Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Klasa I c Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
2
Składniki: • 1-2 ząbki czosnku • ½ kg mięsa mielonego (wołowego lub innego, które lubicie) • 1 puszka pomidorów bez skórki • sól, pieprz • pietruszka, oregano • makaron typu spaghetti • oliwa lub olej cebula
3
Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać nieco oliwy lub oleju. Podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 2. Dodać mielone mięso. Dokładnie obsmażyć je razem z cebulą, aż zupełnie odparuje. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. 3. Otworzyć pomidory i włożyć do miski. Dodać bazylię oraz oregano dla smaku i wymieszać. 4. Następnie pomidory dodać do mięsa na patelni i wymieszać. 5. Gotować około 10 – 15 minut. 6. Ugotowany makaron układać porcjami na talerzach i polać sosem.
5
Pochodzenie: Spaghetti Bolognese – to specyficzna włoska potrawa. Spaghetti, samo w sobie to typ makaronu, a bolognese to mięsny sos. Danie to wywodzi się z Bolonii. Leży ona na północy Włoch, na Nizinie Padańskiej, pomiędzy rzeką Pad a Apeninami. Bolonia nazywana jest też La Grassa (tłusta) ze względu na swą tradycyjnie kaloryczną kuchnię.
6
Składniki sałatki Caprese
Ser mozzarella Dojrzałe pomidory Listki świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przepis nie podaje ile czego ma być ponieważ to przepis, że tak to ujmę ruchomy. Każdy dodaje danych składników według swoich upodobań. (jeden lubi więcej sera, inny mniej , a jeszcze inny, woli dużo pomidora, a mało sera)
7
Przygotowanie sałatki Caprese
Pomidory i mozzarellę pokroić na dość grube plastry i ułożyć na talerzu tak jak to zostało przedstawione na zdjęciu Na wierzch dodać duże ilości zielonych listków bazylii Całość obficie skropić dobrej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia Sałatkę delikatnie osolić Na koniec posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem
9
Sałatki Caprese Sałatka ta pochodzi z regionu Kampania w południowych Włoszech. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę i pokazywać to co najsmaczniejsze jest we Włoszech. To przepiękne państwo słynie przecież z przepełnionych słońcem pomidorów, dodawanych do potraw listków bazylii i wyjątkowego sera – mozzarelli . Odrobina oliwy z oliwek łączy całość i przenosi nas do Włoch.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.