Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWłodzimierz Jaworski Został zmieniony 9 lat temu
1
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r. w sprawie
grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (załącznik nr 1) wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (załącznik nr 2) weszło w życie z dniem 1 września 2015 roku
2
„To rozporządzenie ma przede wszystkim wymiar edukacyjny. Ma ono nauczyć dzieci, szkoły i rodziny, na czym polega zdrowe i bezpieczne odżywianie.”
3
Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty Kanapki Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe Mleko Napoje zastępujące mleko Produkty mleczne lub produkty je zastępujące Warzywa Owoce Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona Sałatki i surówki Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne Przeciery, musy owocowe, warzywne, owocowo-warzywne Koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne Woda Inne napoje przygotowywane na miejscu (herbata, napary owocowe, kawa zbożowa)
4
KANAPKI na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego:
żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia z przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia z jajami z serem, z wyłączeniem sera topionego z wyrobami z nasion roślin strączkowych, orzechami, nasionami (zgodnie z wymaganiami ust. 9 rozporządzenia)
5
KANAPKI z olejem, tłuszczami mlecznymi do smarowania (UE nr 1308/2013 i in.), w tym z masłem z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli 3) z warzywami lub owocami (o których mowa w rozporządzeniu ust. 7-9) 4) bez soli oraz sosów, w tym majonezu wyjątek: ketchup, w przypadku którego zużyto nie mniej niż 120 g pomidorów do przygotowania 100 g produktu gotowego do spożycia
6
ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWE ORAZ INNE PRODUKTY ZBOŻOWE
1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem pieczywa o zawartości sodu nie wyższej niż 450 mg w 100 g produktu gotowego do spożycia.
7
bez dodatku cukrów i substancji słodzących
mleko bez dodatku cukrów i substancji słodzących „Żywność bez dodatku cukru” oznacza żywność: - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) „Substancje słodzące” – środki słodzące nie będące cukrami; - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam
8
NAPOJE ZASTĘPUJĄCE MLEKO (czyli napoje sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe lub migdałowe) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia bez dodatku substancji słodzących (WE nr 1333/2008) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem
9
PRODUKTY MLECZNE (jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany) Lub produkty je zastępujące (na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, 2) bez dodatku substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3) zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.
10
KOKTAJLE OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE
Na bazie: mleka napojów zastępujących mleko produktów mlecznych produktów zastępujących produkty mleczne zgodnych z wcześniej omówionymi wymaganiami.
11
WARZYWA 1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem warzyw suszonych
bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) w przypadku warzyw przetworzonych - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub - o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak kwaszona kapusta oraz kwaszone ogórki 4) przygotowane do bezpośredniego spożycia podawane w całości lub podzielone na porcje, jeśli to możliwe – w opakowaniach jednostkowych
12
OWOCE 1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem owoców suszonych
bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3) przygotowane do bezpośredniego spożycia 4) podawane w całości lub podzielone na porcje, jeśli to możliwe – w opakowaniach jednostkowych
13
SUSZONE WARZYWA I OWOCE, ORZECHY ORAZ NASIONA
1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 2) bez dodatku soli oraz tłuszczu w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100 g
14
Sałatki i surówki W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
na bazie warzyw lub owoców (o których mowa w rozporządzeniu ust. 7-8) z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia z przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia z jajami z serem, z wyłączeniem sera topionego z produktami mlecznymi (o których mowa w rozporządzeniu ust. 5) z produktami zbożowymi (o których mowa w rozporządzeniu ust. 6) z wyrobami z nasion roślin strączkowych z suszonymi warzywami i owocami lub orzechami i nasionami (o których mowa w rozporządzeniu ust.9) z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli z olejem
15
SOKI OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE
1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych* 2) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem w opakowaniach nieprzekraczających 330 ml * Do soków owocowych nie wolno dodawać cukrów i substancji słodzących!
16
PRZECIERY, MUSY OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE
1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 2) bez dodatku soli.
17
WODA 1) naturalna woda mineralna: nisko- lub średniozmineralizowana
woda źródlana woda stołowa w opakowaniach jednostkowych
18
DOZWOLONE JEST SŁODZENIE NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM
INNE NAPOJE PRZYGOTOWYWANE NA MIEJSCU bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008): 1) herbata, w tym: - z owocami - z mlekiem - z napojami zastępującymi mleko (określonymi w rozporządzeniu) 2) napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami 3) kawa zbożowa, w tym: DOZWOLONE JEST SŁODZENIE NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM
19
Źródła obrazków www.kodekswalkizrakiem.pl www.ilewazy.pl
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.