych, tlenowych oraz bezwodników klasowych. Sposoby otrzymywania kwasów. Właściwości i zastosowanie kwasów. Rozpoznawanie kwasów i zasad za pomocą wskaźników kwasowo – zasadowych.
3
Projekt klasowy „Sąd nad kwasami”.
Sprawę z powództwa Zasady przeciwko Kwasom poprowadzi Sędzia Angelika Średzińska. ZAPRASZAMY!
4
Kwasy Beztlenowe Tlenowe H₂ + Cl₂ 2HCl Kwas solny (chlorowodorowy)
Bezwodnik kwasowy + woda kwas tlenowy P₂O₅ + 3H₂O H₃PO₄ kwas fosforowy (V) CO₂ + H₂O H₂CO₃ kwas węglowy SO₃ + H₂O H₂SO₄ kwas siarkowy (VI) N₂O₅ + H₂O HNO₃ kwas azotowy (V)
5
Kwas siarkowy (VI) (tlenowy)
Wzór: H₂SO₄ Właściwości : Cięższy od wody Gęstość 1,84 g/cm³ Higroskopijny (pochłania wodę) Zmieszany z wodą wydziela ciepło Żrący – zżera drewno, papier, skórę, tkaninę Nie chcesz poparzyć brody ? Wlewaj zawsze kwas do wody !
6
SO₃ + H₂O H₂SO₄ Zastosowanie: W różnych gałęziach przemysłu
Zwany jest „krwią przemysłu chemicznego” Jako elektrolit w akumulatorach Wzór bezwodnika kwasu siarkowego - SO₃ SO₃ + H₂O H₂SO₄
7
Kwas solny, czyli chlorowodorowy ( beztlenowy )
Otrzymywanie : z soli kamiennej lub w reakcji chloru z wodorem Cl₂ + H₂ HCL Właściwości : Dymiący ( ulatnia się chlorowodór ) Żrący Występowanie : W żołądku ( pomaga trawić pokarmy ) Jego nadmiar wywołuje nadkwasotę i zgagę Niedomiar powoduje niedokwasotę i gorsze trawienie pokarmów
8
Kwas azotowy(V) N₂O₅ + H₂O 2 HNO₃ Wzór: HNO₃ Właściwości: Żrący
Powoduje żółknięcie białek Ma silne właściwości utleniające Zastosowanie: Paliwa rakietowe Produkcja perfum oraz lakierów i farb do drewna Produkcja nawozów sztucznych N₂O₅ + H₂O HNO₃
9
Kwas fosforowy(V) Występuje w Coca Coli P₂O₅ + 3H₂O 2H₃PO₄
Stosowany jest jako odrdzewiacz
10
Kwas węglowy CO₂ + H₂O H₂CO₃ Właściwości: Nie jest żrący
Nietrwały, rozpada się na H₂O i CO₂ Występuje w napojach gazowanych
11
Identyfikacja kwasów i zasad: Wywar z czerwonej kapusty
Wskaźnik Kwas Zasada Papierek uniwersalny Czerwony Niebieski lub zielony Wywar z czerwonej kapusty Zielony Fenoloftaleina Bezbarwny Malinowy
12
zasada + kwas sól + woda NaOH + HCL NaCL + H₂O
13
Dziękujemy za uwagę Uczniowie klasy II A Nauczyciel chemii Zofia Ruła
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.