Pobierz prezentację
1
Bez białka nie ma ciałka!
2
Białko To podstawowy składnik budulcowy, bez którego nie ma mowy
o wzroście i regeneracji organizmu.
3
Dobrym " dostawcą " białka jest
*mięso białe: drób, ryby, *mięso czerwone: wołowina, wieprzowina, baranina. Jeżeli nie przepadasz za schabowym to dobrym uzupełnieniem diety będą: rośliny strączkowe – soja, groch, fasola – najbogatsze w białko roślinne, orzechy, produkty sojowe, płatki zbożowe, jajka, mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery).
4
Węglowodany
5
Zaspokajają aż 60% dziennego zapotrzebowania na energię.
Skrobia i cukry to najbardziej znane wcielenie węglowodanów. Dostarczają organizmowi paliwa na wiele godzin. Zaspokajają aż 60% dziennego zapotrzebowania na energię.
6
Produkty skrobiowe powinny być bazą każdego posiłku.
Chlebek, ziemniaki, płatki zbożowe, ryż, kasze, makaron. A jeśli masz pod ręką produkty pełnoziarniste, to możesz sobie pozwolić na skrobiową ucztę (np. razowy chlebek).
7
Tłuszcze
8
Bez tłuszczów nasz organizm nie przyswoi
sobie niektórych witamin, takich jak A, D, E, K. Spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie.
9
Kwasy tłuszczowe nienasycone są zdrowsze, gdyż nie przyczyniają się do odkładania złego cholesterolu. Znajdują się w olejach roślinnych, dobrych margarynach i rybach. Uważaj na kwasy tłuszczowe nasycone. Za duża ilość tych kwasów w naszej diecie może podnieść poziom cholesterolu we krwi. Na etykietach produktów można znaleźć informacje o ilości zawartego w produkcie tłuszczu.
10
Błonnik
11
Od niego zależy prawidłowe działanie twojego układu pokarmowego.
"Przemycają" go wszystkie produkty z roślin, na przykład płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe, otręby, fasola, nasiona, owoce i warzywa.
12
Sól
13
Nie przesalaj się! Spróbuj zamiast solą przyprawiać dania ZIOŁAMI
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.