Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMiłosz Jurkowski Został zmieniony 11 lat temu
1
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu i charakterystycznym ruchomym pierścieniu. Do czubajek zaliczamy kilka innych mniejszych gatunków leśnych.
2
Zatrucia grzybami Zatrucie poprzez zjedzenie grzybów trujących np. muchomora jadowitego. Niektóre z grzybów można pozbawić ich toksycznych właściwości poprzez podgrzewanie. Nie daje to jednak pewności, że ich zjedzenie nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu. Zatrucia nieswoiste – spowodowane spożyciem zepsutego, spleśniałego grzyba. Przyczyną takich zatruć może być przechowywanie grzybów w torbach foliowych, gdzie nie dociera do nich powietrze.
3
Grzyby trujące Muchomor sromotnikowy jest najczęstszą przyczyną zatruć w naszym kraju. Zawarta w nim amanityna powoduje śmiertelne uszkodzenia wątroby. Blaszki są białe, na trzonie jest wyraźny przyrośnięty pierścień, a kapelusz miewa owocowy zapach. Muchomory sromotnikowe mają dużą zmienność ubarwienia kapelusza - od barwy białej do ciemnozielonej. Może to zależeć od właściwości podłoża.
4
Grzyby trujące Maślanka wiązkowa jest pospolitym grzybem zawierającym toksyny podobne do muchomora sromotnikowego. Rośnie w kępkach (tzw. gatunek zbiorowy) najczęściej na murszejacych pniakach drzew lisciastych. Maślanka wiązkowa Opieńka miodowa Zdarzają się pomyłki tego grzyba z jadalną opieńką miodową, rosnącą późną jesienią.
5
Grzyb trujący czy jadalny?
Krowiak podwinięty („olszówka”) Przez wiele lat „olszówka” była traktowana jako grzyb jadalny. W atlasach z lat 70 – tych figuruje jeszcze jako grzyb jadalny… Okazuje się że toksyny zawarte w krowiaku mogą spowodować zatrucie i nagłą śmierć nawet po kilkunastu latach.
6
Rola grzybów w przyrodzie
Grzyby to saprotrofy – rozkładają martwą materię organiczną na proste przyswajalne dla roślin związki nieorganiczne Są pokarmem dla wielu gatunków zwierząt Są miejscem rozwoju wielu gatunków bezkręgowców Mikoryza umożliwia prawidłowy rozwój roślin, czasem wręcz go warunkuje np. u niektórych storczyków Amatorami grzybów są również większe zwierzęta Gołąbek jak widać jest przysmakiem ślimaków
7
Literatura: Atlas grzybów. Marek Snowarski. Pascal, 2005.
Przewodnik. Grzyby. Ewald Gerhardt. Oficyna wydawnicza MULTICO, 2004. Czy wiesz… jaki to grzyb? Walter Patzold, Hans E. Laux. Oficyna wydawnicza MULTICO, 2004. Mój pierwszy przewodnik. Jaki to grzyb? Henryk i Małgorzata Garbarczykowie. Oficyna wydawnicza MULTICO, 2007. - strona poświęcona grzybom, głównie ich identyfikacji. - atlas grzybów.
8
Kontakt Szkoła Leśna na Barbarce
Toruńskie Stowarzyszenie Ekologiczne „Tilia” ul. Przysiecka 13 Toruń Tel./fax Fot. Michał Leszczyński
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.