Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAleksander Arkadiusz Brzeziński Został zmieniony 9 lat temu
1
Podróże po świecie Smaki Europy
3
Podział na grupy I grupa - Grecja II grupa – Włochy III grupa – Francja
5
Grecja sałatka grecka
6
Włochy pizza
7
Francja tosty francuskie
8
Sałatka Horiatiki lub potocznie sałatka grecka
tak jest znana na całym świecie, czyli w dokładnym tłumaczeniu „sałatka wsi”, wywodząca się od znaczenia słowa „horiatiki” z języka greckiego. Sałatka Grecka nie zawiera sałaty w jej pierwotnej formie, a i ocet lub sok z cytryny jest dodawany opcjonalne.
9
Sałatka grecka Znajduje się w menu każdej restauracji w Grecji. Podaje się ją często w domach, szczególnie latem, gdyż kluczem do sukcesu kulinarnego jest przygotowanie jej ze świeżych i dojrzałych w greckim słońcu warzyw
10
Sałatka grecka jest przygotowywana z warzyw: pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta. Całość przyprawia się solą, oregano i dużą ilością greckiej oliwy z oliwek.
11
Proporcje składników sałatki greckiej:
6 dojrzałych pomidorów, grubo posiekane, 3 ogórki, grubo posiekane, 1 czerwona cebula, pokrojone w pierścienie, 1 czerwona papryka, grubo posiekana, 200g oliwek marynowanych, 220g marynowana feta, grubo posiekane, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka soli, 125ml (1 / 2 szklanki) oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny
13
Pizza Potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.
14
Pizza Składniki: 500 g mąki 1 1/3 szklanki wody 1 łyżka cukru
szczypta soli 50 g drożdży świeżych ( 10 g suszonych ) 1-2 łyżki oliwy
15
Przygotowanie: Wodę podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie mięciutkie i elastyczne smarujemy je olejem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość (45-60 minut ) formujemy je ręcznie i układamy dodatki. Pieczemy w 180 stopniach .
17
Tosty francuskie Szybkie i pyszne danie.
18
Tosty francuskie Składniki: 2 jajka 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 ml (pół szklanki) mleka 4 małe kromki jasnego pieczywa lub 2 duże kromki , przecięte na pół 25g masła klarowanego, plus parę kropel oleju do smażenia 50g cukru pudru
19
Sposób przyrządzenia Roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym w płaskim naczyniu. Zanurz pieczywo w mieszance z jajek po 5 minut z każdej strony. Rozgrzej masło, z olejem na patelni i usmaż na niej nasączone pieczywo, na złoty kolor. Wysyp cukier na talerz i obtocz w nim usmażony chleb, z każdej strony. Do polania tostów, możesz podać ulubioną konfiturę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.