Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Immobilizacja biokatalizatorów
2
Metody unieruchamiania (Kourkoutas i in
Metody unieruchamiania (Kourkoutas i in. Food Microbiology 24, 2004, )
3
Immobilizacja enzymów
4
Właściwości fizyczne nośników ceramicznych
Średnica porów (średnia) [nm] Średnica porów (minimalna) [nm] Średnica porów (maksymalna) [nm] Powierzchnia właściwa [m2/g] SiO2 51 35 68 50 Al2O3 17,5 14 22 100 44%TiO2 + 56% Al2O3 30 75 TiO2 40 48
5
Immobilizacja -amylazy na szkle porowatym - optimum aktywności
symbole pełne – enzym immobilizowany symbole puste – enzym wolny Wykresy dotyczą alfa-amylazy
6
Immobilizacja -amylazy na szkle porowatym - optimum stabilności
symbole pełne – enzym immobilizowany symbole puste – enzym wolny Enzym przetrzymywano w danej temperaturze w czasie 1 godziny
7
Immobilizacja -amylazy na szkle porowatym - optimum aktywności
symbole pełne – enzym immobilizowany symbole puste – enzym wolny
8
Immobilizacja -amylazy na szkle porowatym - optimum stabilności
symbole pełne – enzym immobilizowany symbole puste – enzym wolny Enzym przetrzymywano w danym pH w czasie 1 godziny
9
Metody aktywacji powierzchni nośników nieorganicznych
silanizacja
10
Silanizacja c.d.
11
Aktywacja powierzchni nośników nieorganicznych c.d.
12
Eupergit® C– nowy aktywny nośnik do immobilizacji enzymów (Katchalsky-Katzir i Kraemer, 2000, Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 10, )
13
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – trwałość enzymu
N – enzym (acylaza penicylinowa) natywny; Z – enzym związany, R - enzym stabilizowany PEI Enzym przechowywano w buforze w pH 6,8, nośnik akrylowy, związanie aldehydem glutarowym
14
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – termostabilność enzymu
N – enzym (acylaza penicylinowa) natywny; Z – enzym związany, R - enzym stabilizowany PEI Enzym inkubowano w danej temperaturze przez 1 godzinę
15
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – optimum temperaturowe enzymu
N – enzym (acylaza penicylonowa) natywny; Z – enzym związany, R - enzym stabilizowany PEI
16
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – odporność na skrajne warunki pH
N – enzym (acylaza penicylonowa) natywny; Z – enzym związany, R - enzym stabilizowany PEI
17
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – optimum pH
N – enzym (acylaza penicylonowa) natywny; Z – enzym związany, R - enzym stabilizowany PEI
18
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – kinetyka reakcji
N – enzym (acylaza penicylonowa) natywny; Z – enzym związany, R - enzym stabilizowany PEI Kinetyka taka sama, zatem brak oporów dyfuzyjnych
19
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – optymalizacja immobilizacji
Nośniki: I – żel krzemionkowy aktywowany grupami epoksydowymi; IV Kopolimer akrylowy aktywowany etylenodiaminą Właściwa immobilizacja enzymu polega stworzeniu warunków zbliżonych do naturalnych. Istotna rolę odgrywa obecność jonów Aktywność peroksydazy kapusty I - Enzym unieruchamiano na żelu krzemionkowym z grupami epoksydowymi - nośnik hydrofobowy – nieaktywny lub dezaktywujacy IV - Enzym unieruchamiano na kopolimerze akrylowym z grupami aminowymi z etylenodwuaminy – nośnik hydrofilowy aktywujący
20
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – optymalizacja immobilizacji
Nośniki: I – żel krzemionkowy aktywowany grupami epoksydowymi; IV Kopolimer akrylowy aktywowany etylenodiaminą
21
Kowalencyjne wiązanie enzymów z nośnikiem – optymalizacja immobilizacji
Wpływ serynowej proteinazy kapusty na aktywność peroksydazy kapusty a - enzym natywny b – enzym immoblizowany Inne obecne enzymy wpływają na enzym główny. Kompleks enzymów to naturalny układ W krótkich czasach inkubacji do 60 min serynowa proteinaza kapusty uaktywnia peroksydazę, potem to zanika. Pod wpływem serynowej proteinazy kapusty zmienia się optimum pH peroksydazy. Natywna z 6-7 na 9-10, a dla immobilizowanej są dwa optima pH=4 i pH=10-11
22
Kowalencyjne związanie komórek z nośnikiem - Wydajność immobilizacji Sacchcaromyces carlbergensis
symbole pełne – krzemionka nieaktywowana symbole puste – krzemionka aktywowana Kowalencyjne wiązanie z nośnikiem stosuje się głównie dla enzymów Dla nieaktywowanej krzemionki wydajność immobilizacji spada ze wzrostem powierzchni właściwej Po aktywacji aldehydem glutarowym tendencja się odwraca
23
Usieciowanie – mechanizm reakcji z aldehydem glutarowym
Świeżo destylowany aldehyd glutarowy jest gorzej reaktywny. Dlatego sugerowany mechanizm reakcji z obecnymi w technicznym aldehydzie glutarowym α,β-nienasyconych oligomerów
24
Alginian liniowe kopolimery blokowe lub naprzemienne kwasu glukuronowego i malunurowego
25
Struktura alginianu
26
Struktura komplesku alginianowo-wapniowego
27
Karagenian produkty izolowane przez alkaliczną ekstrakcję z morskich wodorostów (Rhodophycae) liniowe polimery galaktozy o różnym stopniu podstawienia grupami siarczanowymi
28
Agar izolowane podobnie jak karagenian przez ekstrakcję z morskich wodorostów (Rhodophycae) Mieszanina agarozy i agaropektyny, polimerów galaktozy – nie zawiera ugrupowań siarczanowych
29
Chitozan
30
Mikrokapsułki alginianowo-chitozanowe (Taqieddin i Amiji, 2004, Biomaterials 25, 1937-1945)
31
Hydroliza kazeiny c.d. chitosan alginian karagenian
Alginian najlepszy nośnik bo najwięcej mieszaniny tyrozyny i tryptofanu się uwalnia 0,5, 1,0 1,5 i 2,0 % to stężenia kazeiny
32
Immobilizacja mikroorganizmów
33
Adhezja mikroorganizmów – tworzenie biofilmu
Biofilm Escherichia coli
34
Tworzenie biofilmu
35
Teoria DLVO c.d.
36
Kolonizacja powierzchni przez mikroorganizmy
37
Kolonizacja powierzchni przez mikroorganizmy c.d.
38
Adhezja mikroorganizmów
39
Ściany komórkowe
40
Adhezja mikroorganizmów
41
Biofilm
42
Usuwanie biofilmów
43
Usuwanie biofilmów c.d.
44
Złoża biologiczne
45
Złoża biologiczne
46
Flokulacja mikroorganizmów – tworzenie kłaczków osadu czynnego
47
Usieciowanie mikroorganizmów– wykorzystuje się budowę ścian komórkowych
48
Usieciowanie aldehydem glutarowym
49
Biokonwersja D-sorbitolu do L-sorbozy
50
Biokonwersja D-sorbitolu do L-sorbozy
wielokrotna biokonwersja przy użyciu komórek immobilizowanych w alginianie
51
Otrzymywanie kwasu propionowego
Jasne słupki – Propionibacterium freudenreichi; Ciemne słupki – Propionibacterium shermanii; 1 1 – komórki wolne 2-9 – rosnące stężenia żelu alginianowego
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.