Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA"— Zapis prezentacji:

1 WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
AUTOR: RENATA UŹNIAK

2 TERMIN „WITAMINA” wprowadził Kazimierz Funk w 1911 roku. Witamina tzn
TERMIN „WITAMINA” wprowadził Kazimierz Funk w 1911 roku. Witamina tzn. amina niezbędna do życia (z łac.vita - życie)

3 Podział witamin

4 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE
TIAMINA – witamina B1 RYBOFLAWINA – witamina B2 PIRYDOKSYNA – witamina B6 CYJANOKOBALAMINA- - witamina B12 BIOTYNA – witamina H NIACYNA – witamina PP FOLACYNA KWAS PANTOTENOWY KWAS ASKORBINOWY – witamina C

5 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH
RETINOL - witamina A KALCYFEROL - witamina D TOKOFEROL - witamina E FILOCHINON - witamina K

6 Prowitaminy – substancje przekształcane w organizmie w witaminy Awitaminoza – całkowity brak witamin w organizmie Hiperwitaminoza – nadmierne spożycie lub przedawkowanie witamin Hipowitaminoza – częściowy niedobór witamin w organizmie

7 CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH WITAMIN

8 WITAMINA C Niezbędna w procesie wytwarzania ciał odpornościowych organizmu przeciw przeziębieniom i zapaleniu gardła. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Neutralizuje niektóre jady. Aktywuje działanie niektórych enzymów. Przyspiesza gojenie ran.

9 ŹRÓDŁA WITAMINY C

10 WITAMINA A NIEZBĘDNA DO WZROSTU I REGENERACJI KOMÓREK
ZAPOBIEGA WYSYCHANIU I ROGOWACENIU NABŁONKA WPŁYWA NA STAN BŁON ŚLUZOWYCH NIEZBĘDNA W PROCESIE WIDZENIA

11 ŹRÓDŁA WITAMINY A

12 WITAMINA D WARUNKUJE PRAWIDŁOWĄ GOSPODARKĘ Ca i P
WARUNKUJE PRAWIDŁOWĄ MINERALIZACJĘ KOŚCI ZWIĘKSZA POZIOM JONÓW Ca WE KRWI BIERZE UDZIAŁ W KRZEPNIĘCIU KRWI

13 ŹRÓDŁA WITAMINY D

14 WITAMINA E – witamina młodości
Warunkuje prawidłowy przebieg czynności rozrodczych. Niezbędna do wytwarzania plemników i prawidłowej czynności jajników. Utrzymuje w prawidłowym stanie napięcie mięśni szkieletowych.

15 Witamina B1 Bierze udział w przemianie węglowodanów.
Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Umożliwia przewodzenie impulsów nerwowych regulujących pracę serca i ciśnienie w naczyniach krwionośnych.

16 ŹRÓDŁA WITAMINY B1 DROŻDŻE PRODUKTY ZBOŻOWE MIĘSO I JEGO PRZETWORY
JAJA, PIECZYWO

17 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ RENATA UŹNIAK


Pobierz ppt "WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA"

Podobne prezentacje


Reklamy Google