Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
MOJE DZIECKO IDZIE DO SZKOŁY
2
Treści programowe Higiena pracy w szkole i w domu:
w zależności od wzrostu dziecka, ciężar plecaków/tornistrów, oświetlenie, plan lekcji. Bezpieczny sposób korzystania z telefonów bezprzewodowych. Racjonalne żywienie, higiena przygotowywania i spożywania posiłków. Profilaktyka chorób zakaźnych
3
Stanowisko pracy ucznia
Dla ucznia o określonym wzroście i określonej wysokości podkolanowej powinno być zapewnione odpowiednie krzesło i stół. Wymiary umeblowania określa Polska Norma. W normie ustalono 8 numerów mebli. Każdy numer mebli ma przypisany określony kod kolorystyczny.
4
PN-EN 1729-1:2007 Meble. Krzesła i stoły dla instytucji edukacyjnych
PN-EN :2007 Meble. Krzesła i stoły dla instytucji edukacyjnych. Część 1: Wymiary funkcjonalne
5
Błędy w doborze mebli Długotrwałe siedzenie w meblach nieprawidłowo dostosowanych do wzrostu ucznia może prowadzić do powstania wad postawy. Najczęściej spotykaną grupą są skoliozy (boczne skrzywienia kręgosłupa). Zbyt wysokie siedzisko Zbyt niskie siedzisko Zbyt głębokie siedzisko
6
Plecaki / tornistry Bardzo ważny jest prawidlowy CIĘŻAR PLECAKA.
dla dziecka do 13 roku życia ciężar nie może przekroczyć 10 % wagi dziecka w przypadku dziecka powyżej 13 roku życia ciężar nie może przekroczyć 15 % wagi dziecka
7
Cechy prawidłowego plecaka
lekki - niektóre plecaki, nawet bez zawartości, dużo ważą, z usztywnioną ścianką tylną, uwypukloną w dolnej części ze względu na naturalną krzywiznę kręgosłupa, zaopatrzony w regulowane, szerokie i miękkie szelki - odpowiednio szerokie szelki nie wrzynają się w ramiona, a regulacja pozwala na przyleganie plecaka do kręgosłupa, z przegródkami w środku - umożliwia to równomierne rozłożenie zawartości plecaka oraz utrzymanie ładu i porządku.
8
Sposoby noszenia tornistra
9
Oświetlenie Istotnym elementem wpływającym na komfort pracy ucznia jest właściwe oświetlenie; naturalne sztuczne. Nieprawidłowe oświetlenie może powodować: pogorszenie ogólnego samopoczucia łzawienie osłabienie wzroku szybsze męczenie zaczerwienienie powiek i spojówek bóle głowy
10
Oświetlenie Stolik ucznia należy usytuować tak, aby praca ręką nie zasłaniała padającego światła. Wszystkie punkty świetlne powinny być czynne. Jeśli w salach lekcyjnych są świetlówki, należy zadbać, żeby nie migotały oraz nie włączały się i nie wyłączały się samoczynnie. Działaniem sprzyjającym dostawaniu się światła dziennego do sal lekcyjnych jest utrzymywanie szyb w czystości oraz nie zasłanianie ich roślinami i firankami. Okna należy wyposażyć w żaluzje lub zasłony, aby była możliwość ochrony przed zbyt intensywnym światłem słonecznym.
11
Rozkład zajęć lekcyjnych
Na efektywną pracę uczniów wpływa dobrze ułożony tygodniowy rozkład zajęć na przestrzeni tygodnia. Planując zajęcia należy wziąć pod uwagę: różną zdolność do wysiłku w zależności od pory dnia (uczniowie najefektywniej pracują w godzinach 8:00-12:00; przedmiotom wymagającym większego skupienia należy poświęcić środkową część zajęć, a ostatnie lekcje powinny być lekcjami łatwiejszymi). zasadę zmienności dyspozycji ucznia do pracy w ciągu tygodnia (w poniedziałek dyspozycja jest niewielka, we wtorek i środę dyspozycja do pracy zwiększa się, po czym w czwartek i piątek notuje się spadek możliwości percepcyjnych ucznia).
12
Rozkład zajęć lekcyjnych
Dzienny limit godzin lekcyjnych: uczniowie klas I–III szkoły podstawowej mogą mieć maksymalnie 5 godzin lekcyjnych dziennie. różnica liczby godzin lekcyjnych pomiędzy kolejnymi dniami tygodnia nie powinna być większa niż 1 godzina. Przerwy międzylekcyjne zaleca się, aby przerwy trwały 10 minut. konieczna jest również przerwa 20 minutowa, która m.in. umożliwi uczniowi spożycie posiłku.
13
Bezpieczne użytkowanie telefonów komórkowych
Niewłaściwe stosowanie urządzeń wytwarzających promieniowanie elektromagnetyczne może być zagrożenie dla zdrowia. W związku z tym należy zapoznać się z zasadami działania urządzeń i nauczyć się bezpiecznego ich użytkowania.
14
Bezpieczne użytkowanie telefonów komórkowych
W celu zminimalizowania oddziaływania tel. komórk. na organizm użytkownika, czyli ograniczenia pochłaniania energii wysyłanej przez aparat telefoniczny, należy: po wybraniu numeru, aż do momentu uzyskania połączenia, telefon trzymać jak najdalej od głowy (podczas nawiązywania połączenia emisja promieniowania jest największa); bezpieczną odległość zapewnia także stosowanie zestawu słuchawkowego ograniczyć czas rozmowy do niezbędnego minimum lub częściej korzystać z sms/mms (krótszy czas narażenia na promieniowanie). unikać noszenia telefonu bezpośrednio przy ciele (korzystniej jest nosić w torbie, plecaku, teczce itp.)
15
Racjonalne żywienie dzieci
Duże znaczenie dla zdrowia człowieka przez całe jego życie ma prawidłowe żywienie, a także odpowiednia aktywność ruchowa. Coraz więcej obserwujemy nadwagi i otyłości wśród dzieci. Jest to rezultatem nieprawidłowego odżywania, a także coraz mniejszej aktywności ruchowej. Wiek wczesnoszkolny to okres, w którym dziecko uczy się prawidłowych zachowań i jednocześnie wykazuje duże zainteresowanie zdrowiem własnym i swoich najbliższych.
16
Racjonalne żywienie dzieci
Najważniejszym posiłek w ciągu dnia jest śniadanie. Ta zasada w szczególności dotyczy dzieci, które czeka wzmożony wysiłek: fizyczny psychiczny. Dziecko prawidłowo odżywione, które regularnie je I i II śniadanie osiąga lepsze wyniki w nauce i lepiej się rozwija. Przed wyjściem do szkoły dziecko powinno zjeść I śniadanie, którego podstawą powinno być różnego rodzaju pieczywo, a także płatki zbożowe. Ważne jest także dostarczanie organizmowi białka zwierzęcego w postaci wędlin, jaj, mleka i jego przetworów.
17
Racjonalne żywienie dzieci
Racjonalne odżywianie – jest to przemyślany, rozsądny sposób odżywiania, pozwalający na osiągnięcie przez dziecko pełnego rozwoju psychosomatycznego oraz utrzymanie organizmu w zdrowiu i maksymalnej sprawności.
18
Zasady prawidłowego żywienia
Codzienne wyżywienie powinno składać się z 5 posiłków podawanych regularnie (odstępy ok. 3-godz). Potrawy należy podawać w małych porcjach, aby nie przyzwyczajać dziecka do zjadania zbyt dużych porcji. Jadłospis i posiłki najlepiej urozmaicać podając różnorodnie przygotowane potrawy. Nie podawać słodyczy między posiłkami, aby nie zmniejszać apetytu i łaknienia. Nie karcić dziecka za zbyt powolne jedzenie lub niejedzenie. Dbać o estetyczny wygląd stołu i podanych posiłków Zachęcać i angażować dziecko do planowania codziennego jadłospisu, wspólnych zakupów oraz rodzinnego gotowania
19
Niezbędne składniki odżywcze
Dziecku należy zapewnić odpowiednią ilość: energii (kalorii) składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin i soli mineralnych w odpowiednich proporcjach. Zapotrzebowanie na energię dla dzieci w wieku 7-9 lat wynosi kcal/dobę (w zależności od aktywności fizycznej, wzrostu, masy ciała) Dziecku należy również zapewnić odpowiednią ilość wody (1700ml/osobę/dobę) w postaci napojów oraz zawartą w pokarmach.
20
Higiena przygotowywania i spożywania posiłków
Nawet najbardziej racjonalne żywienie bez zachowania zasad higieny może zaszkodzić. Aby uniknąć skutków zatruć pokarmowych należy: dokładnie myć ręce wodą i mydłem unikać spożywania surowych jaj lub sporządzonych z nich nie gotowanych dań używać świeżych, dobrej jakości produktów żywnościowych (zawsze sprawdzać datę przydatności do spożycia) myć i wyparzać jaja izolować produkty spożywcze wymagające obróbki cieplnej od produktów gotowych do bezpośredniego spożycia. we właściwy sposób przechowywać produkty spożywcze i dania gotowe w lodówce nie zamrażać ponownie produktów rozmrożonych!
21
Znaczenie I i II śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ta zasada w szczególności dotyczy dzieci, które czeka wzmożony wysiłek, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Dziecko prawidłowo odżywione, które regularnie je I i II śniadanie osiąga lepsze wyniki w nauce oraz lepiej się rozwija. Nawet najbardziej obfite I śniadanie zjedzone w domu nie zaspokaja potrzeb młodego organizmu przez cały czas pobytu w szkole. Aby zapobiec znużeniu i obniżeniu koncentracji na lekcji dziecko powinno zjeść II śniadanie w szkole, podczas przerwy śniadaniowej trwającej minut.
22
II śniadania w szkole Najprostszym rozwiązaniem są kanapki. Najlepiej jest wykorzystać: pieczywo pełnoziarniste, razowe, bogate w błonnik pokarmowy cienko smarowane masłem z dodatkiem produktów białkowych – wędlin, pieczonych mięs, jajek, serów, ryb. Konieczny jest dodatek warzyw w postaci, np. liści sałaty, plasterków ogórka, pomidora, rzodkiewki. Do picia najlepsza jest woda mineralna, napój mleczny (maślanka, kefir, jogurt), sok warzywny, niesłodzone soki z owoców lub lekka herbata. Na deser najlepszy będzie sezonowy owoc.
23
II śniadania w szkole Tak przygotowane śniadanie, dziecko może przynieść z domu, ale powinno mieć też możliwość zakupienia produktów śniadaniowych w szkolnym sklepiku. Niejednokrotnie dzieci przeznaczają pieniądze na zakup batoników, gumy do żucia czy innych słodyczy. Często jest to spowodowane brakiem kanapek, jogurtów czy owoców w asortymencie sklepiku. Czy produkty śniadaniowe będą dostępne na terenie szkoły, zależy również od rodziców oraz dyrekcji szkoły.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.