Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
PRZYGOTOWAŁA: KASIA
2
SPIS TREŚCI Co to znaczy grzyb jadalny i grzyb trujący?
Gołąbek fiołkowozielony – muchomor zielonawy Gołąbek winny - gołąbek wymiotny Opieńka miodowa – maślanka wiązkowa Pieczarka biaława – muchomor jadowity Pieczarka bulwiasta – pieczarka żółtawa
3
CO TO ZNACZY GRZYB JADALNY I GRZYB TRUJĄCY?
Grzyby dzielą się na jadalne, niejadalne i trujące Grzyby jadalne nadają się do spożywania przez człowieka Grzyby niejadalne z powodu swojego smaku lub braku możliwości przyrządzenia nie nadają się do konsumpcji Grzyby trujące w przypadku spożycia mogą spowodować zatrucie, a nawet śmierć człowieka
4
GOŁĄBEK FIOŁKOWOZIELONY – MUCHOMOR ZIELONAWY
GOŁĄBEK FIOŁKOWOZIELONY -OPIS (G.JADALNY) MUCHOMOR ZIELONAWY - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz fiołkowozielonkawy z żółtym odcieniem o średnicy od 4 do 8 cm Kapelusz zielonkawy o średnicy od 6 do 12 cm Blaszki białe do jasnokremowych Blaszki białe, gęste Miąższ różowo-czerwony o słabym zapachu, kwaskowy Miąższ biały o słodkawym, mdłym zapachu
5
GOŁĄBEK WINNY-GOŁĄBEK WYMIOTNY
GOŁĄBEK WINNY - OPIS (G.JADALNY) GOŁĄBEK WYMIOTNY - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz winnoczerwony o średnicy od 5 do 12 cm Kapelusz w różnych odcieniach czerwieni o średnicy do 10 cm Blaszki ochorowożółte łamliwe, gęste Blaszki białe, często rzadkie Miąższ białawy przebarwiający się na brązowo, pachnie śledziami Miąższ biały, lekko czerwony, łamliwy, pachnie owocami
6
OPIEŃKA MIODOWA – MAŚLANKA WIĄZKOWA
OPIEŃKA MIODOWA - OPIS (G.JADALNY) MAŚLANKA WIĄZKOWA - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz miodowożółty do oliwkowobrązowego o średnicy od 3 do 12 cm Kapelusz żółty do bladobrązowego o średnicy do 7 cm Blaszki białawe do brązowożółtawych, cieńkie Blaszki od żółtawych przez zielone do fioletowoczarnych, gęste Miąższ bladocielisty, mięsisty Miąższ żółtawy lub siarkowożółty, cienki i elastyczny
7
PIECZARKA BIAŁAWA – MUCHOMOR JADOWITY
PIECZARKA BIAŁAWA – OPIS (G.JADALNY) MUCHOMOR JADOWITY – OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz biały do białoochrowego o średnicy od 8 do 12 cm Kapelusz biały kremowy o średnicy od 4 do 8 cm Blaszki białawe do czarnobrązowych, gęste Blaszki białe, gęsto ustawione o postrzępionych brzegach Miąższ białawy nieco żółknący, pachnie anyżkiem lub migdałami Miąższ biały, kruchy, zapach nieprzyjemny i duszący
8
PIECZARKA BULWIASTA-PIECZARKA ŻÓŁTAWA
PIECZARKA BULWIASTA - OPIS (G.JADALNY) PIECZARKA ŻÓŁTAWA - OPIS (G.TRUJĄCY) Kapelusz biały o średnicy do 10 cm Kapelusz białawy o średnicy do 12 cm Blaszki gęste jasnoróżowe do czarnych Blaszki gęste różowe do prawie czarny Miąższ białawy, nieprzebarwiający się, pachnie wyraźnie anyżkiem Miąższ biały przebarwiający się na żółto, nieprzyjemny zapach
9
DZIĘKUJĘ! KONIEC
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.