Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Racjonalne odżywianie
Opracowała Mirosława Świątek
2
Opracowała Mirosława Świątek
Menu Piramida zdrowego żywienia 10 zasad racjonalnego żywienia Zalecenia dotyczące wyboru produktów. Opracowała Mirosława Świątek
3
Opracowała Mirosława Świątek
Piramida zdrowego żywienia Opracowała Mirosława Świątek
4
Opracowała Mirosława Świątek
5
Opracowała Mirosława Świątek
6
Opracowała Mirosława Świątek
7
Opracowała Mirosława Świątek
8
Opracowała Mirosława Świątek
9
Opracowała Mirosława Świątek
10
Opracowała Mirosława Świątek
11
Opracowała Mirosława Świątek
12
Opracowała Mirosława Świątek
13
Opracowała Mirosława Świątek
14
Opracowała Mirosława Świątek
15
Opracowała Mirosława Świątek
16
Opracowała Mirosława Świątek
17
Opracowała Mirosława Świątek
18
Opracowała Mirosława Świątek
19
Opracowała Mirosława Świątek
20
Opracowała Mirosława Świątek
21
Opracowała Mirosława Świątek
22
Opracowała Mirosława Świątek
23
Opracowała Mirosława Świątek
24
Opracowała Mirosława Świątek
25
Opracowała Mirosława Świątek
26
Opracowała Mirosława Świątek
27
Opracowała Mirosława Świątek
28
Opracowała Mirosława Świątek
29
Opracowała Mirosława Świątek
30
Opracowała Mirosława Świątek
31
Opracowała Mirosława Świątek
32
Opracowała Mirosława Świątek
33
Opracowała Mirosława Świątek
34
Opracowała Mirosława Świątek
35
Opracowała Mirosława Świątek
36
Opracowała Mirosława Świątek
37
Opracowała Mirosława Świątek
38
Opracowała Mirosława Świątek
Produkty polecane do spożywania z umiarem Przykłady jednej porcji: 1 łyżka stołowa oleju 2 płaskie łyżki stołowe margaryny miękkiej zawierającej 50g tłuszczu w 100g produktu 1 płaska łyżka stołowa margaryny miękkiej zawierającej 80g tłuszczu w 100g produktu 1 porcja dostarcza kcal - spożywaj dwie porcje dziennie Opracowała Mirosława Świątek
39
Opracowała Mirosława Świątek
40
Opracowała Mirosława Świątek
41
Opracowała Mirosława Świątek
42
Opracowała Mirosława Świątek
43
Opracowała Mirosława Świątek
Produkty, których należy unikać porcje produktów spożywczych zaliczanych do łakoci ciastko biszkoptów większych lub 7 małych 60g dżemu 2 szklanki słodzonych napojów 30g cukierków 1/4 tabliczki czekolady 1/2 batonu czekoladowego 30g wafli 1 lampka wina 1 gałka lodów 30g cukru 30g suchych płatków ziemniaczanych 1 porcja dostarcza kcal - jeżeli spożywasz, to nie więcej niż 1-2 porcji dziennie Opracowała Mirosława Świątek
44
Opracowała Mirosława Świątek
45
Opracowała Mirosława Świątek
46
Opracowała Mirosława Świątek
47
Opracowała Mirosława Świątek
48
Opracowała Mirosława Świątek
49
Opracowała Mirosława Świątek
50
Zalecenia dotyczące wyboru produktów.
Opracowała Mirosława Świątek
51
Opracowała Mirosława Świątek
Wybieraj Unikaj Produkty zbożowe: razowy chleb, chleb Grahama; grube kasze: gryczana, jęczmienna; makaron bez jaj; płatki owsiane Pieczywo cukiernicze: ciasto, ciastka, torty. Makaron i kluski zawierające jaja. Mleko, sery: mleko chude, najlepiej po zebraniu warstwy tłuszczu z powierzchni, mleko w proszku, odtłuszczone szklanki dziennie; chudy jogurt, chude sery. Mleko pełne. Tłusty twaróg, żółte sery. Opracowała Mirosława Świątek
52
Opracowała Mirosława Świątek
Wybieraj Unikaj Produkty białkowe: chudy drób - kurczęta, indyki; ryby, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja; chude gatunki wędlin: polędwica, szynka, kiełbasa szynkowa. Pożądane jest ograniczenie spożycia mięsa, wędlin i drobiu do 100 g/dobę Tłuste gatunki mięsa, wędlin: kiełbasy, parówki, serdelki; Tłusty drób: gęś, kaczka; Podroby: wątroba, mózg, nerki, płuca, serca; wędlina podrobowa: kiszka, pasztetowa, kiszka wątrobiana, salcesony; Żółtka jaj nie więcej niż 2 na tydzień (włączając w to żółtka zawarte w wypiekach i in.). Białka bez ograniczeń. Krewetki, kawior. Opracowała Mirosława Świątek
53
Opracowała Mirosława Świątek
Wybieraj Unikaj Warzywa, owoce, ziemniaki - do 1000 g dziennie Orzech kokosowy Tłuszcze (w umiarkowanych ilościach) Oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwkowy, Margaryny wysokogatunkowe. Spożywanie 2 łyżek stołowych oleju lub/i margaryny dziennie. Masło, śmietana, smalec, słonina, boczek. Opracowała Mirosława Świątek
54
Opracowała Mirosława Świątek
Zakończenie Kliknij aby zakończyć Opracowała Mirosława Świątek
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.