Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Podstawowe gorące desery
Papayediner.com Podstawowe gorące desery Chocolatework.com
2
Na bazie ciasta – placki
Gorące desery mogą być: Na bazie ciasta – placki Pieczona ciastka– pieczone i gotowane na parze ciastka Na bazie jajek– suflet, chleb i maślane budynie Na bazie zbóż – pieczone i gotowane budynie ryżowe Na bazie owoców –ciasta owocowe, kruszonka
3
Podstawowe metody przygotowania
Ucieranie Ucieranie cukru i masła do postaci kremowej. Blada gładka konsystencja. Kluczowy element przygotowania. Foremki Korzystanie z form lub ramek do deserów, gorących sufletów, ciast i maślanych budyniów. Mieszanie dwóch lub więcej składników do przygotowania deseru lub ciasta do naleśników
4
Podstawowe metody przygotowania
Porcjowanie: korzystanie z poszczególnych form lub cięcie ciasta. Porcjowanie wstępne. Np. ciastka, ciasta, pieczywo i maślany budyń. Wypełnienie: wypełnienie formy, ramek. Np. suflety, owocowe ciasta Napowietrzanie: czyli ubiajanie piany z białek, aby wprowadzić powietrze by deser był lżejszy Np. pieczone i gotowane ciastka
5
Podstawowe metody przygotowania
Zawijanie: delikatnie zawijamy w mące na ciastka lub w białku na suflet Obieranie: mycie i obieranie owoców Np. jabłka do ciast, Krojenie: wyciąć budyń w kształcie gwiazdki, jabłecznik itp.
6
Metody przygotowania Gotowanie: owoce do ciast, pieczywo i maślany budyń, gotować w Bain Marie w piekarniku Pieczenie; gorące suflety, gorące ciastka Kombinacje gotowania: deser jest gotowany na 2 różne sposoby np. ciasto owocowe (owoce są gotowane, a potem ciasto jest upieczone)
7
Metody gotowania Gotowanie na parze: ciastka, dżemy, Roly Poly
Bain Marie: pieczywo i maślany budyń. Smażenie - głębokie lub płytkie
8
Metody końcowe Szklenie: jajka lub mleko do ciasta owocowego
Wypełnienie; ciasto owocowe, pojedyncze ciastka, naleśniki itp. Wyjęcie z formy
9
Metody końcowe Posypka: gorący deser musi być posypany cukrem pudrem tuż przed podaniem Porcjowanie Indywidualne porcje
10
Powtórzenie 1. Zapisz podstawowy przepis na budyń na parze.
2. Znajdź przepis na pieczywo i maślany budyń i przechowaj go w folderze. 3. Nazwij 3 typy napowietrzania.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.