Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!
2
,,Matematyczny przepis na sernik’’
Chciałabym zaprezentować Państwu prezentację o tym, że matematykę nie tylko możemy spotkać na lekcji, w książkach, w sklepie, w samochodzie, ale również w kuchni, podczas pieczenia ciasta.
3
Za 1000 Gramm twarogu zapłacimy 6,99.
KOMPONENTY Za 1000 Gramm twarogu zapłacimy 6,99.
4
Potrzebujemy 200 gramm cukru, ale w opakowaniu jest 1000 gramm, czyli potrzebujemy 1/5 opakowania
5
Potrzebujemy 8 jajek, 8 żółtek i 8 białek,ponieważ jajko składa się z dwóch częśći.
6
Musimy też mieć 1 olejek waniliowy, który ma 15 mililitrów czyli 15 decymetrów sześciennych
7
125 gram margaryny,ale cała margaryna zawiera 250 gram
125 gram margaryny,ale cała margaryna zawiera 250 gram Potrzebujemy0,5 margaryny
8
opakowanie budyniu waniliowego, które zawiera 40 gramm – 0,04 kg
9
Sposób przygototwania
Szybko i na temat
10
125 gram margaryny musimy roztopić tak aby powstała nam substancja płynna.
11
utrzeć 8 żółtek z 200 gramami cukru i 15 mililitrami olejku waniliowego na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo 1kg twarogu i 40 gramm proszku do pieczenia.
13
do masy dodawać roztopioną margarynę i chwilę miksować
14
8 białek ubić na sztywną pianę
15
Tortownicę posmarować margarynąi wysypać bułką tartą
16
pianę z 8 białek dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać wszystkie składniki
17
Na tak przygotowanaą blachę wylać masę i piec w temperaturze 170 stopni celcjusza , około 1 godziny.
18
Gdy sernik już się upiecze możemy ozdobić go czekoladową polewą, którą możemy wykonać samodzielnielub kupić gotową w sklepie.
19
Tak wygląda gotowy, upieczony sernik SMACZNEGO!
20
Przy robieniu prezebtacji wykorzystałam moje własne materiały(zdjęcia)
Przy robieniu prezebtacji wykorzystałam moje własne materiały(zdjęcia). Przepis na sernik znalazłam w gazetce promocyjnej Lewiatana, dodając od siebie drobnych elementów Natalia Pyrkosz Gimnazjum im. Jana Kochanowskiego w Aleksandrii
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.