Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałCelestyna Perzanowski Został zmieniony 10 lat temu
2
Wprowadzenie. W Korei trzeba liczyć się z ograniczeniami w dostępie do produktów żywnościowych i potraw spoza tego kraju. Dotyczy to w szczególności mniejszych miast. Kuchnia koreańska ma wyraźną specyfikę (np. wiele potraw ostrych i o mocnym, zdecydowanym zapachu) i bywa niekiedy trudna do zaakceptowania, zwłaszcza przez dzieci. Należy o tym szczególnie pamiętać, decydując się na wyjazd z opłaconymi świadczeniami na miejscu.
4
Kim-Chi z nadziewanych ogórków. cebula - 1 szt cebula dymka - 2 szt chili w proszku - 6 ł y ż ek cukier - 1 ł y ż ka czosnek - 2 z ą bki ogórki - 3 szt sól - 5 ł y ż ek sól - 1 ł y ż eczka woda - 1/2 szklanki Oczy ś ci ć ogórki nacieraj ą c je sol ą. Poci ąć w 6 cm kawa ł ki, zrobi ć g łę bokie naci ę cie na wzd ł u ż ka ż dego kawa ł ka tak ż eby ko ń cówka kawa ł ka by ł a nie przeci ę ta. Posypa ć ogórki sol ą, odstawi ć na kilka godzin. Wymiesza ć sk ł adniki na past ę chili plus woda. Doda ć posiekane dymki, czosnek, cebul ę, cukier i ł y ż eczk ę soli. Dok ł adnie wymiesza ć. Przy pomocy ł y ż eczki lub pa ł eczek w ł o ż y ć troch ę nadzienia do naci ęć. Po ł o ż y ć ogórki w misce przykry ć ka ż dy pozosta ł ym nadzieniem. Odstawi ć do ch ł odnego zacienionego miejsca na 1 dzie ń. Gotowe kim-chi z ogórków powinno zosta ć zjedzone w przeci ą gu 1 tygodnia kiedy jest jeszcze chrupkie.
5
Bibimbap. Bibimbap to popularne danie korea ń skie. Samo s ł owo oznacza "mieszany ry ż " lub "mieszane danie". Bibimbap to ry ż z warzywami, wo ł owin ą i jajkiem, przyprawione past ą z papryczek chili. Jedna z wariacji tej potrawy, "dolsot bibimbap" ( ) podawana jest w gor ą cej kamiennej misie, do której dodawane jest surowe jajko.
6
Hoe Hoe Hoe to koreańskie danie przyrządzane z cienko pokrojonej, surowej ryby, podawane razem z wieloma dodatkami lub innymi surowymi owocami morza. Zazwyczaj je się tę rybę maczając ją w pikantnym sosie gochujang i zawijając w liście sałaty lub sezamu. Hoe uważane jest za odpowiednik japońskiego sashimi.
7
Kimchi Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim składającym się z marynowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili. Główne składniki to kapusta pekińska (albo chińska ),rzodkiew japońska,czosnek, papryczka chili, cebula, marynowane krewetki lub inne owoce morza, imbir, sól oraz cukier. Najpopularniejsze kimchi (baechu kimchi) składa się z kiszonej kapusty chińskiej, jest mocno posolone i zawiera chili, imbir oraz czosnek. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy, często o zasięgu lokalnym oraz sezonowym, włączając w to np. kaktugi bazujące na rzodkwi, bez dodatku kapusty. Można także przyrządzać tę potrawę z innymi rodzajami kapusty, otrzymuje się wtedy danie bardziej "lekkie" i mniej pikantne. Baechu kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do Korei (poprzez Japonię) na początku XVII w. a dopiero 200 lat później zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska (kor. baechu) dotarła do Korei z Chin prawdopodobnie w XIX w. wcześniej stosowano miejscowe warzywa. Dawniej przechowywano kimchi w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (ze względu na specyficzny i intensywny aromat), częściowo zakopane w ziemi, poza budynkami. Obecnie używa się specjalnych lodówek. W Korei, kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjihae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).
8
Pulgogi cebula dymka - 2 szt. cukier - 3 ł y ż ki czosnek - 2 z ą bki glutaminian sodu - 1/2 ł y ż eczki olej sezamowy - 6 ł y ż ek pieprz czarny - 1 szczypta pol ę dwica wo ł owa - 50 dag sos sojowy - 6 ł y ż ek wino ry ż owe - 2 ł y ż ki Wo ł owin ę poci ąć w cienkie plasterki w poprzek w ł ókien (naj ł atwiej jest to zrobi ć gdy jest lekko zamro ż ona). Nast ę pnie zmi ę kczy ć mi ę so nacinaj ą c plasterki lekko czubkiem no ż a lub tasaka Poci ąć plasterki w kawa ł ki wielko ś ci k ę sa. Zala ć marynat ą zrobion ą z cukru i wina ry ż owego i odstawi ć na 20 minut. Wymiesza ć mi ę so z posiekan ą dymk ą, zmia ż d ż onym czosnkiem, sosem sojowym, olejem sezamowym, glutaminem sodu i pieprzem. Grilowa ć mi ę so kilka minut na grilu lub na patelni. Serwowa ć z ry ż em kleistym i kim-chi.
9
A teraz…. Coś od nas !
10
Podsumowanie. Wi ę c to ju ż koniec naszej pracy na temat kuchni korea ń skiej. I mamy nadziej ę, ż e cho ć jedno zdanie wam si ę spodoba ł o, poniewa ż liczymy na 5+. Co do da ń, które wyst ą pi ł y w naszej prezentacji to musz ę powiedzie ć, ż e Korea ń czycy naprawd ę to jedz ą ! Dla nas to mo ż e wydawa ć si ę wstr ę tne, ale dla nich to przysmak. Kilkoro z was (tych bardziej uwa ż nych) zauwa ż y ł o, ż e w kuchni Korea ń skiej nie oszcz ę dza si ę pieprzu ani innych ostrych przypraw ! Oraz bardzo cz ę sto wyst ę puj ą dania rybne, tak ż e odpowiednio doprawione. Wi ę c teraz ju ż wiecie, ż e kuchnie azjatyckie (do których nale ż y korea ń ska) nie sk ł adaj ą si ę tylko z RY Ż U !
11
I to nie prawda, że wszystko ściągaliśmy z Wikipedii ! Pracę wykonali Piotr i Oskar... Dziękujemy !
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.