Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v"— Zapis prezentacji:

1 PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
Opracowała Violetta Hoffmann

2 CZYM JEST ŚWIŃSKA GRYPA
Grypa sezonowa jest ostrą chorobą wirusową, która przenosi się drogą kropelkową, bądź też przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami Nowa grypa A(H1N1)v jest chorobą układu oddechowego, która przenosi się również drogą kropelkową bądź przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami i wywołuje podobne objawy jak grypa sezonowa

3

4 JAK DOCHODZI DO ZAKAŻENIA GRYPĄ

5 JAKIE SĄ OBJAWY

6 JAK DŁUGO ŻYJE WIRUS POZA CIAŁEM
Niektóre wirusy i bakterie mogą żyć nawet 2 godziny na takich powierzchniach jak chusteczki, klamki, biurka, zabawki

7 JAK MOŻNA SIĘ UCHRONIĆ PRZED ZARAŻENIEM?

8 Przede wszystkim należy myć ręce przez sekund mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą, także między palcami, wielokrotnie w ciągu dnia

9 Nie należy dotykać powierzchni, które mogły mieć kontakt z wirusem (wydzieliną chorego)

10 – tą drogą wirus szybko przenika
Należy unikać kontaktu z chorymi oraz dotykania oczu, nosa i ust – tą drogą wirus szybko przenika

11 Chorzy powinni bezwzględnie zakrywać usta i nos kichając i kaszląc, chusteczki należy wyrzucać! Umyć ręce pod bieżącą wodą po kasłaniu lub kichaniu

12 W przypadku braku jednorazowych chusteczek higienicznych należy kichać i kasłać w rękaw w okolicy łokcia, a nie w dłonie

13 Należy mieć przy sobie zawsze jednorazowe chusteczki higieniczne i systematycznie, w miarę potrzeby, oczyszczać nos z wydzieliny

14 Należy jak najwięcej wolnego czasu spędzać na świeżym powietrzu

15 Ubieraj się odpowiednio do pogody, tak by organizm nie przegrzewał się i nie pocił podczas wysokich temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń np. w domu, w szkole i innych

16 w składniki odżywcze, witaminy i minerały
Stosuj urozmaiconą dietę bogatą w składniki odżywcze, witaminy i minerały

17 Wietrzyć pokój 3-4 razy dziennie, każdorazowo przez 10 minut

18 W przypadku wystąpienia objawów grypy, poinformować o swoim stanie zdrowia rodziców lub opiekunów, którzy skontaktują się z lekarzem rodzinnym

19 CZY JEDZENIE WIEPRZOWINY JEST BEZPIECZNE?
Tak. Świńska grypa nie przenosi się w ten sposób. Wirus świńskiej grypy ginie w temperaturze 70 stopni C. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie itp.) mięsa jest bezpieczne

20 Zdrowie w ponad 50% zależy od stylu życia i dlatego trzeba:
chcieć, umieć, wiedzieć, jak o nie dbać codziennie.

21 DZIĘKUJĘ BARDZO ZA UWAGĘ I ŻYCZĘ DUŻO ZDRÓWKA


Pobierz ppt "PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v"

Podobne prezentacje


Reklamy Google