Pobierz prezentację
OpublikowałBożydar Skolik Został zmieniony 11 lat temu
1
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
2
Głównymi związkami organicznymi występującymi w pokarmach są:
węglowodany (cukry) proteiny (białka) lipidy (tłuszcze)
3
W zależności od stopnia złożoności, dzielimy je na:
Cukry, to związki chemiczne zbudowane z węgla (C), wodoru (H) i tlenu (O). W zależności od stopnia złożoności, dzielimy je na: cukry proste (glukoza, fruktoza) – występują między innymi w owocach, nektarze i miodzie,
4
c) dwucukry (sacharoza – cukier buraczany, laktoza – cukier mleczny), powstają w wyniku łączenia się dwóch cząsteczek cukrów prostych np.: sacharoza (glukoza+fruktoza) laktoza (glukoza+galaktoza)
5
c) wielocukry (skrobia, błonnik, glikogen, chityna), to cukry zbudowane z setek, a nawet tysięcy cząsteczek cukrów prostych
6
Znaczenie cukrów: główne źródło energii dla organizmów zwierzęcych np. glukoza, materiał zapasowy np. skrobia, glikogen, składnik budulcowy np. błonnik, chityna, składniki strukturalne DNA i RNA.
7
Wykrywanie skrobi – doświadczenie nr 1
8
Reakcja charakterystyczna skrobi
Próba jodoskrobiowa Pod wpływem jodyny (roztwór jodu w alkoholu) skrobia przyjmuje zabarwienie ciemnogranatowe wówczas można wykryć jej obecność.
9
Białka, to wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z setek powtarzających się aminokwasów.
Ze względu na złożoność budowy, dzielimy je na: białka proste białka złożone Ze względu na zawartość aminokwasów, na: pełnowartościowe (wszystkie aminokwasy) niepełnowartościowe (brak pojedynczych aminokwasów)
10
Białka pełnią następujące funkcje:
katalizującą reakcje biochemiczne, transportującą – hemoglobina, kontrolującą przenikalność błon komórkowych, pobudzającą i regulującą skurcz mięśni, budulcową-keratyna, elastyna, kolagen, regulatorową (regulacja hormonalna).
11
Dobrymi źródłami białek są:
mięso, jaja, orzechy, zboża, rośliny strączkowe, nabiał, jak mleko czy ser.
12
Wykrywanie białka – doświadczenie nr 1
13
Reakcja charakterystyczna białka
Próba ksantoproteinowa Pod wpływem kwasu azotowego V białko zawarte w serze przyjmuje zabarwienie żółto-pomarańczowe wskazujące jego obecność.
14
Zegar jodowy
15
Wykonanie doświadczenia:
do zlewki wlewamy kilka kropli jodyny, dodajemy powoli tyle roztworu kwasu askorbinowego, aby roztwór się odbarwił, dodajemy kilka kropli roztworu skrobi, dodajemy 10cm3 wody destylowanej, wlewamy 15cm3 wody utlenionej, mieszamy powstały bezbarwny roztwór i obserwujemy zmiany.
16
Prezentacja umieszczona jest na stronie:
Część 2 za tydzień. Prezentacja umieszczona jest na stronie:
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.