Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
PIERÓG BIŁGORAJSKI
2
Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre z nich, warte są popularyzowania, z uwagi nie tylko na swoją oryginalność, ale także walory zdrowotne. Przykładem takiego wyrobu jest, słynny już w Unii Europejskiej, pieróg biłgorajski zwany także pierogiem gryczanym, który 28 września 2005 r został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze na Ziemi Biłgorajskiej. Ten niegdyś świąteczny wypiek z gryczanej kaszy, towarzyszył ludziom w najważniejszych chwilach ich życia. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na innych specjalnych okazjach.
3
Normatyw surowcowy: Kasza gryczana gruba 1000g Ziemniaki 1000g
Ser twarogowy g Jaja (10szt.) g Słonina g Śmietana g Sól, pieprz, mięta
14
A oto technia sporządzania...
15
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzedzamy.
16
Słoninę kroimy w kostkę i topimy.
17
Przebraną kaszę gryczaną wsypujemy do ugotowanych gorących ziemniaków.
18
Jaja sparzamy i sprawdzamy ich świeżość.
19
Ser biały starannie kruszymy.
20
Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej
Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej. Ziemniaki z kaszą przekładamy do miski. Dodajemy: jaja...
21
…ser biały, tłuszcz ze skwarkami…
22
…śmietanę…
23
…oraz przyprawy.
24
Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do blachy.
25
Powierzchnie pieroga smarujemy żółtkiem.
28
Prezentację opracowała: Barbara Sosnowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.