Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBratumił Bona Został zmieniony 10 lat temu
2
3
3
2
5
Style piwa
6
O czym dziś? Podstawy systematyki Cechy odróżniające Omówienie typów Inne klasyfikacje Przydatne strony
7
Co dziś pijemy? Pils Ale Bock Porter Stout Weizen
8
Podstawy systematyki = bałagan
Na początku był typ (na ogół górna/dolna/spontaniczna fermentacja) TYP Pochodzenie z jednego rejonu, wspólna historia, wspólne cechy (np. Portery, Piwa Belgijskie) RODZINA GATUNEK Część rodziny Zespół cech odróżniających i kategoryzujących różne piwa STYL ODMIANA Podgrupa w stylu Wersja Nazwa, znak, symbol używany do identyfikowania i odróżniania produktu/produktów MARKA GATUNEK Marka produktu handlowego lub jedno z piw w danej marce
9
Najważniejsze cechy Fermentacja (drożdże) Kolor (słody)
Zastosowane słody Goryczka (chmiel) Gęstość brzeczki OG (zacieranie) Gęstość piwa FG (fermentacja) Zawartość alkoholu (fermentacja) Klarowność (filtracja) CO2 Smak Zapach
10
Fermentacja → Typy Dolna Górna Saccharomyces pastorianus 4 do 8 °C
Mniej alkoholu Drożdże na spodzie Wolniej Mniej estrów Bardziej klarowne Górna Saccharomyces cerevisiae 16 do 24 °C Więcej alkoholu Piana na brzeczce Szybciej Więcej estrów Mniej klarowne
11
Kolor piwa °L (Degrees Lovibond) SRM (Standard Reference Method)
MCU (Malt Color Units) EBC (European Brewing Convention)
12
Kolor piwa (SRM opisowy)
Słomkowy 2-3 Żółty 3-4 Złoty 5-6 Bursztynowy 6-9 Ciemny bursztyn 10-14 Miedziany Ciemny miedziany 17-18 Brązowy Ciemny brązowy 22-30 Bardzo ciemny brązowy 30-35 Czarny 30+ Czarny opalizujący 40+
13
Goryczka IBU (International Bitterness Unit) AAU (Alpha Acid Unit) = HBU (Homebrew Bitterness Units)
14
Gęstość brzeczki/piwa (OG/FG)
Balling SG (specific gravity) Plato Brix
15
Zawartość alkoholu ABV (Alcohol by volume) ABW (Alcohol by wieght) ABW = 0.8 × ABV ABV = (StartingSG − FinalSG) / 7.36
16
Smak i zapach
17
Smak i zapach
18
Podstawy systematyki = bałagan
Na początku był typ (na ogół górna/dolna/spontaniczna fermentacja) TYP Pochodzenie z jednego rejonu, wspólna historia, wspólne cechy (np. Portery, Piwa Belgijskie) RODZINA GATUNEK Część rodziny Zespół cech odróżniających i kategoryzujących różne piwa STYL ODMIANA Podgrupa w stylu Wersja Nazwa, znak, symbol używany do identyfikowania i odróżniania produktu/produktów MARKA GATUNEK Marka produktu handlowego lub jedno z piw w danej marce
19
Dolna fermentacja Górna fermentacja Fermentacja spontaniczna Ale Lager
Belgijskie i Francuskie Ale Pilsner Witbier Lambic German Pilsner (Pils) Roggenbier Belgian Pale Ale Guezue Bohemian Pilsener Saison Mars American Pilsener Pszeniczne Irish Red Ale Faro Jasny Lager Weizen Bierer de Garde Owocowy Lambic Lekki American Lager Dunkelweizen Belgian Strong Ale Standard American Lager Weizenbock Blond Kriek American Premium Krystal weizen Dobbel Peche Munich Helles Berliner weizze Tripel Cassis Dortmunder Export Belgian Dark Strong Ale Framboisel Ciemny Lager Belgian Golden Strong Ale Ciemny American Lager Scottish and Irish Ale Munich Dunkel Scottish Light Schwarzbier English Brown Ale Scottish Heavy Bursztynowy Lager Scottish Export Mild WiedeńskiLager Irish Red Ale Southern English Brown Stout Marcowe Strong Scotch Ale Northern English Brown Dry Stout Bock English Pale Ale Strong Ale Sweet Stout Maibock Bitter Old Ale Oatmeal Stout Dopplebock Premium Bitter English Barleywine Foreign Extra Stout American Bock Strong Bitter American Barleywine Russian Imperial Stout Fisbock Typ American Stout American Ale IPA Rodzina Porter Porter Bałtycki American Pale Ale English IPA Gatunek Robust Porter American Amber Ale American IPA Styl Brown Porter American Brown Ale Imperial IPA Odmiana Wersja
20
TYPY Górna Dolna Spontaniczna OG (min/max) 1,028-1,130 1,040-1,120
1, ,060 OG dominanta 1,058 1,056 1,040 OG rozstęp 0,102 0,080 0,02 FG (min/max) 1,002-1,056 1,004-1,035 1,000-1,006 FG dominanta 1,010 1,000 FG rozstęp 0,054 0,031 0,006 ABV% (min/max) 1,0 - 12,0 4,2 - 14,0 5,00 - 8,0 ABV% dominanta 4,5 6 5 ABV% rozstęp 11,0 9,8 3 IBU (min/max) 8 - 45 0 - 10 IBU dominanta 20 25 IBU rozstęp 117 37 SRM (min/max) 2,0 - 40,0 2,0 - 30,0 3,0 - 7,0 SRM dominanta 14 SRM rozstęp 38 28
21
TYP: Piwa fermentacji spontanicznej
Lambic OG 1, ,054 FG 1, ,010 ABV% 5,0 - 6,5 IBU 0,0 - 10,0 SRM 3,0 - 7,0 Styl Owocowy Lambic OG 1, ,054 FG ABV% 6 IBU 3,0 - 22,0 SRM 4,0 - 15,0 Gueuze OG 1, ,060 FG 1, ,006 ABV% 5,0 - 8,0 IBU 0,0 - 10,0 SRM 3,0 - 7,0 Mars + OG >1, ,054 FG ABV% ok. 2,0 IBU SRM Faro OG 1, ,054 FG ABV% 4,5 - 5,5 IBU 3,0 - 22,0 SRM 4,0 - 13,0 Odmiana Wersja Kriek Framboisel Peche Cassis
22
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
23
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
24
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
25
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
26
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
27
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
28
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
29
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
30
TYP: Piwa fermentacji górnej
Rodzina Gatunek Styl
31
TYP: Piwa fermentacji górnej
Gatunek Styl
32
TYP: Piwa fermentacji górnej
Gatunek Styl
33
Porter a Stout
34
TYP: Piwa fermentacji górnej
Gatunek Styl
35
TYP: Piwa fermentacji górnej
Styl
36
Krótka historia- Ale (Wielka Brytania)
1885 Stout A.Guinnes (II) Cork Pale Ale, Brown Ale, Old Ale Porter 1722 Porter R. Harwood Londyn ~1800 Pale Ale Burton-on-Trent Stout 1750 IPA G. Hodgson Londyn 1915- I Wojna Światowa, koniec imperium Pale Ale IPA 1722 Kolonizacja Indii 1817 Black Malt D. Wheeler Londyn 1500 1600 1700 1800 1900 XVI w XVII w XVIII w XIX w
37
TYP: Piwa fermentacji dolnej
Rodzina Gatunek Styl
38
TYP: Piwa fermentacji dolnej
Rodzina Gatunek Styl
39
TYP: Piwa fermentacji dolnej
Rodzina Gatunek Styl
40
TYP: Piwa fermentacji dolnej
Rodzina Gatunek Styl
41
TYP: Piwa fermentacji dolnej
Rodzina Gatunek Styl
42
TYP: Piwa fermentacji dolnej
Bock OG 1.060–1.120 FG 1.011–1.035 ABV% 5.5–14% IBU SRM 6,0 - 40,0 Gatunek Styl Maibock OG FG ABV% 6 IBU SRM 4,5 - 6,0 Dopplebock OG FG ABV% 7.5–14% IBU SRM American Bock OG FG ABV% 4,5 - 5,5 IBU SRM 4,5 - 12 Eisbock OG FG ABV% 10 –14% IBU 26 -33 SRM 10,0 - 40,0
43
Ciemny Lager a Bock Bock OG 1.060–1.120 FG 1.011–1.035 ABV% 5.5–14%
IBU SRM 6,0 - 40,0
44
TYP: Piwa fermentacji dolnej
Styl
45
Portery
46
Krótka historia- Lager (Niemcy)
1871 Oktoberfest J. Sedlmayr Monachium Ale 1420 Wzmianka o dolnej fermentacji Monachium 1840 Vienna A. Dreher Wiedeń Ciemny lager 1533 zakaz warzenia latem Monachium Jasny lager 1842 Pilsner J. Grolle Pilzno 1895 Helles G. Sedlmayr II Monachium 1516 prawo czystości piwa Ingolstadt Oktoberfest- Josef Seldmayr, Fnziskaner Brewery Gabriel Seldmayr, Spaten Brewery 1807 dekokcja G. Sedlmayr Monachium 1883 Izolacja S. carlsbergensis 1500 1600 1700 1800 1900 XVI w XVII w XVIII w XIX w
47
Inne klasyfikacje Ze względu na zawartość ekstraktu (wyrażaną w procentach ekstraktu wagowo): - lekkie: o zawartości 5,1 - 10% e.w. - pełne: o zawartości 10,1 - 15% e.w. - mocne: o zawartości powyżej 15% e.w. - porter: o zawartości ok. 22% e.w. Podział ze względu na zawartość ekstraktu i alkoholu - zwykłe 2-2,5 % zawartości i 0.5-1,5 % alkoholu - wyszynkowe 7-7 % zawartości i 0,5-2,6 % alkoholu - pełne % zawartości i 3-4,5 % alkoholu - mocne % zawartości i 5-10 % alkoholu
49
Beer Judge Certification Program (BJCP) http://www.bjcp.org
Przydatne strony www Beer Judge Certification Program (BJCP)
50
Piwo.org http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:BJCP
Przydatne strony www Piwo.org
51
Campaign for Real Ale http://www.camra.org.uk
Przydatne strony www Campaign for Real Ale
52
Michael Jackson http://www.beerhunter.com/beerstyles.html
Przydatne strony www Michael Jackson
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.