Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBeata Gut Został zmieniony 11 lat temu
1
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
Opracowała Violetta Hoffmann
2
CZYM JEST ŚWIŃSKA GRYPA
Grypa sezonowa jest ostrą chorobą wirusową, która przenosi się drogą kropelkową, bądź też przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami Nowa grypa A(H1N1)v jest chorobą układu oddechowego, która przenosi się również drogą kropelkową bądź przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami i wywołuje podobne objawy jak grypa sezonowa
4
JAK DOCHODZI DO ZAKAŻENIA GRYPĄ
5
JAKIE SĄ OBJAWY
6
JAK DŁUGO ŻYJE WIRUS POZA CIAŁEM
Niektóre wirusy i bakterie mogą żyć nawet 2 godziny na takich powierzchniach jak chusteczki, klamki, biurka, zabawki
7
JAK MOŻNA SIĘ UCHRONIĆ PRZED ZARAŻENIEM?
8
Przede wszystkim należy myć ręce przez sekund mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą, także między palcami, wielokrotnie w ciągu dnia
9
Nie należy dotykać powierzchni, które mogły mieć kontakt z wirusem (wydzieliną chorego)
10
– tą drogą wirus szybko przenika
Należy unikać kontaktu z chorymi oraz dotykania oczu, nosa i ust – tą drogą wirus szybko przenika
11
Chorzy powinni bezwzględnie zakrywać usta i nos kichając i kaszląc, chusteczki należy wyrzucać! Umyć ręce pod bieżącą wodą po kasłaniu lub kichaniu
12
W przypadku braku jednorazowych chusteczek higienicznych należy kichać i kasłać w rękaw w okolicy łokcia, a nie w dłonie
13
Należy mieć przy sobie zawsze jednorazowe chusteczki higieniczne i systematycznie, w miarę potrzeby, oczyszczać nos z wydzieliny
14
Należy jak najwięcej wolnego czasu spędzać na świeżym powietrzu
15
Ubieraj się odpowiednio do pogody, tak by organizm nie przegrzewał się i nie pocił podczas wysokich temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń np. w domu, w szkole i innych
16
w składniki odżywcze, witaminy i minerały
Stosuj urozmaiconą dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy i minerały
17
Wietrzyć pokój 3-4 razy dziennie, każdorazowo przez 10 minut
18
W przypadku wystąpienia objawów grypy, poinformować o swoim stanie zdrowia rodziców lub opiekunów, którzy skontaktują się z lekarzem rodzinnym
19
CZY JEDZENIE WIEPRZOWINY JEST BEZPIECZNE?
Tak. Świńska grypa nie przenosi się w ten sposób. Wirus świńskiej grypy ginie w temperaturze 70 stopni C. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie itp.) mięsa jest bezpieczne
20
Zdrowie w ponad 50% zależy od stylu życia i dlatego trzeba:
chcieć, umieć, wiedzieć, jak o nie dbać codziennie.
21
DZIĘKUJĘ BARDZO ZA UWAGĘ I ŻYCZĘ DUŻO ZDRÓWKA
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.