Pobierz prezentację
1
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
AUTOR: RENATA UŹNIAK
2
TERMIN „WITAMINA” wprowadził Kazimierz Funk w 1911 roku. Witamina tzn
TERMIN „WITAMINA” wprowadził Kazimierz Funk w 1911 roku. Witamina tzn. amina niezbędna do życia (z łac.vita - życie)
3
Podział witamin
4
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE
TIAMINA – witamina B1 RYBOFLAWINA – witamina B2 PIRYDOKSYNA – witamina B6 CYJANOKOBALAMINA- - witamina B12 BIOTYNA – witamina H NIACYNA – witamina PP FOLACYNA KWAS PANTOTENOWY KWAS ASKORBINOWY – witamina C
5
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH
RETINOL - witamina A KALCYFEROL - witamina D TOKOFEROL - witamina E FILOCHINON - witamina K
6
Prowitaminy – substancje przekształcane w organizmie w witaminy Awitaminoza – całkowity brak witamin w organizmie Hiperwitaminoza – nadmierne spożycie lub przedawkowanie witamin Hipowitaminoza – częściowy niedobór witamin w organizmie
7
CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH WITAMIN
8
WITAMINA C Niezbędna w procesie wytwarzania ciał odpornościowych organizmu przeciw przeziębieniom i zapaleniu gardła. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Neutralizuje niektóre jady. Aktywuje działanie niektórych enzymów. Przyspiesza gojenie ran.
9
ŹRÓDŁA WITAMINY C
10
WITAMINA A NIEZBĘDNA DO WZROSTU I REGENERACJI KOMÓREK
ZAPOBIEGA WYSYCHANIU I ROGOWACENIU NABŁONKA WPŁYWA NA STAN BŁON ŚLUZOWYCH NIEZBĘDNA W PROCESIE WIDZENIA
11
ŹRÓDŁA WITAMINY A
12
WITAMINA D WARUNKUJE PRAWIDŁOWĄ GOSPODARKĘ Ca i P
WARUNKUJE PRAWIDŁOWĄ MINERALIZACJĘ KOŚCI ZWIĘKSZA POZIOM JONÓW Ca WE KRWI BIERZE UDZIAŁ W KRZEPNIĘCIU KRWI
13
ŹRÓDŁA WITAMINY D
14
WITAMINA E – witamina młodości
Warunkuje prawidłowy przebieg czynności rozrodczych. Niezbędna do wytwarzania plemników i prawidłowej czynności jajników. Utrzymuje w prawidłowym stanie napięcie mięśni szkieletowych.
15
Witamina B1 Bierze udział w przemianie węglowodanów.
Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Umożliwia przewodzenie impulsów nerwowych regulujących pracę serca i ciśnienie w naczyniach krwionośnych.
16
ŹRÓDŁA WITAMINY B1 DROŻDŻE PRODUKTY ZBOŻOWE MIĘSO I JEGO PRZETWORY
JAJA, PIECZYWO
17
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ RENATA UŹNIAK
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.