Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wskazania i zasady stosowania leczenia żywieniowego

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wskazania i zasady stosowania leczenia żywieniowego"— Zapis prezentacji:

1 Wskazania i zasady stosowania leczenia żywieniowego
Małgorzata Łyszkowska PTŻPiD

2 Zasady leczenia żywieniowego
Prawidłowa kwalifikacja chorych Zapobieganie niedożywieniu i wczesne rozpoznawanie zaburzeń stanu odżywienia Możliwość szybkiego rozpoznawania powikłań i ich leczenia Kwalifikacje zespołu zajmującego się leczeniem żywieniowym Współpraca Kontrakty

3 USG (wątroba, nerki, jelito)
Bad.kontrastowe, izotopowe przewodu pokarmowego Bad.izotopowe nerek, wątroby Obrazowanie naczyń żylnych (USG, angio CT) Bad.laboratoryjne oceniające czynność wątroby, nerek Biopsja wątroby, nerki, jelita Funkcje psycho-społeczne Leczenie żywieniowe Glikemia Densytometria Stan nawodnienia Stęż.: Fe, ferrytyny, wit. A, E, 25-OHD3, B12, czasu protrombinowego

4 Zespół leczenia żywieniowego
Współpraca Zespół leczenia żywieniowego Psycholog OIT Histopatologia Laboratorium Apteka Mikrobiologia Dział rozliczeń Diagnostyka obrazowa Transplantolo- gia

5 Zespół Leczenia Żywieniowego
Lekarze bezpośrednio odpowiedzialni za chorego leczonego żywieniowo: Chirurg Internista / pediatra Anestezjolog Pielęgniarki Farmaceuta Dietetyk Psycholog

6 Problemy na początku leczenia
Leczenie operacyjne zachowawcze Żywienie pozajelitowe / drogą przewodu pokarmowego czas rozpoczęcia sposób prowadzenia Szkolenie opiekunów Dowóz sprzętu i leków Opieka ambulatoryjna Dokumentacja opisy operacji stosowane leki badania diagnostyczne Problemy psychologiczne

7 Leczenie Operacyjne Zachowawcze
Pierwsza operacja – wada rozwojowa, martwica, perforacja jelit, nowotwory, zapalenia Reoperacje – przetoki jelitowe, rozejście się zespolenia jelitowego, niedrożność przewodu pokarmowego Implantacja centralnego cewnika / wyłonienie gastrostomii, jejunostomii Zachowawcze Żywienie pozajelitowe / do przewodu pokarmowego Założenie zgłębnika nosowo-żołądkowego / jelitowego Dostęp żylny obwodowy Uzupełnianie strat płynowych Antybiotykoterapia (zakaż.uogólnione, miejscowe) Leczenie z powodu choroby podstawowej (np. przeciwnowotworowe) i schorzeń innych układów

8 Leczenie żywieniowe Odpowiedni czas rozpoczęcia !!!
Odpowiedni rodzaj i sposób żywienia Odpowiednie dawki i rodzaj składników odżywczych i sposób ich podaży Zapobieganie powikłaniom: Infekcyjnym Metabolicznym Zakrzepowym

9 Dokumentacja Kwalifikacja do leczenia żywieniowego
Ocena stanu odżywienia Opisy operacyjne Przyczyny operacji Rozległość resekcji (ile cm jelita usunięto lub ile cm pozostało, zast.krętniczo-kątnicza) Stan pozostawionych jelit Stosowane leki / sposoby leczenia, ich tolerancja – czas ich prowadzenia Opisy przeprowadzonych badań diagnostycznych Rtg, CT, MRI Scyntygrafia Histopatologia

10 Szkolenie opiekunów Dowóz sprzętu i leków Opieka ambulatoryjna Kto
Czas Zdolność uczenia się Wywiad środowiskowy Przechowywanie leków, sprzętu Dowóz sprzętu i leków Kto Gdzie Kiedy Jakie leki, jaki sprzęt, ile Pompy infuzyjne Opieka ambulatoryjna Co jaki okres czasu Miejsce zamieszkania chorego Możliwość współpracy z terenowymi szpitalami, lekarzem rodzinnym

11 Problemy psychologiczne
Mechanizm wyparcia Depresja Agresja Konflikty rodzinne Zespół wypalenia


Pobierz ppt "Wskazania i zasady stosowania leczenia żywieniowego"

Podobne prezentacje


Reklamy Google