Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMaksymilian Honkisz Został zmieniony 11 lat temu
1
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
BESZAMEL Wymieszaj składniki ZASMAŻKA 1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz 1 60 g MĄKI 60 g MASŁA 2 90 g MĄKI 90 g MASŁA 120 g MĄKI 120 g MASŁA 3 Sposób wykonania: Przygotuj produkty i naczynia Podgrzej mleko Przygotuj zasmażkę I stopnia i nieco ostudź Pojemnik ze stali nierdzewnej i porcelana. Powoli dodaj do zasmażki do gotującego się mleka, przypraw. Do natychmiastowego spożycia lub przechowane w kąpieli wodnej do późniejszego podania. Zastosowanie -może być stosowany do potraw takich jak gotowane mięsa, ryby, potrawy z warzyw, makarony, sosy itd. -Jako baza do przygotowania innych sosów.
2
Tarty ser, masło i żółtka
SOSY POCHODNE Sos śmietanowy Śmietana Cebula, jarzynka i masło SOS SOUBIESSE BESZAMEL Tarty ser, masło i żółtka SOS MORNAY
3
Zastosowanie: PRZYGOTOWANIE: SOS VELOUTÉ I JEGO POCHODNE
SKŁADNIKI drób dziczyzna wołowina ryby 1l bulionu 60 g mąki sól 60 g masła gałka muszkatołowa biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Tak samo jak beszamel, tylko zastosować wywar mięsny lub mleko (wołowy lub cielęcy, drobiowy lub rybny). Zastosowanie: Jako podstawa do innych sosów. Jako dodatek do potraw, jako sos kremowy lub puree.
4
SosVelouté z drobiu Sos Velouté z mięsa, SosVelouté z ryb POCHODNE
żółtka, śmietana, pieczarki, bulion. SOS DOSKONAŁY SosVelouté z drobiu sos Doskonały + puree z pomidorów SOS AURORA Sos Velouté z mięsa, drobiu lub ryb żelatyna lub klej rybny i śmietana SOS CHAUD-FROID sos z gotowania ryb z białym winem + śmietana i masło SosVelouté z ryb SOS z białym winem Sos Aurora można uznać za pochodną białego sosu, wykonany na bazie tego sosu.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.