Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„Aby zdrowym być, trzeba umieć żyć”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„Aby zdrowym być, trzeba umieć żyć”"— Zapis prezentacji:

1 „Aby zdrowym być, trzeba umieć żyć”
ZDROWY STYL ŻYCIA „Aby zdrowym być, trzeba umieć żyć” Pracę wykonał Radosław Kłus z klasy II „b”

2 Zdrowy styl życia Nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne dla człowieka jest zdrowie. Wiemy, co szkodzi zdrowiu, a co mu służy, lecz nie czynimy zbyt wiele, by na długie lata zachować dobrą kondycję fizyczną i psychiczną. Zdrowy styl życia to przede wszystkim aktywność fizyczna zdrowe odżywianie odpoczynek i brak stresu unikanie używek

3 Piramida Zdrowego Żywienia
Fastfoody, słodycze Umiarkowanie lub wcale Czerwone mięso, masło, ziemniaki, białe pieczywo Produkty mleczne 1-3 razy dziennie Ryby, drób, jaja Orzechy, warzywa strączkowe Warzywa, owoce Kilka razy dziennie Produkty pełnoziarniste, oleje roślinne Ruch i kontrola wagi

4 1. Ruch i kontrola wagi Aktywność fizyczna zapewnia zdrowie, wspomaga właściwe trawienie i spalanie energii dostarczonej organizmowi w trakcie posiłków. Ćwiczyć trzeba codziennie ok min. Wystarczy nawet półgodzinny spacer. Oprócz ruchu ważne jest kontrolowanie swojej wagi, pilnowanie by była ona prawidłowa. Pamiętaj! Regularne ćwiczenia oraz kontrola wagi zdecydowanie podnoszą szanse utrzymania dobrego zdrowia!

5 2. Pełnoziarniste potrawy
Produkty pełnoziarniste są przyrządzone z całych ziaren, zawierających zarówno zewnętrzną łupinę bogatą w błonnik i wnętrze ziarna zawierające węglowodany. Dostarczając węglowodany i błonnik zapobiegamy gwałtownym skokom poziomu insuliny i poziomu cukru we krwi znacznie zmniejszając ryzyko zachorowań na cukrzycę. Pamiętaj! Ciemne, razowe pieczywo, brązowy ryż i makarony powinny wystąpić w większości codziennych posiłków!

6 3. Tłuszcze roślinne Tłuszcze są w organizmie niezbędne.
Zdrowymi tłuszczami są tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej rzepakowy oraz tłuszcze znajdowane w orzechach, pestkach winogron, oliwkach i migdałach. Tłuszcze te obniżają ryzyko chorób serca i układu krążeniowego, a także wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Pamiętaj! Tłuszcze roślinne są niezbędne dla właściwego i zdrowego funkcjonowania. Powinno się je spożywać często ale z umiarem!

7 4. Warzywa i owoce, soki Warzywa i owoce, są bogactwem witamin i minerałów, a także źródłem węglowodanów złożonych. Podczas gdy warzywa można jeść w dowolnej ilości, w przypadku owoców zalecane są 2-3 porcje. Spożywanie warzyw i owoców może obniżyć ryzyko zawałów serca i udarów mózgu oraz zapobiec różnego rodzaju nowotworom. Pamiętaj! Jedz warzywa - bez limitu, a owoce – od 2 do 3 razy dziennie!

8 5. Orzechy i rośliny strączkowe
Warzywa strączkowe – groch, fasola, bób, soja, są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Bogata w rośliny strączkowe dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca, a także nowotworów. Orzechy zawierają białko i „dobre” tłuszcze. Jeżeli chcemy zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu należy wprowadzić orzechy do codziennych posiłków. Pamiętaj! Orzechy i owoce strączkowe jedz od 1 do 3 razy dziennie!

9 6. Jajka i drób Najlepsze źródło białka to chudy drób i jajka.
Drób to też dobre źródło cynku, który wspomaga pracę układu odpornościowego i wpływa na stan skóry. W jajku znajdziemy ponadto witaminy: A, B, D i E regulujące przemianę materii, zmniejszające ryzyko zmian nowotworowych. Pamiętaj! Dziennie należy spożywać 1 lub 2 posiłki zawierające jajka oraz drób!

10 7. Ryby Ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te ułatwiają odchudzanie, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, powodują wzrost dobrego cholesterolu (HDL), zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, reumatyzm oraz nowotwory. Ryby zawierają również dużo fosforu, dzięki czemu poprawiają pracę mózgu. Pamiętaj! Każdego dnia potrzebujesz od 1 do 3 gramów kwasów omega-3. Tyle dostarcza ok. 100 g tłustych ryb morskich lub 85 g łososia!

11 8. Nabiał Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety, gdyż zawierają wapń, który jest głównym budulcem kości. Dostarczają również białko, magnez, potas, cynk oraz witaminy B, A i D. Należy jednak uważać na ilość spożywanego nabiału, ponieważ przekroczenie norm spożywania może prowadzić do osteoporozy oraz osłabienia masy kostnej! Pamiętaj! Jedz produkty mleczne 1-2 razy dziennie!

12 9. Czerwone mięso, masło, pszenica ...
Należy unikać spożywania czerwonego mięsa i masła ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych oraz sztucznych margaryn i olejów roślinnych zawierających tłuszcze trans ponieważ podnoszą one poziom cholesterolu. Produkty z mąki pszennej, biały ryż i ziemniaki również są odradzane ze względu na dużą zawartość cukru. Pamiętaj! Ogranicz te produkty! Przyczyniają się one do tycia, podnoszą ryzyko zawału serca oraz zachorowania na cukrzycę!

13 10. Słodycze, fastfoody Cukier i słodycze są źródłem "pustych" kalorii. Nadmierne ich spożywanie może prowadzić do otyłości. Produkty te odgrywają także dużą rolę w powstawaniu próchnicy zębów. Fastfoody to produkty bogate w tłuszcze trans, cukier sól i konserwanty. Spożywanie ich prowadzi do miażdżycy, otyłości, anemii i podnosi ciśnienie. Pamiętaj! Jedz jak najmniej słodyczy i produktów fastfood. Szkodzą twojemu zdrowiu!!!

14 Zasady racjonalnego odżywiania
Posiłki spożywaj regularnie Jedz wolno, bez pośpiechu Nie objadaj się Spożywaj różnorodne produkty Wybieraj ciemne pieczywo Częściej jadaj ryby Jedz dużo owoców i warzyw Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych Unikaj słodyczy i fastfoodów Używaj mniej soli Pij dużo wody mineralnej - min.1,5 l dziennie

15 Odpoczynek i unikanie stresu
Ważnym aspektem stylu życia jest odpoczynek. Przy wykonywaniu różnych czynności zużywamy energię i czujemy się zmęczeni. Utrzymywanie tego stanu prowadzi do wyczerpania organizmu, rozregulowania systemu odpornościowego i w konsekwencji do pogorszenia stanu zdrowia. Bardzo negatywnie na życie człowieka oddziałuje stres, który zaburza prawidłowe działanie organizmu człowieka i zwiększa ryzyka zachorowań na różne choroby, w tym nowotwory. Poświęcaj jak najwięcej czasu na odpoczynek i unikaj sytuacji stresowych!

16 Walka z używkami Wielokrotne stosowanie narkotyków prowadzi do uzależnienia, a w konsekwencji do narkomanii. Każdy narkotyk uszkadza nieodwracalnie komórki nerwowe, tym samym niszcząc organizm. W dymie tytoniowym jest około 40 związków chemicznych, które mają działanie rakotwórcze. Palenie papierosów zwiększa ryzyko zachorowań na raka. Szybko można się uzależnić od alkoholu. Prowadzi to do choroby alkoholowej, a częstą chorobą jest marskość wątroby. Nie pal papierosów! Nie pij alkoholu! Nie bierz narkotyków! One wyniszczają twój organizm!

17 Zdrowie jest w naszych rękach
Największy skarb to zdrowie! Dlaczego zatem każdego dnia robimy tak wiele, aby je stracić? Pośpiech, stres, brak ruchu, zła dieta i złe przyzwyczajenia ... Szkodzimy sobie mniej lub bardziej świadomie. A przy tym szkodzimy innym. Sięgnijmy więc po porady i dajmy sobie szansę na zdrowsze i lepsze życie!

18 Bibliografia „ABC zdrowego stylu życia”, Grażyna Kuczek, wydawnictwo: Fundacja Źródła Życia, 2007 „Daj sobie szansę czyli jak zachować młodość i zdrowie”, Markuza Biruta, wydawnictwo: Zysk,2009


Pobierz ppt "„Aby zdrowym być, trzeba umieć żyć”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google