Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Spis treści: Francuski system obsługi
Idealna temperatury konsumpcji i podawania Serwowanie piwa Szklanki do piwa Serwowanie wina
2
Francuski system obsługi (Chef-de-rang system)
Jest to najdroższy i wymagający intensywnej pracy system, wyłącznie w najlepszych hotelach i restauracjach, gdzie personel jest liczny i obowiązki oraz odpowiedzialność są jasno przypisane.
3
Francuski system obsługi (Chef-de-rang system)
Szef restauracji The maître d´hôtel – szef serwisu (chef de service) Kilku kelnerów Sommelier (chef de vin) Asystent sommeliera (commis de vin) W przeszłości : Dziś: 1 rewir = 30 gości 1 rewir= gości Kapitan chef de rang Kapitan chef de rang Pierwszy kelner demi-chef Frontowy kelner commis de rang Frontowy kelner commis de rang Praktykant apprentis Tylni kelner commis de suite Goniec Commis débarrasseur Praktykant apprentis
4
Idealna temperatura konsumpcji i podawania
5
Temperatura konsumpcji i podawania
Napoje bezalkoholowe : Idealna temperatura konsumpcji to między 6 a 10 stopni Celsjusza. Piwo: Idealna temperatura konsumpcji to 8 stopni Celsjusza. Wahania temperatur należy unikać, aby zapobiec utracie karbonatyzacji. Ciepłe piwo produkuje więcej piany, tracąc orzeźwiające właściwości i powodując matowienie smaku. Jeśli piwo jest zbyt zimne, mętnieje, traci swój naturalny połysk, jest bez pianki i staje się niesmaczne.
6
Temperatura konsumpcji i podawania wina
Wino: Wino ma być serwowane w odpowiedniej temperaturze do picia, aby w pełni wyeksponować jego bukiet, aromat, charakter i smak.
7
Serwowanie piwa Nalewanie piwa:
Wymagania dotyczące prawidłowego serwowania piwa : Dobre warunki przechowywania. Ochrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nieprzerwane ciśnienie CO2. Dokładne czyszczenie przyrządów do nalewania piwa oraz szkła. Nigdy nie używać piwnych szklanek do innych napoi.
8
Serwowanie piwa Serwowanie piwa w butelkach: Rekwizyty: Taca Szkło
Nalewanie piwa butelkowego: Przy nalewaniu piwa w butelce weź szkło w lewą rękę, należy trzymać je pod skosem i nalewać piwo powoli. Jeśli piwo wlewa się bez przechylania szkła, będzie za dużo wydzielonego CO2 i za dużo piany. Wycieraj butelki z piwem przed przechowaniem ich w lodówce lub chłodni.
9
Szklanki piwa (Spójrz na szkło od lewej strony do prawej strony) Szklanki do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Snifter do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Tulipan do piwa: do serwowania butelkowanego piwa i czasem piwa beczkowego Szklanka do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Berliner Molle: szkło do serwowania berlińskiego białego piwa Szklanki do białego piwa: do serwowania białego piwa (piwo pszenne) Kufel z uchwytem: do serwowania piwa beczkowego
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.