Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Woda jako nieodłączny składnik żywności
2
Spis treści Budowa cząsteczki wody
Występowanie właściwości oraz skład chemiczny Zawartość wody w wybranych artykułach spożywczych Wykrywanie obecności wody w produktach spożywczych
3
BUDOWA CZĄSTECZKI WODY
2 atomy wodoru 1 atom tlenu Wzór sumaryczny: H2O
4
WODA WYSTĘPUJE W TRZECH STANACH SKUPIENIA: GAZOWYM, CIEKŁYM, STAŁYM
5
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE WODY
Bezbarwna, Bezwonna, Bez smaku, Dobry rozpuszczalnik, Temp. topnienia – 00C, Temp. wrzenia C (pod ciśnieniem 1013hPa), Gęstość wzrasta w zakresie temp. 00C - 40C, zaś maleje w temp. powyżej 40C.
6
SKŁAD CHEMICZNY WÓD c) rozpuszczone gazy (tlenO2, dwutlenek węgla CO2, metan CH4, siarkowodór H2S) d) substancje organiczne (próchnica )oraz szereg zanieczyszczeń, takich jak środki ochrony roslin-pestycydy Wody występujące w warunkach naturalnych zawierają m. in.: jony dodatnie-kationy Ca+2 wapniowe Na+ sodowe Mg2+ magnezowe b) jony ujemne-aniony HCO3- wodorowęglanowe SO42- siarczanowe Cl- chlorkowe
7
Woda jako rozpuszczalnik
Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji. Tworzy mieszaniny jednorodne, czyli roztwory właściwe . Próbka Obserwacje sól kuchenna rozpuszcza się cukier ocet spirytus
8
ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ORGANIZMACH
Procentowy udział wody człowiek 60 glony 98 soczyste owoce 90-95 liście roślin 80-90 meduza 96 drewno 50-60
9
ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ARTYKUŁACH SPOŻYWCZYCH
Produkt [%] wody Czekolada gorzka Cukier Paluszki 3 0,2 6 Wieprzowina (średnio tłusta) Wołowina (średnio tłusta) Ryby słodkowodne Jaja Mleko chude (odtłuszczone) Mleko pełne Napoje gazowane Jabłka Banany 86 82 Chleb biały Chleb żytni razowy Mąka pszenna Produkt [%] wody Jogurt (niskotłuszczowy, owocowy) Ser żółty 78 38 Margaryna Masło Olej roślinny Słonina Sałata Grzyby Marchewka Ziemniaki Frytki
10
WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
wykrywanie wody w ryżu Doświadczenie: Na ściankach probówki pojawiły się kropelki wody. Produkty Pochodzenia roślinnego uważane za „suche” zawierają wodę.
11
WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH - CD
w ryżu - przebieg wykrywanie wody w mące
12
WYSTĘPOWANIE WODY W PRZYRODZIE
Woda pokrywa ponad 70% powierzchni Ziemi. Rzeki Morza Jeziora Lodowce Wieczne śniegi Wody gruntowe i podziemne Wody mineralne Para wodna
13
Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość. Leonardo da Vinci
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.