Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDominika Pietraszko Został zmieniony 11 lat temu
1
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Enzymologia-6 Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych Przykłady
2
Lizozym Reakcja katalizowana przez enzym
Schemat struktury peptydoglikanu Reakcja katalizowana przez enzym Hydroliza wiązania glikozydowego między atomem węgla C-1 reszt kwasu N-acetylomuraminowego i atomęm C-4 N-acetyloglukozaminy
3
Model przestrzenny cząsteczki lizozymu
4
Wiązania wodorowe pomiędzy (NAG)3 i lizozymem
5
Sposób wiązania (NAG)6 z lizozymem
Kolor żółty - (NAG)6 ; kolor niebieski – reszty aminokwasowe enzymu; Kolor czerwony – reszty aminokwasowe enzymu biorące bezpośredni udział w katalizie
6
Struktura części centrum aktywnego
lizozymu. Kolorem żółtym oznaczono atomy pierścieni D i E substratu (NAG)6
7
Badanie specyficzności substratowej lizozymu
Porównanie szybkości hydrolizy oligomerów NAG NAG2 0 NAG NAG3 1 NAG NAG4 8 NAG Produkty hydrolizy: NAG6 NAG4 + NAG2
8
Analog substratu, laktonowa pochodna (NAG)4,
wiąże się z enzymem razy silniej niż (NAG)4. Wniosek: związek jest analogiem stanu przejściowego
9
Obraz struktury kompleksu enzym:NAM-NAG-NAM.
Ligand zajmuje miejsce B-C-D, a nie A-B-C, bo NAM jest zbyt duży aby zająć miejsce C. NAM w miejscu D przyjmuje konformację półkrzesłową
10
Określenie miejsca hydrolizy substratu
Które wiązanie ulega hydrolizie? Informacje wyjściowe: w peptydoglikanie hydrolizowane jest wiązanie NAM-NAG (NAG)3 nie ulega hydrolizie; NAM nie może zajmować miejsca C (zawada przestrzenna)
11
Ustalenie roli reszt katalitycznych
Profil zależności szybkości reakcji od pH Klasyczna krzywa dzwonowa. Maksimum około pH = 5.0 Spadek aktywności po stronie alkalicznej – wynik jonizacji Glu-35 Spadek aktywności po stronie kwasowej – wynik protonowania Asp52 Modyfikacja chemiczna Estryfikacja Asp52 – całkowita utrata aktywności; związanie substratu chroni enzym przed inaktywacją
12
Mechanizm reakcji katalizowanej przez lizozym
Etap I – protonowanie atomu tlenu wiązania glikozydowego przez Glu 35 Etap II – przyłączenie anionu OH- z wody do jonu karboniowego i H+ do grupy COO- reszty Glu 35
13
Chymotrypsyna Enzym proteolityczny, wytwarzany przez trzustkę
w formie proenzymu (chymotrypsynogen). Chymotrypsyna należy do grupy proteaz serynowych Specyficzność substratowa ustalona na podstawie peptydów modelowych Reszta seryny 195 jest szczególnie reaktywna. Selektywna modyfikacja przez DIPF oraz PMSF
14
Modyfikacja chemiczna Ukierunkowana mutageneza
Mutant Asp102Asn wykazuje kkat 5000 razy niższe niż enzym typu dzikiego TPCK – specyficzny inaktywator chymotrypsyny Ser195, His57 i Asp102 tworzą triadę katalityczną TPCK alkiluje resztę His 57
15
Struktura przestrzenna chymotrypsyny
16
Wiązanie substratu Hydrofobowa kieszeń chymotrypsyny;
miejsce rozpoznania i wiązania substratu Porównanie miejsc wiązania substratu w niektórych proteazach serynowych
17
Określenie mechanizmu katalizy
Detekcja intermediatów - acyloenzym Acyloenzym powstający w wyniku działania octanu p-nitrofenylu na chymotrypsynę można wyizolować, jeżeli reakcję prowadzi się w niskim pH
18
Określenie mechanizmu katalizy
Detekcja intermediatów – tetraedryczny stan przejściowy 1. Niskotemperaturowy 13C NMR Przejściowy produkt reakcji można wykryć poprzez identyfikację sygnału pochodzącego od znakowanego atomu węgla 2. Inhibitory – analogi stanu przejściowego
19
Mechanizm reakcji katalizowanej przez chymotrypsynę
20
Stabilizacja stanu przejściowego w centrum aktywnym
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.