Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,"— Zapis prezentacji:

1 ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE, SUSZENIE, MOCZENIE W SOLI – „ODTRUWAJĄ” GRZYBY GRZYBY MARYNOWANE NIE SĄ TRUJĄCE GRZYB TRUJĄCY JEST GORZKI GRZYB TRUJĄCY „SINIEJE” PO PRZEKROJENIU PO ZDJĘCIU SKÓRKI Z KAPELUSZA GRZYBA, TRACI ON WŁAŚCIWOŚCI TRUJĄCE

2 ZATRUCIA GRZYBAMI (2) FAKTY
WŚRÓD GRZYBÓW „BLASZKOWYCH” I „GĄBCZASTYCH” ZNAJDUJĄ SIĘ GATUNKI JADALNE I GATUNKI TRUJĄCE GATUNKI POWAŻNIE TRUJĄCE, W TYM TRUJĄCE ŚMIERTELNIE, SĄ GRZYBAMI, KTÓRE POD KAPELUSZEM MAJĄ „BLASZKI” NIE NALEŻY ZBIERAĆ I SPOŻYWAĆ GRZYBÓW, KTÓRYCH BLASZKI SĄ BIAŁE, BIAŁO-KREMOWE, KREMOWE NIE NALEŻY ZBIERAĆ I SPOŻYWAĆ BARDZO MŁODYCH OSOBNIKÓW GRZYBÓW, SZCZEGÓLNIE GRZYBÓW BLASZKOWYCH GRZYB (muchomor sromotnikowy) O WADZE 50 GRAM JEST GRZYBEM POTENCJALNIE ŚMIERTELNYM CO TRZECIA-PIĄTA OSOBA DOROSŁA I CO DRUGIE-TRZECIE DZIECKO, KTÓRE SPOŻYŁY MUCHOMORA SROMOTNIKO-WEGO - UMIERA

3 ZATRUCIA GRZYBAMI (3) „LEPIEJ” POZBAWIĆ SIĘ MIŁYCH DOZNAŃ SMAKOWYCH, NIŻ POZBAWIĆ SIĘ ŻYCIA GRZYBY ŚMIERTELNIE TRUJĄCE WYSTĘPUJĄCE W POLSCE (zawierające toksynę –amanitynę): - MUCHOMOR SROMOTNIKOWY Amanita phalloides - MUCHOMOR JADOWITY Amanita virosa - MUCHOMOR WIOSENNY Amanita verna - grzyby rodzaju HEŁMÓWKA (Galerina) - niektóre gatunki rodzaju CZUBAJECZKA (Lepiota) CECHY GRZYBÓW, NA KTÓRE NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ Budowa kapelusza – grzyby „blaszkowe” Zabarwienie blaszek – najczęściej białe, kremowe Zabarwienie kapelusza – zielonkawo-oliwkowy o różnym natężeniu Obecność kołnierza w górnej części trzonu Kształt trzonu – bulwiasto rozszerzający się w dolnej części trzonu, otoczony „torebką”, którą jest otoczony

4 ZATRUCIA GRZYBAMI (4) CZAS OD SPOŻYCIA GRZYBÓW DO WYSTĄPIENIA OBJAWÓW
„O WCZESNYM WYSTĄPIENIU OBJAWÓW” - od 30 minut do 2-4 godzin - grzyby gastroenterotoksyczne + ewentualnie inne objawy, zależnie od rodzaju i gatunku - objawy z przewodu pokarmowego – nudności, wymioty, bóle brzucha, luźny stolec (biegunka) większość gatunków grzybów „O PÓŹNYM WYSTĄPIENIU OBJAWÓW” - powyżej 12 godzin (okres bezobjawowy) - grzyby uszkadzające narządy miąższowe (przede wszystkim wątrobę i nerki) - objawy z przewodu pokarmowego mogą (ale nie muszą) wystąpić; kolejność wystąpienia objawów nie ma znaczenia diagnostycznego - w zatruciu muchomorem sromotnikowym jest to najczęściej, bardzo nasilona biegunka, doprowadzająca do szybkiej utraty płynów i elektrolitów - w okresie bezobjawowym dochodzi już do uszkodzenia wątroby - grzyby hepatotoksyczne (uszkadzające wątrobę) zawierające amanitynę (m.sromotnikowy, m.jadowity, m.wiosenny, czubajeczka, hełmówka) - grzyby nefortoksyczne (uszkadzające nerki) – objawy mogą pojawić się po 1 – 3 tygodni (piestrzenica, zasłonaki)

5 (najczęstsze pomyłki z gatunkami jadalnymi grzybów)
ZATRUCIA GRZYBAMI (5) „POMYŁKI GRZYBOWE” (najczęstsze pomyłki z gatunkami jadalnymi grzybów) M. sromotnikowy (młode owocniki) Gąska żółta Gołąbek zielonawy Gołąbek trawiastozielony Pieczarki (dzikorosnące) Czubajka- kania Czubajeczka „purchawka” (młody osobnik) M.sromotnikowy (dorosłe osobniki) Czubajka-kania Piestrzenica Smardz jadalny


Pobierz ppt "ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google