Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Racjonalne odżywianie

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Racjonalne odżywianie"— Zapis prezentacji:

1 Racjonalne odżywianie
Opracowała Mirosława Świątek

2 Opracowała Mirosława Świątek
Menu Piramida zdrowego żywienia 10 zasad racjonalnego żywienia Zalecenia dotyczące wyboru produktów. Opracowała Mirosława Świątek

3 Opracowała Mirosława Świątek
Piramida zdrowego żywienia Opracowała Mirosława Świątek

4 Opracowała Mirosława Świątek

5 Opracowała Mirosława Świątek

6 Opracowała Mirosława Świątek

7 Opracowała Mirosława Świątek

8 Opracowała Mirosława Świątek

9 Opracowała Mirosława Świątek

10 Opracowała Mirosława Świątek

11 Opracowała Mirosława Świątek

12 Opracowała Mirosława Świątek

13 Opracowała Mirosława Świątek

14 Opracowała Mirosława Świątek

15 Opracowała Mirosława Świątek

16 Opracowała Mirosława Świątek

17 Opracowała Mirosława Świątek

18 Opracowała Mirosława Świątek

19 Opracowała Mirosława Świątek

20 Opracowała Mirosława Świątek

21 Opracowała Mirosława Świątek

22 Opracowała Mirosława Świątek

23 Opracowała Mirosława Świątek

24 Opracowała Mirosława Świątek

25 Opracowała Mirosława Świątek

26 Opracowała Mirosława Świątek

27 Opracowała Mirosława Świątek

28 Opracowała Mirosława Świątek

29 Opracowała Mirosława Świątek

30 Opracowała Mirosława Świątek

31 Opracowała Mirosława Świątek

32 Opracowała Mirosława Świątek

33 Opracowała Mirosława Świątek

34 Opracowała Mirosława Świątek

35 Opracowała Mirosława Świątek

36 Opracowała Mirosława Świątek

37 Opracowała Mirosława Świątek

38 Opracowała Mirosława Świątek
Produkty polecane do spożywania z umiarem Przykłady jednej porcji: 1 łyżka stołowa oleju 2 płaskie łyżki stołowe margaryny miękkiej zawierającej 50g tłuszczu w 100g produktu 1 płaska łyżka stołowa margaryny miękkiej zawierającej 80g tłuszczu w 100g produktu 1 porcja dostarcza kcal - spożywaj dwie porcje dziennie Opracowała Mirosława Świątek

39 Opracowała Mirosława Świątek

40 Opracowała Mirosława Świątek

41 Opracowała Mirosława Świątek

42 Opracowała Mirosława Świątek

43 Opracowała Mirosława Świątek
Produkty, których należy unikać porcje produktów spożywczych zaliczanych do łakoci ciastko biszkoptów większych lub 7 małych 60g dżemu 2 szklanki słodzonych napojów 30g cukierków 1/4 tabliczki czekolady 1/2 batonu czekoladowego 30g wafli 1 lampka wina 1 gałka lodów 30g cukru 30g suchych płatków ziemniaczanych 1 porcja dostarcza kcal - jeżeli spożywasz, to nie więcej niż 1-2 porcji dziennie Opracowała Mirosława Świątek

44 Opracowała Mirosława Świątek

45 Opracowała Mirosława Świątek

46 Opracowała Mirosława Świątek

47 Opracowała Mirosława Świątek

48 Opracowała Mirosława Świątek

49 Opracowała Mirosława Świątek

50 Zalecenia dotyczące wyboru produktów.
Opracowała Mirosława Świątek

51 Opracowała Mirosława Świątek
Wybieraj Unikaj Produkty zbożowe: razowy chleb, chleb Grahama; grube kasze: gryczana, jęczmienna; makaron bez jaj; płatki owsiane Pieczywo cukiernicze: ciasto, ciastka, torty. Makaron i kluski zawierające jaja. Mleko, sery: mleko chude, najlepiej po zebraniu warstwy tłuszczu z powierzchni, mleko w proszku, odtłuszczone szklanki dziennie; chudy jogurt, chude sery. Mleko pełne. Tłusty twaróg, żółte sery. Opracowała Mirosława Świątek

52 Opracowała Mirosława Świątek
Wybieraj Unikaj Produkty białkowe: chudy drób - kurczęta, indyki; ryby, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja; chude gatunki wędlin: polędwica, szynka, kiełbasa szynkowa. Pożądane jest ograniczenie spożycia mięsa, wędlin i drobiu do 100 g/dobę Tłuste gatunki mięsa, wędlin: kiełbasy, parówki, serdelki; Tłusty drób: gęś, kaczka; Podroby: wątroba, mózg, nerki, płuca, serca; wędlina podrobowa: kiszka, pasztetowa, kiszka wątrobiana, salcesony; Żółtka jaj nie więcej niż 2 na tydzień (włączając w to żółtka zawarte w wypiekach i in.). Białka bez ograniczeń. Krewetki, kawior. Opracowała Mirosława Świątek

53 Opracowała Mirosława Świątek
Wybieraj Unikaj Warzywa, owoce, ziemniaki - do 1000 g dziennie Orzech kokosowy Tłuszcze (w umiarkowanych ilościach) Oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwkowy, Margaryny wysokogatunkowe. Spożywanie 2 łyżek stołowych oleju lub/i margaryny dziennie. Masło, śmietana, smalec, słonina, boczek. Opracowała Mirosława Świątek

54 Opracowała Mirosława Świątek
Zakończenie Kliknij aby zakończyć Opracowała Mirosława Świątek


Pobierz ppt "Racjonalne odżywianie"

Podobne prezentacje


Reklamy Google