Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
„Transmisja cen na rynku mleka”
Jerzy Rembeza grudzień 2005, Warszawa
2
Cele analizy Charakter długookresowych i krótkookresowych powiązań cen na rynku mleka i jego produktów Kierunek przepływu cen w ramach kanałów rynkowych Mechanizm transmisji cen i testowanie przypadków asymetrii Powiązanie cen mleka w Polsce z cenami w UE
3
Ceny mleka w Polsce
4
Ceny produktów mlecznych w Polsce
5
Zmienność cen na rynku mleka
Zmienność cen skupu, producenta i detalicznych na rynku mleka Zmienność cen na rynku mleka Produkt Ceny producenta Ceny detaliczne średnioroczna zmiana w % odchylenia od trendu w % Mleko - skup 5,0* 8,7* - Mleko 2% 5,8 5,2 6,7 Mleko 3% UHT 3,6 6,0 2,2 Mleko w proszku 5,7 9,8 7,4 5,3 Ser gouda 4,7 9,7 5,0 9,5 Twaróg tłusty 4,4 Masło 5,9 12,4 7,5 10,9 Śmietana 4,3 5,5 4,8
6
Marża przetwórcza (różnica logarytmów cen)
7
Marża detaliczna (różnice logarytmów cen)
8
Kierunek transmisji cen (przyczynowość Grangera)
Ceny przetwórcy a ceny skupu mleka m.skup mleko 2% m.skup mleko 3% UHT m.skup mleko w proszku m.skup ser gouda m.skup twaróg tłusty m.skup masło m.skup śmietana
9
Kierunek transmisji cen (przyczynowość Grangera)
II. Ceny detaliczne a ceny przetwórcy mleko 2% przetw. detal mleko 3%UHT przetw. detal mleko w pr.przetw. detal ser gouda przetw. detal twaróg tł.przetw. detal masło przetw. detal śmietana przetw. detal
10
Przykład błędnej specyfikacji (ceny mleka 2% przetwórcy a ceny skupu)
lnPp = 0, ,7945lnPs R2 = 0,86 DW = 0,09!!!
11
Model transmisji cen 1. Bez asymetrii 2. Z asymetrią
12
Analiza oparta na modelu VAR (ceny mleka 2% przetwórcy a ceny skupu)
ΔlnPp,t = 0, ,2310lnΔPp,t-1 + 0,1289 ΔlnPs,t – 0,0067ECT-t-1 – 0,1336ECT+t-1 R2 = 0,50 DW = 1,95
13
Skumulowane współczynniki transmisji cen
Produkt Ceny przetwórcy1 Ceny detaliczne2 Mleko 2% 0,13 0,91 Mleko 3% UHT 0,16 0,12 Mleko w pr. 0,22 0,21 Ser gouda 0,31 0,44 Twaróg tłusty 0,08 0,19 Masło 0,14 0,46 Śmietana 0,10 0,48 1 – od cen skupu do cen przetwórcy 2 – od cen przetwórcy do cen detalicznych
14
Przypadki asymetrii w transmisji cen
Ceny przetwórcy a ceny skupu: silniejsza reakcja na wzrost cen skupu: mleko 2%, twaróg silniejsza reakcja na spadek ceny skupu: mleko w proszku, masło II. Ceny detaliczne a ceny przetwórcy: silniejsza reakcja na wzrost cen przetwórcy: mleko w proszku, ser gouda, twaróg, masło, śmietana silniejsza reakcja na spadek cen przetwórcy: mleko 2%, mleko 3% UHT (różnice mniej wyraźne)
15
Przykład asymetrycznej reakcji na impuls cenowy (cena detaliczna masła a wzrost/spadek ceny przetwórcy, tempo powrotu do długookresowej relacji w miesiącach) marża
16
Ceny skupu mleka w wybranych krajach (średnia I 2005 – V 2005)
17
Zmiany cen skupu w wybranych krajach
18
Ceny skupu mleka w Polsce a ceny skupu w Niemczech
Zmienna Stała 0,0049 (0,1153) 0,0044 (0,3785) PLt-1 0,4850 (0,0000) 0,2745 (0,0252) Dt - 0,5591 (0,0020) Dt-1 0,5153 (0,0001) Dt-3 0,4720 (0,0140) ECT -0,0396 (0,0578) -0,0229 (0,4580) R2 0,49 0,39 DW 2,18 2,02 PL – ceny w Polce, D – ceny w Niemczech, w nawiasach podano poziom istotności
19
Najważniejsze wnioski
Marże przetwórcze wykazywały tendencje do spadku, marże detaliczne tendencję do wzrostu. Transmisja cen przebiegała zazwyczaj od cen skupu poprzez ceny przetwórców do cen detalicznych. Zmiany cen silniej przenoszone są z poziomu cen przetwórców na poziom cen detalicznych niż z poziomu cen skupu na poziom cen przetwórców. Stwierdzone przypadki asymetrii w transmisji cen wskazują na silniejsza pozycję handlu detalicznego niż przetwórców. Ceny skupu mleka zbliżyły się do poziomu cen w UE. Nastąpił zarazem wzrost powiązań pomiędzy zmianami cen w Polsce a zmianami cen w UE.
20
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.