Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Kwasy Karboksylowe Czym są i do czego są nam potrzebne?
2
Co to są kwasy karboksylowe?
Kwas karboksylowy to inna nazwa kwasu organicznego. Możemy go uważać za pochodną węglowodorów w których jeden lub więcej atomów wodoru zostało zastąpionych grupami karboksylowymi – COOH. Każdy ma swoją grupę funkcyjną:
3
Ogólny wzór kwasów karboksylowych:
CnH2n COOH
4
Skąd nazwy? Kwasy karboksylowe biorą swoje nazwy od węglowodorów, lecz mają również swoje nazwy zwyczajowe.
5
Np.? Kwas metanowy (mrówkowy) Kwas etanowy (octowy)
Kwas propanowy (propinowy) Kwas butanowy (masłowy)
6
Kwas mrówkowy Kwas mrówkowy HCOOH jest najprostszym kwasem tłuszczowym. Występuje w jadzie mrówek (stąd pochodzi jego nazwa), w jadzie pszczół, pokrzywach oraz w igłach drzew szpilkowych. Kwas mrówkowy można otrzymać przez utlenienie alkoholu metylowego. Występuje jako bezbarwna ciecz o dość ostrym zapachu. Jest to pierwszy człon homologicznego szeregu kwasów karboksylowych.
7
Kwas octowy CH3COOH jest otrzymywany jest przez suchą destylacje drewna oraz podczas fermentacji octowej z niskoprocentowych roztworów alkoholu etylowego. Używa się go do produkcji sztucznego jedwabiu, leków i przy syntezie organicznej.
8
Kwas propinowy C2H5COOH jest cieczą zbliżoną pod względem właściwości fizycznych do kwasu octowego. Powstaje on w nieznacznych ilościach podczas fermentacji zachodzącej w serach. Związek ten nie posiada większego znaczenia.
9
Fermentacja alkoholowa
To proces rozkładu węglowodanów, zachodzący po dodaniu drożdży do takich surowców, jak zboże, pszenica, winogrona czy buraki cukrowe i zapewnieniu temu materiałowi warunków beztlenowych. Produktem tego rodzaju fermentacji jest alkohol. Polega ona na przemianie cukru prostego.
10
Podział kwasów karboksylowych:
11
Wyższe kwasy karboksylowe:
Kwas palmitynowy C15H31COOH Kwas stearynowy C17H35COOH Kwas oleinowy C17H33COOH Te kwasy nazywamy kwasami tłuszczowymi, gdyż można je wyodrębnić z tłuszczów.
12
Mydła To po prostu sole kwasów tłuszczowych: palmitynowego, stearynowego i oleinowego. Mydła użytkowe, które są dobrze rozpuszczalne w wodzie, to sole sodowe i potasowe wymienionych kwasów.
13
Własności kwasów:
14
Dziękujemy za obejrzenie pokazu
Grupa 2 Made by Denus Corp®
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.