Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

SPRAWOZDANIE Z PRAKTYKI ZAWODOWEJ ODBYTEJ NA LITWIE

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "SPRAWOZDANIE Z PRAKTYKI ZAWODOWEJ ODBYTEJ NA LITWIE"— Zapis prezentacji:

1 SPRAWOZDANIE Z PRAKTYKI ZAWODOWEJ ODBYTEJ NA LITWIE
Opracowała: Szatkowska Marta

2 Uczniowie:

3 MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW

4 Hotel „Pan Tadeusz” Dom Kultury Polskiej w Wilnie

5 Hotel „Pan Tadeusz” Trzygwiazdkowy hotel "Pan Tadeusz" znajdujący się niedaleko STARÓWKI WILEŃSKIEJ gdzie niepowtarzalna atmosfera starego miasta oczarowuje swoim malowniczym położeniem, strzelistymi wieżami kościołów oraz magiczną plątaniną uliczek i zaułków. Na parterze Domu Kultury Polskiej w Wilnie mieści się restauracja "Pan Tadeusz", która serwuje dania kuchni regionalnej, polskiej i europejskiej. Lokal imponuje estetyką wnętrza, oferuje wyśmienite i zróżnicowane menu oraz uprzejmą i fachową obsługę.

6 Hotel Europa City Vilnius

7 Hotel Europa City Vilnius
Potężny i współczesny hotel leży w samym centrum miasta, nieopodal parlamentu Republiki Litewskiej, miejsc kulturalnych i rozrywek proponowanych przez nocne życie miasta. Hotel posiada 128 pokoi. Na I piętrze hotelu działa restauracja „Perfect”, która oferuje dania kuchni europejskiej oraz tradycyjne dania litewskie.

8 Alexa Old Town Hotel  

9 Alexa Old Town Hotel Hotel Alexa jest zaledwie kilka kroków od słynnej Ostrej Bramy i budynek Filharmonii Narodowej na Litwie. Restauracja oferuje dania kuchni litewskiej oraz międzynarodowej i zaprasza codziennie na śniadanie. Kawa oraz napoje bezalkoholowe i alkoholowe dostępne są w recepcji przez całą dobę.

10 POTRAWY WYKONYWANE PRZEZ UCZNIÓW PODCZAS PRAKTYKI

11 Przygotowywanie śniadań Bufet szwedzki
Natalia Dekarczyk Mateusz Perowicz Agnieszka Kazimierska

12 Łukasz Kalicki- kl. III kucharz Jacek Karol Marszelewski
PRZYSTAWKI ZIMNE PRZYSTAWKI Z RYB, PRZYSTAWKI Z JAJ, PRZYSTAWKI Z WARZYW, PRZYSTAWKI Z DROBIU Łukasz Kalicki- kl. III kucharz Jacek Karol Marszelewski

13 Daniel Możejko- kl. II kucharz
PRZYSTAWKI CIEPŁE PLACKI ZIEMNIACZANE, BLINY, NALEŚNIKI, RACUCHY Daniel Możejko- kl. II kucharz Monika Durka

14 Krzysztof Kołodziejczyk
ZUPY CHŁODNIK LITEWSKI, KOŁDUNY W ROSOLE, ZUPA GULASZOWA, ZUPA KREM Z POMIDORÓW, ZUPA SZPINAKOWA, ZUPA OGÓRKOWA. Krzysztof Kołodziejczyk

15 Przygotowanie kołdunów
Krzysztof Kołodziejczyk i Jacek Karol Marszelewski

16 Przygotowanie klusek śląskich
Patrycja Grzywacz i Natalia Dekarczyk

17 DANIA GŁÓWNE CEPELINY, KIBINY, KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA,
BABA ZIEMNIACZANA, SCHAB DUSZONY ZE ŚLWKAMI i inne. Krzysztof Kołodziejczyk i Sebastian Rybiński Przemek Pyrzanowski - kl. II kucharz Łukasz Kalicki - kl. III kucharz

18 Przygotowanie klusek śląskich
Patrycja Grzywacz i Natalia Dekarczyk

19 Piersi z kurczaka w panierce Filet rybny w panierce
Mateusz Rojek Krzysztof Kołodziejczyk

20 Mateusz Wiczkowski- kl. II kucharz
SURÓWKI I SAŁATKI SAŁATKA MAKARONOWA, SAŁATKA Z KURCZAKIEM, PIECZRKAMI I ANANASEM, SURÓWKA Z MARCHWI, SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i inne. Mateusz Wiczkowski- kl. II kucharz Piotr Maliszewski

21 Przygotowanie surówek
Mateusz Rojek Agnieszka Kazimierska

22 Krzysztof Kołodziejczyk i Jacek Karol Marszelewski
DESERY PIERNIK, SZARLOTKA, JABŁKA W CIEŚCIE, TWAROŻEK NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI Krzysztof Kołodziejczyk i Jacek Karol Marszelewski

23 Patrycja Grzywacz i Monika Durka
Obsługa gości Patrycja Grzywacz i Monika Durka

24 Wydawanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych
Mateusz Perowicz Agnieszka Kazimierska

25 Rozliczanie gości Natalia Dekarczyk Agnieszka Kazimierska

26 Etapy przyrządzania cepelinów

27 Cepeliny

28 Przygotowanie cepelinów
Mięso płuczemy, mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę, marchew obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych (jak na placki ziemniaczane)oczkach. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości, przecedzamy i przeciskamy przez praskę dwukrotnie. Następnie duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach(jak na placki ziemniaczane) .Odciskamy starte ziemniaki przez czystą bawełnianą szmatkę. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą (robimy tak zwaną próbkę ciasta czy się nie rozpływa w czasie gotowania).Na dłoni spłaszczamy podłużny placek, na środek dajemy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi formując cepelina. Wrzucamy do wrzątku gotujemy minut od wypłynięcia ostrożnie mieszając .Wyciągamy łyżką cedzakową, porcjujemy na talerze .Podajemy okraszone podsmażoną na maśle cebulą. SMACZNEGO.

29 Przygotowanie masy mielonej i ciasta ziemniaczanego

30 Nadziewanie i formowanie cepelinów

31 Przygotowanie cepelinów
Sebastian Rybinski i Krzysztof Kołodziejczyk

32 Cepeliny przed obróbką cieplną

33 Gotowanie cepelinów

34 Gotowe cepeliny

35 W wolnym czasie... Wilno

36 W wolnym czasie... Kowno

37 W wolnym czasie... Kowno

38 W wolnym czasie… Troki

39 Nauka Języka Litewskiego

40 Koniec!


Pobierz ppt "SPRAWOZDANIE Z PRAKTYKI ZAWODOWEJ ODBYTEJ NA LITWIE"

Podobne prezentacje


Reklamy Google